17 Kwietnia 2026, 20:02:55 czas Polski

Autor Wątek: DeWalt DW733 i DW734  (Przeczytany 112138 razy)

Offline OOczy

Odp: DeWalt DW733 i DW734
« Odpowiedź #120 dnia: 09 Kwietnia 2017, 10:14:19 czas Polski »
Zaczynam mieć lekką załamkę. Kupiłem  Dw733 miedzy innymi ze względu na łatwość  ustawiania noży. Teraz  okazuje się że brak  ustawiaczy magnetycznych powodować będzie kłopoty jak z moja  dymą.  Czy jest jakiś  sposób by dostać te właściwe ustawiacze.

Nie przejmuj sie tym aboslutnie. Robilem to pierwszy raz i zajelo mi to troche czasu ale przy drugiej wymianie sadze, ze zamknalbym sie spokojnie w znacznie krotszym czasie. Przy odrobienie wprawy mysle ze 10, 15 minut to jest maks. Na pewno te magnetyczne sa wygodniejsze ale to jest pierdola. Jesli wszystko dziala Ci bez zarzutu i przedewszystkim ladnie struga to ciesz sie sprzetem i rob z niego pozytek :]

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #121 dnia: 09 Kwietnia 2017, 10:22:33 czas Polski »

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: 09 Kwietnia 2017, 10:38:57 czas Polski »
Ja dziś chyba zamiast zrobić coś pożytecznego, będę zaglądał do mojego DW733.
Wczoraj przyjrzałem się z grubsza nożom i wałkom i za nic w świecie nie mogę zgadnąć co robi mi tą wypukłą "rysę". Zaraz pójdę też zrobić jej fotkę.

@Ooczy: u Ciebie widać też wklęsłe rysy, to mogą zrobić przylepione do wałków posuwu (lub wału) trociny lub zaschnięta żywica (jeśli się struga sosnę lub modrzew). Ale wypukłe też masz.

U mnie wypukła rysa przez całą długość drewna powstaje tam, gdzie z przodu jest tablicza z "miernikiem grubości strugania", czyli w jakichś 2/3 szerokości strugania.

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, ale może to nie jest wina samego sprzętu, tylko sposobu odciągania trocin.

Na filmach w necie widzę, że DW733 z podłączonym odciągiem nie produkuje prawie wcale lub nie produkuje całkiem trocin na zewnątrz. Ja początkowo miałem podłączony odkurzacz przez redukcję, wtedy mnóstwo trocin leciało na blaty, a dodatkowo przy włączeniu urządzenia zawsze wypluwało tonę trocin w stronę blatu podawczego.
Kupiłem wąż 100m, i podłączyłem go też do tego samego odkurzacza. Samym wężem mogę sprzątać tak samo jak odkurzaczem (bałem się że będzie za małe podciśnienie w porównaniu do średnicy). Po prostu elegancko wciąga trociny wężem 100mm (np z podłogi). Co prawda na redukcji potrafi się zrobić wydma z trocin, ale ciągu to nie zmniejsza. Z grubościówki natomiast nadal wysypują się tony trocin na blat, nawet jak strugam 0,25mm. Widać, że dużo trocin jest elegancko wciągane do węża (bo jest przezroczysty) i dość szybko znikają w odkurzaczu. Natomiast w tej obudowie, która ma króciec do podłączenia wyciągu (zakładana za wałkiem) zbiera się ciągle po prawej stronie tona trocin, która skutecznie blokuje dalszy ich przepływ.

Nie wiem, może za dużo oczekuje od tej grubościówki. Może to sprzęt do strugania drewna konstrukcyjnego, gdzie taka śmieszna rysa nie ma znaczenia ...

Myślałem nad Stomaną, ale z powodu ceny stwierdziłem, że na razie będę jechać na DW733 a wyrówniarko-grubościówkę kupię za rok. Tylko, że przy dobrej wprawie szybciej bym te dechy wyrównał Stanleyem nr 4 ;).

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: 09 Kwietnia 2017, 11:12:53 czas Polski »
Jesteście pewni, że nie ma mikro uszkodzeń na nożu? U siebie mam to samo (na innym sprzęcie) i drobne uszczerbki na krawędzi noża widze dopiero pod lupą i przy odpowiednim kącie. To co potrafi narobić taka mikroskopijna nierówność jest nieporównywalnie większa. Przy kilku przebiegach pasy na desce pokrywają się i robią coraz wypuklejsze.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #124 dnia: 09 Kwietnia 2017, 11:26:48 czas Polski »
A ja tylko nauczony niedawnym doświadczeniem podpowiem, że jeśli zdecydujesz się oddać to nie przejmuj się paroma deskami przestruganymi. Zwróć się do do SPRZEDAWCY o zwrot/wymianę/naprawę z tytułu RĘKOJMI. Poszukaj mojego wątku i tdj600 i tam masz parę przydatnych linków w tym temacie. U mnie to podziałało.

