18 Kwietnia 2026, 05:23:29 czas Polski

Autor Wątek: DeWalt DW733 i DW734  (Przeczytany 112182 razy)

Offline OOczy

Odp: DeWalt DW733 i DW734
« Odpowiedź #90 dnia: 05 Kwietnia 2017, 22:31:44 czas Polski »

We trójkę szukaliśmy przyrządu do ustawiania noży i kluczyka imbusowego, zanosiło się na zwrot maszyny - okazało się, że były w woreczku
przymocowanym do........ przewodu zasilajacego :D
Apropos wyposażenia dla dw 733. Czy ten przyrząd do ustawiania noży powinien być jeden czy dwa? Ja też miałem przypięty woreczek do przewodu zasilającego. Był w nim jeden imbus i jeden przyrząd do ustawiania noży. Właśnie wczoraj dotarł do mnie moj wymarzony DW 733 ;) jednak z przykrościa musze stwierdzic ze niekompletny. Brakuje klucza - pewnie dlatego sklep dodał cały komplet kluczy nasadowych z grzechotką gratis. Z drugiej strony w magazynie mają nadal 26 szt. i do reszty też dodają klucze i koszulke. Wygląda na to, że ktoś go kupił wcześniej i odesłał. Mając tego świadomość i tak wypróbowałem go i wygląda na to, że chyba poza brakiem klucza jest ok. Nóż był lekko uszkodzony bo zostawia delikatną krechę.
« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia 2017, 22:42:56 czas Polski wysłana przez OOczy »

Offline OOczy

« Odpowiedź #91 dnia: 05 Kwietnia 2017, 23:04:01 czas Polski »
Czy jak dostaliście swojego DW733, to mieliście na blatach cienką (bodaj niebieską) folię zabezpieczającą?
Kluczyk do regulowana/przykręcania noży był w zestawie?

Mam wrażenie, że mój dw733, którego dostałem od sprzedawcy z allegro jest "refurbished". Nie sugeruję, że to wina sprzedawcy, bo sprzęt był jakby oryginalnie zafoliowany (pudełko), ale w środku lekko przypylony, brak kluczyka do regulacji noży i wygląda na to, że noże uszkodzone, bo zostawiają w jednym miejscu przez całą długość struganego materiału wypukłość.
Patrzyłem na noże i żadnego uszkodzenia nie widzę. Możliwe, więc że to jakieś uszkodzenie samego wałka, bo przy otworach na śruby ma ostre krawędzie. Muszę zrobić wyraźne foto po struganiu, bo okazało się, że żadnego nie mam gdzie dokładnie widać tą "krechę".

U mnie sytuacja wygląda identycznie kupiłem sprzęt w poniedziałek w sklepie carinet.pl. Na wałku było nieco wiórów, ale tak minimalnie. Moim zdaniem w warunkach domowych nie ma szans wyczyścić do takiego stanu urządzenia już po przejechaniu pierwszej deski... Na desce również zostaje minimalny ślad podczas strugania. Pomyślałem sobie od razu, że mogło to być przyczyną zwrotu przez wcześniejszego klienta. Olałem to, dlatego, że taki ślad na nożu (a to na pewno jest od noża - moim zdaniem nie może być od wałka) jest normalną rzeczą, która może zdarzyć się w trakcie eksploatacji. 
Bardzo ciekawe jest to, że ja nie musiałem smarować blatów bo jak uruchomiłem silnik blaty "zrosiły się" jakimś olejem (najpewniej z wirującego wału z nożem). Póżniejsze uruchomienia nie skutkowały już tym samym, więc zakładam, że mogło to być zamierzone działanie producenta / sklepu (?)
Sprawdziłem przedewszystkim czy z obu stron jest taka sama grubość i na desce o szerokości 17 cm różnice (jeśli w ogóle występowały) wynosiły w okolicach 0.1 mm.
Wydaje mi się, że tak jak właśnie opisałeś sytuację, jesteśmy "szczęśliwcami" którzy wylosowali sprzęt, który już kogoś wcześniej odwiedził :)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #92 dnia: 06 Kwietnia 2017, 08:26:10 czas Polski »
Powinny być dwa przyrządy do ustawiania noży.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 06 Kwietnia 2017, 09:21:34 czas Polski »
Hmmmm ... ja też z Carinetu mam mojego DW733. Może stąd taka niska cena, że sprzedają jakieś zwroty czy refurbishedy.
Mnie ten ślad przy struganiu dość mocno denerwuje. Pewnie skończy się wymianą noży (200PLN w plecy). Ale wcześniej muszę dokładnie się przyjrzeć co ten ślad zostawia, bo na nożach nie widziałem żadnej wklęsłości, za to wałek ma w jednym miejscu bardzo ostry otwór na śrubę, więc może stąd ten dziwny ślad.

