Fachowa robota.
Będziesz dawał na górę takie krótkie poziome krokiewki?
(...)
Nie widać blach, dużo łatwiej ustawić konstrukcję i skorygować w trakcie roboty czy użytkowania, nie ma też problemu z wodą między blachą a słupem.
Na górę już na pewno nic nie pójdzie. Ewentualnie na słupach pionowych dojdą poziome kantówki z haczykami na sznurki, żeby trzymać rośliny w ryzach. To wszystko ze względu własnie na charakter rośliny - jest to jeżyna, więc jako tako nie potrzebuje żadnych kratek by się pięła. Wystarczy jak badyle są jakkolwiek przytrzymane.
Czy kotwa którą pokazałeś jest mocowana do bloczka betonowego dyblami, a słup drewniany ma dziurę fi 24 i jest nasadzony i dokręcony od spodu wkrętami? Faktycznie fajne w regulacji, ale podstawa musi być idealnie pozioma by to zagrało.
Z moimi kotwami nie wyszło źle, bo zrobiłem frez dookoła słupków (widać na zdjęciu) na którym słup się opiera na kotwie - przez co spód słupa nie dotyka kotwy (jest tam miejsce na ew. wodę i dziurki by odpłynęła), a gdy woda zlewa się po słupie to nie wchodzi do kotwy. Kluczem jest też odpowiednio wysokie posadowienie konstrukcji, by jednak to drewno nie było za blisko gleby, trawy.
Całość zabezpieczyłem dwa razy Altax Penetrinem, potem jeden raz impregnatem Sadolinu, i drugi już po złożeniu. Zobaczymy ile postoi. Mam nadzieję, że długo

Jakiej długości są miecze?, albo inaczej ile od góry je dawałeś?
Z tego co pamiętam to miecze mają 70-parę cm. Mogę Ci dokładnie zwymiarować całość (wyszła nieco większa niż na rysunkach z pierwszych postów). Jeśli chodzi o stabilność konstrukcji, to kolysząc tym słupem na dłuższym ramieniu całość się nieco buja, ale w niczym to nie przeszkadza moim zdaniem.