24 Kwietnia 2026, 17:42:39 czas Polski

Autor Wątek: Warsztat z odzysku  (Przeczytany 48507 razy)

Offline Jakacor

Odp: Warsztat z odzysku
« Odpowiedź #90 dnia: 19 Sierpnia 2017, 18:33:08 czas Polski »
Nie wodowalem. Po pierwszej warstwie reczny szlif papierem 400. Jeszcze nie jest gladko. Pewnie raz jeszcze sie przyda przeszlofowac i pociagnac

Offline Jakacor

Warsztat z odzysku
« Odpowiedź #91 dnia: 25 Września 2017, 10:54:01 czas Polski »
W weekend dorwalem sie do plyty OSB i oblozylem wnetrze warsztatu. Nie ma juz sypiacego sie tynku. Kest gladka powierzchnia. W kilku miejscach trzeba jeszcze jakies drobne kawalki dociac ale oglonie jest juz niezle:)
Ps. Kolki duopower robia robote. Sciany dziurawe z byle czego a te za kazdym razem trzymaja.

Teraz trzeba powiesic wieszak na material i wziac sie za elektryke bo zaraz sie pewnie czepniecie, ze kable niechlujnie wisza i zagrozenie tworza:)
« Ostatnia zmiana: 25 Września 2017, 10:59:43 czas Polski wysłana przez Jakacor »

Klo

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 25 Września 2017, 11:18:06 czas Polski »
Też miałem obłożyć ściany płytą OSB, ale jak sobie poczytałem, ile syfu się z niej wydziela, to sobie odpuściłem.
Teoretycznie na 1 m^2 płyty powinien być min. 1 m^3 powietrza. U mnie nie wychodzi nawet 0,5 m^3.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 25 Września 2017, 11:27:26 czas Polski »
Chodzi o formaldehyd? Ponoć jego zawartość już zmniejszono do bezpiecznej granicy... A OSB ładnie pachną przecież :)

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #94 dnia: 25 Września 2017, 11:35:21 czas Polski »
Potwierdzam :D

Offline Krzysiek1973

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Początkujący...
  • View Gallery
    • KESS
« Odpowiedź #95 dnia: 25 Września 2017, 13:18:18 czas Polski »
Potwierdzam :D
Czyli śmiało można kłaść na ścianę OSB?
Pozdrawiam
Krzysiek

Offline Krzysiek1973

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Początkujący...
  • View Gallery
    • KESS
« Odpowiedź #96 dnia: 25 Września 2017, 13:19:29 czas Polski »
Ps. Kolki duopower robia robote. Sciany dziurawe z byle czego a te za kazdym razem trzymaja.
Dawałeś te płyty bezpośrednio na ścianę?
Pozdrawiam
Krzysiek

Offline Jakacor

« Odpowiedź #97 dnia: 25 Września 2017, 14:51:28 czas Polski »
Dawałeś te płyty bezpośrednio na ścianę?
Tak. Kolki i wkrety.

Offline Lopi1

« Odpowiedź #98 dnia: 25 Września 2017, 19:34:11 czas Polski »
Na wiosnę sprawdź co masz pod plytą OSB.

Offline Krzysiek1973

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Początkujący...
  • View Gallery
    • KESS
« Odpowiedź #99 dnia: 25 Września 2017, 22:34:06 czas Polski »
Czyżbyś miał jakieś złe doświadczenia?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam
Krzysiek

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 26 Września 2017, 00:02:00 czas Polski »
Nie no, bez paniki - jak mury miał zawsze suche to nic się z OSB nie stanie. Jednak skoro tynk się sypał, to jakiś powód musiał być... W takim przypadku jeśli już OSB, to na kontrłatach dylatujących je od ściany ze szczelinami na dole i górze by powietrze mogło krążyć.

Offline Jakacor

Warsztat z odzysku
« Odpowiedź #101 dnia: 26 Września 2017, 00:08:45 czas Polski »
Idzie zima - zobaczymy na wiosne w jakim stanie beda. Kontrlaty jak pisze mefjuu bylyby wskazane ale szkoda miejsca. Sciany krzywe wiec moze wymusza przeplyw powietrza:)
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2017, 00:19:26 czas Polski wysłana przez Jakacor »

Offline Lopi1

« Odpowiedź #102 dnia: 26 Września 2017, 09:51:26 czas Polski »
Czyżbyś miał jakieś złe doświadczenia?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Ściany niedocieplone z zewnątrz, w zimie będziesz grzał i pracował. Do tego pewnie ściany podciągają wilgoć z gruntu. Efekt to wilgoć pod płytą i grzyb. Jestem na tym tle, przyznaje, przeczulony, ale to bardzo prawdopodobny scenariusz.

Offline Krzysiek1973

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Początkujący...
  • View Gallery
    • KESS
« Odpowiedź #103 dnia: 26 Września 2017, 11:17:15 czas Polski »
Ściany niedocieplone z zewnątrz, w zimie będziesz grzał i pracował. Do tego pewnie ściany podciągają wilgoć z gruntu. Efekt to wilgoć pod płytą i grzyb. Jestem na tym tle, przyznaje, przeczulony, ale to bardzo prawdopodobny scenariusz
Rozwiązanie na łatach w takim wypadku wydaje się być dużo lepsze?
Pozdrawiam
Krzysiek

Offline Lopi1

« Odpowiedź #104 dnia: 26 Września 2017, 11:56:32 czas Polski »
I tak źle i tak nie dobrze. Pamietam jak w blokach budowanych w latach socjalizmu, gdzie do ścian przytulone były meblościanki, od dołu na ścianach i czasem meblach tworzyła się warstwa pleśni. Działo sie to niezaleźnie od kondygnacji, czy to parter czy ostatnie piętro. Pomagało trochę odsunięcie mebli na 5-10 cm  od ściany i rozsunięcie poszczegolnych segmentów. Pamietam też rozwiązanie, ktore zrobił gość w podpiwniczonej części budynku. Ocieplił od wewnątrz ze sporą pustką powietrzną  i wymusił ciagły  przepływ powietrza małym wentylatorem.  Ale jest też druga szkoła mowiąca, że w takim przypadku należy dokladnie i szczelnie przykleić ocieplenie od wewnątrz( a plyta OSB jest takim ociepleniem) i pokryć to czymś co nie przepuszcza pary wodnej np. tapeta winylowa czy farba olejna. Są specjalne materiały do ocieplania od wewnątrz ale to spory wydatek, stosowany np. w obiektach zabytkowych, gdzie musi być  zachowana elewacja.