24 Kwietnia 2026, 08:26:48 czas Polski

Autor Wątek: Warsztat z odzysku  (Przeczytany 48495 razy)

Offline Jakacor

Odp: Warsztat z odzysku
« Odpowiedź #45 dnia: 26 Czerwca 2017, 19:18:14 czas Polski »
Jak sprawdza się instalacja odciągowa?
Jeszcze sie nie sprawdza. Pewnie dopiero w sierpniu kupie odciag to przetestuje. Poki co robie wszystko na odkurzaczu.

Wyglada na to, ze w sierpniu bede robil ogrodzenie (podesle wam projekt do oceny wkrotce), wiec strugania bedzie duzo to bedzie dobry pretekst do zakupow:)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Jakacor

« Odpowiedź #46 dnia: 03 Lipca 2017, 08:31:23 czas Polski »
W koncu udalo mi sie poprawic culage w mlt 100.
Wzorowalem sie na yt. Wyszlo calkiem dobrze. W koncu jest rownolegla do pily i sztywna na calej dlugosci:).

I jeszcze filmik na ktorym sie wzorowalem:

Offline Jakacor

Warsztat z odzysku
« Odpowiedź #47 dnia: 05 Lipca 2017, 09:02:32 czas Polski »
Przymierzam sie w koncu do zakupu odciagu. Najlepszy stosunek ceny do mocy jaki znalazlem ma Holzmann ABS 3880. Co o nim myslicie? Planuje go lekko zmodyfikowac. Worki i filtry usune a zamontuje separator z beczki. Calosc bedzie stala w przybudowce do warsztatu. Ostatecznie po separatorze i samym odciagu wylot bedzie na zewnatrz (pracuje latem wiec utrata cieplego powietrza nie jest problemem). 

http://www.kma-maszyny.pl/katalog-produktow/odciag-do-trocin-abs-3880.html

« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2017, 09:04:57 czas Polski wysłana przez Jakacor »

Offline Jakacor

« Odpowiedź #48 dnia: 16 Lipca 2017, 09:30:57 czas Polski »
Zabudowa jednej sciany praktycznie gotowa. Zostalo jeszcze dorobic dwie szuflady nad kompresorem i zabudowac ukosnice bo syfi po calej stolarni (podpiety odkurzacz niewiele pomaga).
Zabudowa jest genialna. Praktycznie wszystkie narzedzia i materialy znalazly swoje miejsce w szufladach lub na polkach. Jeszcze musze troche je poukladac/posegregowac - tak zeby najczesciej uzywane znalazly swoje miejsce w najwygodniejszych szufladach. Teraz mozna bedzie sie zajac druga sciana:)

Offline Krzysiek_84

« Odpowiedź #49 dnia: 16 Lipca 2017, 11:33:27 czas Polski »
Patrzę z zazdrością... Mi ciągle szkoda czasu na szafki, a tak by to ułatwiło pracę... :)

Offline Jakacor

« Odpowiedź #50 dnia: 16 Lipca 2017, 11:48:56 czas Polski »
Jak juz sie naucze gdzie co mam to bedzie latwo. Teraz jeszcze musze czasem otworzyc 3 szuflady zeby znalezc to czego szukam:)

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #51 dnia: 16 Lipca 2017, 12:06:33 czas Polski »
Bedziesz zabudowywal MLT w stol i robil z niej w miare stacjonarna pile? Jesli tak, to mozna rozwazyc zrownanie wysokosci wszystkich blatow w warsztacie - wtedy przy obrabianiu dlugich, badz duzych elementow nie ma problemu z podparciem, bo kazdy blat jest na tej samej wysokosci.

