I ciąg dalszy męczarni mojej wyrzynarki , póki to nie jest karalne to można

))
Pompka do nadmuch jest już na swoim miejscu , co widać na zdjęciu , oczywiście zostało poprawienie estetyki tego mocowania i zrobienie kilku otworów w aluminiowej płycie aby śmieci jakie wpadną do środka swobodnie sobie wyleciało , skrzynka na wióry czy też inne śmieci przechwytuje jakieś 95% tego co przy cięciu powstaje a reszt sobie potrafi wlecieć gdzie tylko chce czyli też i na tę podstawę z pompki .
Tak męcząc tą moją wyrzynarkę i bawiąc się ostatnio z montażem pompki do nadmuch i patrząc na połączenie dolnego ramienia z wałkiem mimośrodu kombinowałem jakby tu zrobić aby można było rozsprzęlić napęd wyrzynarki na czas pracy z wałkiem giętkim w jak ta wyrzynarka jest wyposażona .
No i coś pomału powstaje , nie wiem czy się uda ale spróbować musiałem , będzie to ramie połączone ze sprzęgłem na czas pracy z wałkiem będzie można rozłączyć przenoszenie napędu na dolne ramie wyrzynarki . Na teraz robię to z 5mm blachy aluminiowej bo jest już metal ale łatwiejszy w obróbce niż stal , bo z stali będzie główny element owego ramienia .
Ciekawe co mi z tego wyjdzie

)
Jakby się udało z tym nowym cięgnem z dodanym sprzęgłem to znowu będzie robota i problem z przeniesieniem elektroniki w inne miejsce najpewniej wyląduje na zewnątrz i za silnikiem , miejsce oznaczone czerwona ramką na załączonym zdjęciu . W miejscu gdzie jest obecnie elektronika nie będzie mogła być bo będzie potrzebny dostępu do sprzęgła .
Marek .