Offline OOczy

« Odpowiedź #94 dnia: 06 Kwietnia 2017, 10:51:11 czas Polski »
Powinny być dwa przyrządy do ustawiania noży.

Dzięki za odpowiedź. Tak wlasnie myslalem chociaz znalazlem instrukcje w pdfie (ale nie dla typu 2) gdzie nie ma przyrzadow do mocowania w liczbie szt 2 ale jest napisane,  ze ma byc "podzialka" do montowania nozy.

Offline OOczy

« Odpowiedź #95 dnia: 06 Kwietnia 2017, 11:02:54 czas Polski »
Hmmmm ... ja też z Carinetu mam mojego DW733. Może stąd taka niska cena, że sprzedają jakieś zwroty czy refurbishedy.
Mnie ten ślad przy struganiu dość mocno denerwuje. Pewnie skończy się wymianą noży (200PLN w plecy). Ale wcześniej muszę dokładnie się przyjrzeć co ten ślad zostawia, bo na nożach nie widziałem żadnej wklęsłości, za to wałek ma w jednym miejscu bardzo ostry otwór na śrubę, więc może stąd ten dziwny ślad.

No mnie tez juz to troche irytuje. Niby wiedzialem od poczatku, zanim uruchomilem maszyne ze juz u kogos byla, jakos mi to nie przeszkadza szczegolnie - ludzie czasem oddaja "bo tak" i juz. Dlatego postanowilem ja sprawdzic. Wyglada jednak na to, ze cos moze byc na rzeczy w tym o czym napisales ze w tej firmie moze maja jakies zwroty :)
Ja przed chwila z gosciem rozmawialem telefonicznie i powiedzial mi ze otworzyli inne opakowanie zeby sprawdzic i tez jest jedno urzadzenie do montazu nozy.
Nie wiem co powinienem jeszcze sprawdzic w grubosciowce ale chyba dzisiaj jeszcze raz sprawdze jak radzi sobie z gruboscia na calej plaszczyznie przy szerszych elementach (nie wiem jakie sa normy? ktos moze cos wie na ten temat), jesli bedzie ok to chyba ja zostawie jak cos jeszcze znajde innego to raczej przeleje to czare goryczy i oddam sprzet.
Co do ceny rzeczywiscie jest najnizsza ale sadze ze pomimo tego, klient powinien wiedziec, ze sprzet, ktory kupuje nie jest nieruszany (to troche jak ze sprzetem powystawowym).

Offline OOczy

« Odpowiedź #96 dnia: 06 Kwietnia 2017, 11:14:49 czas Polski »
Pewnie skończy się wymianą noży (200PLN w plecy). Ale wcześniej muszę dokładnie się przyjrzeć co ten ślad zostawia, bo na nożach nie widziałem żadnej wklęsłości, za to wałek ma w jednym miejscu bardzo ostry otwór na śrubę, więc może stąd ten dziwny ślad.

U mnie ten ślad, który zostaje na desce nie jest wklęsły tylko wypukły. Stąd mój domysł, że nie może to być raczej spowodowane "wystawaniem" jakiegoś elementu na wałku tylko nierównością noża (jakimś wyszczerbieniem albo czymś podobnym) na powierzchni ostrza.
A jak jest u Ciebie - ślad jest wklęsły czy wypukły?

Noży nie trzeba od razu wymieniać. Można je przecież ostrzyć.
« Ostatnia zmiana: 06 Kwietnia 2017, 11:24:24 czas Polski wysłana przez OOczy »

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 06 Kwietnia 2017, 11:26:08 czas Polski »
Jest wypukły, po struganiu finalnym zdejmuje go sobię ręcznym strugiem, ale jest to dość upierdliwe, a dwa, nawet jak powierzchnia jest już równa, to widać taki odcisk w tym miejscu, co przy większości powierzchni nie jest akceptowalne. Ja mojej już nie oddam, bo nie miałem czasu ogarniać tematu. Może to po prostu wada całej serii strugarek, bo się w chinach coś popsuło na linii produkcyjnej, a my tu podejrzewamy Carinet o jakieś niecne praktyki.

