01 Lipca 2026, 22:47:55 czas Polski

Autor Wątek: Plac zabaw z ambicjami...  (Przeczytany 13740 razy)

Offline marcin6391

Odp: Plac zabaw z ambicjami...
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Czerwca 2017, 11:54:43 czas Polski »
"Zwolnienie" ma rację.
Ja bym tylko dodał by szczeble drabinki robić na wpusty i nie dawać śrub tylko kleić!
U mnie nawet nie było widać jak przegniło od środka przez śruby. Żonie noga wpadła, mało nie rozcięła nogi o śruby.

Jakie drewno ?
Czym impregnowane ?
Ile czasu stało ?

Pytam, bo moje "najstarsze" place mają ponad 10 lat i nic takiego nie zaobserwowałem ...

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Czerwca 2017, 12:06:59 czas Polski »
Odpowiedź jest prosta: domek castorama i stało koło 7 lat.
Wiem, wiem.. drugi raz bym tego grzechu nie popełnił ale wtedy się jeszcze w dżepetto nie bawiłem ;)

Offline marcin6391

« Odpowiedź #17 dnia: 22 Czerwca 2017, 12:12:02 czas Polski »
To wszystko tłumaczy

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Czerwca 2017, 12:41:44 czas Polski »
To wszystko tłumaczy
Ale niesmak pozostał :P

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Czerwca 2017, 12:44:03 czas Polski »
Szanujmy się, rozmawiamy o porządnych konstrukcjach tutaj :).

Wracając - rozwiązaniem chyba będzie obustronna poręcz, si?

Offline look_as

« Odpowiedź #20 dnia: 23 Czerwca 2017, 10:45:57 czas Polski »
tez bym barierkę zrobił tylko z jednej strony. Jak jest z 2 stron to dzieci maja tendencje do rozpychania barierek na sile i za wszelka cenę bo fajnie trzeszczy :)
Schody zrobiłbym na tyle wąskie żeby mieściło się jedno dziecko na raz :) wtedy nie ma przepychania się barkiem o brak i spychania ze schodów na bok, w związku z czym jedna barierka wystarczy. Tutaj aby się zabezpieczyć przed wskakiwaniem na zjeżdżalnie prosto ze schodów to barierkę można dać właśnie między schodami a zjeżdżalnią, chociaż nie wiem czy to będzie dobrze wyglądać ...
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2017, 10:48:22 czas Polski wysłana przez look_as »

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Czerwca 2017, 11:08:31 czas Polski »
Dzięki za trafne uwagi. Kombinuję jeszcze jak zrobić ten układ schody vs. zjeżdżalnia... Pytanie czy dobrze jest mieć "poręcz" nad zjeżdżalnią?

Ponawiam też pytania. Jeśli ktoś mądrego ma do powiedzenia np. na podstawie swoich projektów, niech pisze, bo jutro chcę zacząć rozcinać belki :)
- czy balustrada nie jest za wysoko? (~70 cm)
- czy takie krokiewki (z krawędziaków 10 x 5 lub 9 x 4) są potrzebne przy małym daszku (pomieszczenie zamknięte ma 1,4 x 1,4 m)
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2017, 11:15:54 czas Polski wysłana przez mefjuu »

Offline L4

« Odpowiedź #22 dnia: 23 Czerwca 2017, 12:00:45 czas Polski »
Dzięki za trafne uwagi. Kombinuję jeszcze jak zrobić ten układ schody vs. zjeżdżalnia... Pytanie czy dobrze jest mieć "poręcz" nad zjeżdżalnią?

To teraz z punktu widzenia urwisa - lepiej zrobić na przeciwnych końcach platformy. Jak się bawisz w ganianego to masz jedno wejście/zejście nieobstawione zawsze :-).

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Czerwca 2017, 12:17:51 czas Polski »
Miałem na myśli drążek nad startem zjeżdżalni blokujący przed wpadnięciem na nią na stojąco.

Offline L4

« Odpowiedź #24 dnia: 23 Czerwca 2017, 12:22:28 czas Polski »
Miałem na myśli drążek nad startem zjeżdżalni blokujący przed wpadnięciem na nią na stojąco.

Jestem za. Byle żeby był okrągły tak żeby można było się od niego odepchnąć jak na torze bobslejowym.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #25 dnia: 23 Czerwca 2017, 15:26:23 czas Polski »
Dokładnie, tylko nie musi być okrągły.
Kwadrat i ranty frezuj

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Czerwca 2017, 15:29:06 czas Polski »
Mam zagwozdkę jak łączyć miejsca gdzie do skrzyżowania dwóch słupów (łączę na wręb wzajemny) dołożyć trzecią belkę. Obawiam się, że dostawiając ją na czop, słup w którym pod niego wybiorę materiał będzie osłabiony. Jakieś sugestie jak do tego podejść?

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 16 Lipca 2017, 06:54:16 czas Polski »
Czas udokumentować prace, które ruszyły już kilka tyg temu.
Przygotowanie materiału: z posiadanych belek 160x100 odciąłem pilarką (pierwszy raz korzystałem z prowadnika) z obu stron "deskę" 55 x 100. Tak przygotowane kantówki zawiozłem do pobliskiej stolarni na grubościówkę (przy okazji sprawdziłem wożenie na dachu 3,5 metrowych kawałków :)).
To zadziwiające, jak pozornie z brzydkiego, mokrego materiału można uzyskać piękną, czystą kantówkę.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 16 Lipca 2017, 07:02:42 czas Polski »
c.d.

W ostatnim tygodniu z uzyskanego materiału przygotowywałem konstrukcję:
- docinanie kantówek (95x95),
- przygotowanie czopów i gniazd
- zaokrąglenie wszystkich krawędzi + dekoracyjne zfrezowanie tralek.
- szlifowanie całości
- impregnacja 2x podkładem (Sadolin Base)

Wszystkie prace pilarskie z wyjątkiem czopów na krańcach najdłuższych 3,5 metrowych słupów wykonałem na ukośnicy. KGS 254m + japonka to doprawdy wyborny zestaw :)

Teraz malowanie impregnatem i jeszcze przygotowanie gniazd pod śruby.
Do montażu będę używał wkrętów 160x8 z łbem sześciokątnym. Do tego wkręty ciesielskie do montowania zastrzałów i płatwi.

Ponadto muszę znaleźć kogoś z piłą taśmową do wycięcia łuków w zastrzałach.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Lipca 2017, 21:35:49 czas Polski »
Konstrukcja główna postawiona! (na razie bez zastrzałów). 3,5 m w szczycie robi swoje :)
Było trochę stresu podczas składania czy wszystko się spasuje, ale generalnie poszło ok. Problem stanowiły belki które już zmieniły swoją szerokość po tym jak się rozeschły, albo się wykręciły... Ostatni raz oszczędzałem na materiale. Właściwie to tutaj chciałem wykorzystać to co miałem po poprzedniej budowie.