20 Maja 2026, 00:13:46 czas Polski

Autor Wątek: Pergola L-kształtna  (Przeczytany 10090 razy)

Offline zuszeq

Odp: Pergola L-kształtna
« Odpowiedź #30 dnia: 09 Maja 2017, 14:00:45 czas Polski »
Ja miałem trochę inną konstrukcję wiaty, ale przy połączeniach dawałem kołki dębowe 18 mm na klej Titebond III. Trzyma mocno.

Offline look_as

« Odpowiedź #31 dnia: 09 Maja 2017, 16:00:46 czas Polski »
No to jak najbardziej dałbym kołki. W zależności ile tam jest miejsca to dałbym jak najwieksze

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 09 Maja 2017, 16:04:42 czas Polski »
Hola hola, te wcięcia mają 1/3 słupa, czyli u mnie 32 mm. Nie wiem czy kołki w tamtym miejscu to najszczęśliwszy pomysł...

Offline look_as

« Odpowiedź #33 dnia: 09 Maja 2017, 19:00:42 czas Polski »
Myśle ze to bylo przewidziane bez kołkowania w pierwszej kolejności :)
Wg mojej oceny klejenie tego plus kołki fi 10 tak jak pokazałem w zupełności powinno wystarczyć.

Długo ci zeszło z wykonaniem tego? Za niedługo będę robił analogiczną pergolę ale miecze uprościłem do minimum. U ciebie będzie super się prezentować

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 31 Maja 2017, 09:17:01 czas Polski »
Projekt skończony! Zdjęcia poniżej.

@look_as - trochę zeszło z gniazdami, ale każde kolejne szło szybciej. Jestem całkiem zadowolony, jak na pierwszy projekt betonowo-drewniany, no i w sumie pierwszą poważną pracę z dłutami. Przekonałem się jak wiele może zdziałać 3 minutowe podostrzenie dłut na papierze wodnym (używam Irwinów, oryginalnie nie miały takiej ostrości, ale stal dobra bo "trzyma" ostrą krawędź po naostrzeniu)

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 31 Maja 2017, 09:17:30 czas Polski »
c.d.

Offline maniek7

« Odpowiedź #36 dnia: 31 Maja 2017, 12:20:17 czas Polski »
Efekt końcowy bardzo przyjemny- ładna pergola ;)

Offline wojtek62

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • jak rzucę palenie kupie VERITASA
  • View Gallery
« Odpowiedź #37 dnia: 31 Maja 2017, 13:49:27 czas Polski »
Jakiej długości są miecze?, albo inaczej ile od góry je dawałeś?

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 01 Czerwca 2017, 06:28:57 czas Polski »
Wyszło super. Kozacka poziomica :)

Offline Artkor

« Odpowiedź #39 dnia: 01 Czerwca 2017, 06:59:42 czas Polski »
Fachowa robota.
Będziesz dawał na górę takie krótkie poziome krokiewki?

Podstaw słupa używamy tylko takich:

Nie widać blach, dużo łatwiej ustawić konstrukcję i skorygować w trakcie roboty czy użytkowania, nie ma też problemu z wodą między blachą a słupem.
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwca 2017, 07:08:33 czas Polski wysłana przez Artkor »

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 01 Czerwca 2017, 09:55:35 czas Polski »
Fachowa robota.
Będziesz dawał na górę takie krótkie poziome krokiewki?
(...)
Nie widać blach, dużo łatwiej ustawić konstrukcję i skorygować w trakcie roboty czy użytkowania, nie ma też problemu z wodą między blachą a słupem.

Na górę już na pewno nic nie pójdzie. Ewentualnie na słupach pionowych dojdą poziome kantówki z haczykami na sznurki, żeby trzymać rośliny w ryzach. To wszystko ze względu własnie na charakter rośliny - jest to jeżyna, więc jako tako nie potrzebuje żadnych kratek by się pięła. Wystarczy jak badyle są jakkolwiek przytrzymane.

Czy kotwa którą pokazałeś jest mocowana do bloczka betonowego dyblami, a słup drewniany ma dziurę fi 24 i jest nasadzony i dokręcony od spodu wkrętami? Faktycznie fajne w regulacji, ale podstawa musi być idealnie pozioma by to zagrało.
Z moimi kotwami nie wyszło źle, bo zrobiłem frez dookoła słupków (widać na zdjęciu) na którym słup się opiera na kotwie - przez co spód słupa nie dotyka kotwy (jest tam miejsce na ew. wodę i dziurki by odpłynęła), a gdy woda zlewa się po słupie to nie wchodzi do kotwy. Kluczem jest też odpowiednio wysokie posadowienie konstrukcji, by jednak to drewno nie było za blisko gleby, trawy.

Całość zabezpieczyłem dwa razy Altax Penetrinem, potem jeden raz impregnatem Sadolinu, i drugi już po złożeniu. Zobaczymy ile postoi. Mam nadzieję, że długo :)

Z tego co pamiętam to miecze mają 70-parę cm. Mogę Ci dokładnie zwymiarować całość (wyszła nieco większa niż na rysunkach z pierwszych postów). Jeśli chodzi o stabilność konstrukcji, to kolysząc tym słupem na dłuższym ramieniu całość się nieco buja, ale w niczym to nie przeszkadza moim zdaniem.
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwca 2017, 09:58:58 czas Polski wysłana przez mefjuu »

Offline Artkor

« Odpowiedź #41 dnia: 01 Czerwca 2017, 10:49:26 czas Polski »
Czy kotwa którą pokazałeś jest mocowana do bloczka betonowego dyblami, a słup drewniany ma dziurę fi 24 i jest nasadzony i dokręcony od spodu wkrętami? Faktycznie fajne w regulacji, ale podstawa musi być idealnie pozioma by to zagrało.

Tak, dyble.
Podstawa nie musi być w poziomie, doginamy dolną blachę do nierówności.

Offline Artkor

« Odpowiedź #42 dnia: 01 Czerwca 2017, 17:53:26 czas Polski »
Na zdjęciu przykład z ostatniej roboty. Taras leciał mocno z górki.
Ale wątek nie o tym. Jeszcze raz gratuluję roboty, planuję coś na maliny, chyba zgapię Twój projekt.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #43 dnia: 01 Czerwca 2017, 21:37:13 czas Polski »
Zacinasz  na 45° i przykładasz - odległości same wychodzą

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 09 Czerwca 2017, 13:56:56 czas Polski »
Podstaw słupa używamy tylko takich:

@Artkor, gdzie można kupić taką kotwę? Być może w następnym projekcie mi się przyda :)