Offline Jakacor

« Odpowiedź #52 dnia: 16 Lipca 2017, 14:54:25 czas Polski »
Draax - juz teraz pasowalem wszystko na tej samej wysokosci wlasnie z uwagi na to zeby nie haczyc przy obrobce dluzszych elementow. Wozek pod mlt ma regulacje wiec moze byc tez odrobine wyzszy od pozostalych blatow. Wyzszy byl tylko mft (i to znacznie) wiec zrobilem pod niego szafke. Teraz daje rade.
Co do zabudowy samej pily to caly czas rozwazam te opcje. Z jednej strony fajnie bo wiekszy blat pod nia mozna zrobic, ale z drugiej strony odwieczny problem z miejscem...
Teraz jestem na etapie budowania stolika pod frezarke - zamysl byl taki zeby wsadzic go wlasnie w blat mlt - w te przestrzen powstala po rozsunieciu blatu mlt. Projekt jednak ewoluuje (powstal pomysl na elektryczna winde) wiec sie chyba skonczy na tym, ze zrobie pod niego oddzielna szafke.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #53 dnia: 16 Lipca 2017, 15:36:26 czas Polski »
Jak juz sie naucze gdzie co mam to bedzie latwo. Teraz jeszcze musze czasem otworzyc 3 szuflady zeby znalezc to czego szukam:)

Podpisz szuflady

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 16 Lipca 2017, 18:20:08 czas Polski »
Jak my u Fila :)
Dłuta - kozio
Okucia - spec
Rupiecie - koła

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #55 dnia: 16 Lipca 2017, 19:37:22 czas Polski »
owstal pomysl na elektryczna winde

Chetnie sie przyjrze temu pomyslu. Czeka mnie stolik pod frezarke tez. Wlasciwie to wszystko mnie czeka :D

Offline Jakacor

« Odpowiedź #56 dnia: 16 Lipca 2017, 20:41:46 czas Polski »
Podpisanie szuflad powinno pomoc:)

Offline peter

« Odpowiedź #57 dnia: 16 Lipca 2017, 21:21:41 czas Polski »
ach ta instalacja elektryczna , mogłeś w rurkach ułożyć a tak to w oczy kole.

Offline Jakacor

« Odpowiedź #58 dnia: 16 Lipca 2017, 23:18:42 czas Polski »
ach ta instalacja elektryczna , mogłeś w rurkach ułożyć a tak to w oczy kole.
Instalacja poki co prowizorka. Elektryka jeszcze przede mna. Trzeba zrobic wszystko - zaczynajac od licznikow w domu (z tamtad leci prad do stolarni), przez kabel do stolarni, bezpieczniki w stolarni, kable i gniazdka.
Niestety w stolarza bawie sie jeden dzien w tygodniu wiec caly proces trwa strasznie dlugo...
Ale w moim przypadku chodzi o to zeby gonic kroliczka:)

Offline slawek1972

« Odpowiedź #59 dnia: 19 Lipca 2017, 08:38:09 czas Polski »
Witam. Jestem nowy i stoję przed podobnym zagadnieniem. Pomieszczenie mam trochę mniejsze i funkcjonuje w nim mój inny warsztacik a mianowicie ślusarski. Szafki mam zbierane. Mam zamiar zrobić wszystko od nowa- zwłaszcza szafki. Myślałem jednak o sośnie (cena) a na płyciny sklejkę. Blaty raczej około 40 mm. Jako odciągu używam odkurzacza parside 1400. Myślę o takim zawodowym - koszt między 600 a 700 zł. Nie spełni to jednak moich wszystkich potrzeb ale jak sami zauważyliście wiórów jest sporo. Produkuję również wióry metalowe i tu odciąg chyba nie pomoże. Wióry i hałas jednak są zmorą tego hobby. Z drewna się dodatkowo kurzy. Nakrywam narzędzia, których nie mogę schować i tylko trochę to pomaga. Na zewnątrz nie bardzo chcę wystawiać odkurzacz, czy odciąg, by dać żyć sąsiadom. Jestem trochę uciążliwy. Ostatnio przez półtora tygodnia w tym weekend i prawie wszystkie popołudnia ciąłem piłą spalinową opał a następnie łupałem urobek na 14 tonowej łuparce. Jak doliczę do tego prace piwniczne z różnymi narzędziami najmarniej w weekendy, to sam wiem, że to przesada. Ślusarstwo wypada przy stolarstwie nieco ciszej. Macie może pomysł na jakiś cichy odkurzacz przemysłowy?