U mnie też jest jedno narzędzie do ustawiania noży.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #98 dnia: 06 Kwietnia 2017, 17:40:55 czas Polski »
Panowie.
Dajcie zdjecie tego ustawiacza.

Offline OOczy

« Odpowiedź #99 dnia: 06 Kwietnia 2017, 18:06:47 czas Polski »
tak to wyglada...
przy okazji odkrylem ze pomiedzy jedna strona a druga przy struganiu elementu na cala szerokosc jest prawie pol mm roznicy w grubosci... to chyba moim zdaniem troche za duzo...

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 06 Kwietnia 2017, 18:57:08 czas Polski »
To pewnie kwestia regulacji noży, jak dobrze ustawisz to powinno być równo.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #101 dnia: 06 Kwietnia 2017, 22:51:12 czas Polski »
 Powinny byc dwa te ustawiacze.
Jednym nic się nie zdziała.

Offline OOczy

« Odpowiedź #102 dnia: 06 Kwietnia 2017, 23:02:21 czas Polski »
To pewnie kwestia regulacji noży, jak dobrze ustawisz to powinno być równo.

też mi się tak wydaje aczkolwiek podczas demontażu noży sprawdziłem je przed rozkręceniem i wydawały się ustawione równo (wg załączonego wzornika) a to moim zdaniem nie wróży dobrze. bo jeśli noże były założone równo do wału to kto wie czy nie jest albo nieco pochylony albo czy podstawa jest równa. wydaje mi sie, ze ten wzornik ma wlasnie taka konstrukcje po to aby noz byl ustawiony idelanie do walka ale jesli sie myle to prosze mnie poprawic. Jutro sprawdze jak bedzie po zalozeniu idelanie zaostrzonych nozy bo właśnie niedawno byłem ostrzyć noże w czechowicach , jakie to szczescie, ze mozna znalezc taki punkt czynny do 22 :)

Offline OOczy

« Odpowiedź #103 dnia: 06 Kwietnia 2017, 23:17:11 czas Polski »
 Powinny byc dwa te ustawiacze.
Jednym nic się nie zdziała.

No wlasnie szczerze mowiac po rozkreceniu maszynki zaczynam nabierac przekonania nieco innego, ze dwa nie sa potrzebne do niczego. Ja mam ten typ 2 grubosciwki i u mnie noze wygladaja zupelnie prosto z takimi dwoma wzdluznymi nacieciami na wylot do ustawiania ich za pomoca sruby podkrecanej imbusem.

Offline Mariany

« Odpowiedź #104 dnia: 07 Kwietnia 2017, 07:49:05 czas Polski »
Śledzę wątek. Zanabyłem  kilka dni temu DW733 i z lękiem wieczorem otwierałem pudełko czy aby nie jest to maszynka ze zwrotów,  za dużo mnie kosztowała wyrzeczeń. Wcieliłem sie w rolę dedektywa Sherlocka i tak po oględzinach stwierdziłem że pudełko było otwierane. Produkt z Tajwanu. Był kluczyk płaski, dwa imbusy i jeden  przyrząd do ustawiania noży. Nie stwierdziłem używania- brak zapylenia   maszynki. Znalazłem resztki niebieskiej folii na środkowym blacie. Blaty bez rysek, wał zaoliwiony, pod tacką był [przylgną]  wiór i tu dziwna sprawa szeroki z 7cm jak z pod ręcznego struga. Wyregulowałem blaty, sprawdziłem czy noże dokręcone i po uruchomieniu pierwsze struganie i tu ulga-  lustrzana powierzchnia materiału. Do sprawdzenia  jest jeszcze sprawa równoległości ustawienia noży.   Bałem się wystąpienia fali na materiale jaką mam w swojej leciwej i spracowanej dymce w której nijak nie można ustawić noży. Pierwsze wrażenia-jest dobrze.  Jak będzie dalej -zobaczymy. Dzięki  koledzy za uwagi.