Offline OOczy

« Odpowiedź #125 dnia: 09 Kwietnia 2017, 13:58:33 czas Polski »
@Ooczy: u Ciebie widać też wklęsłe rysy, to mogą zrobić przylepione do wałków posuwu (lub wału) trociny lub zaschnięta żywica (jeśli się struga sosnę lub modrzew). Ale wypukłe też masz.

Zabiłeś mnie teraz spostrzegawczością. Ide sprawdzić czy rzeczywiście są jakieś wklęsłe. Które Twoim zdaniem są wklęsłe? Jeśli ta wyglądająca na dość szeroką po lewej stronie przy krawędzi - to nie ona nie jest wklęsła na pewno :]

Offline OOczy

« Odpowiedź #126 dnia: 09 Kwietnia 2017, 13:59:23 czas Polski »
@m_kola Dzięki serdeczne za wskazówki!

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: 09 Kwietnia 2017, 14:39:31 czas Polski »
A tak wygląda to u mnie. Paskudna wypukła rysa (jednokrotne struganie).
Nie płakałbym strasznie, jakby ta rysa była łatwo usuwalna, ale nie jest. Na drugiej fotce po struganiu ręcznym strugiem. Zostaje odbarwienie na drewnie, mimo że powierzchnia jest już wyrównana (nie na całej długości, tylko początek jest wyrównany). Może pod tym kątem odbarwienia tak bardzo nie widać, ale pod niektórymi kątami po prostu boli w oczy. Zresztą nie po to jest grubościówka, żeby potem po niej jeszcze ręcznie strugać.

Zaraz chyba wykręcę noże i im się przyjrzę, ja kupowałem dw733 na firmę, więc z rękojmi raczej nie skorzystam (bo to ustawa o zakupach konsumenckich).

Szczerze mówiąc, wczoraj kupowałem ukośnicę i jeszcze jakiś czas temu dewalta rozważałem, wczoraj nawet o nim nie pomyślałem.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #128 dnia: 09 Kwietnia 2017, 14:40:06 czas Polski »
Po ręcznym przestruganiu.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #129 dnia: 09 Kwietnia 2017, 15:30:52 czas Polski »
Wyjaśniło się, noże są wyszczerbione i to porządnie. Wymyłem benzyną i zobaczyłem.

Tylko, że dziwne jest to, że taka kreska pojawiła się od razu na pierwszej struganej desce. A była to sosna.
Teraz już nic nie poradzę, po prostu IMHO trzeba obejrzeć noże zanim się włączy strugarkę, szczególnie jak jest zapylona i wygląda jakby była używką.

Wszystko co wpycham do strugarki najpierw dokładnie odkurzam, więc raczej nie ma mowy o piachu czy kamyczku. Wszystko co strugałem było na tyle wąski, że nie dosięgało do tego miejsca. A dwa wszytko było klasy 1, więc zero sęków. Dopiero na całą szerokość strugałem sosnę, ale na niej, jest ten ślad.

Jutro noże do ostrzenia dam, o ile będzie to opłacalne i w akceptowalnym terminie.

Ile płacicie za ostrzenie noży do dw733?

Czy wiatraczek macie w tą samą stronę co na mojej fotce?

Offline OOczy

« Odpowiedź #130 dnia: 09 Kwietnia 2017, 15:31:42 czas Polski »
@Dentrag powiem Ci ze "grubo"... No ta rysa rzeczywiscie wyglada paskudnie. Nawet z takiej perspektywy "czuc" jej grubosc. 
Poniewaz mam dzisiaj kolejny dzien zapoznawania sie z 733 odkrylem kolejny fail.
Pomimo wypoziomowanych stolow (na tyle na ile bylo to mozliwe - blaty nie schodza sie idealnie w poziomie w odcinkach sasiadujacych z blatem głównym - co akurat pewnie jest zamierzone) na samych koncach odcinki ok. 5 cm sa wezsze niz reszta. Widać to nawet na zdjęciach, ktore zalaczam.
Kolejny mit o 733 obalony... ?

Slowo daje nie bede sie juz nigdy sugerowal przy zakupie filmikami youtuberow, ktorzy robia reklame koncernom (swiadomie i komercyjnie lub nie) po przestruganiu albo przecieciu jednej deski i pianiu z zachwytu. Jestem na swiezo po zakupie na prawde sporej ilosci sprzetu od metabo przez makity itp i szczerze mowiac najbardziej wyczekiwany sprzet poza pila stolowa okazuje sie najwiekszym rozczarowaniem i to z firmy, ktora uchodzi za ta z tych lepszych... fuck

Offline OOczy

« Odpowiedź #131 dnia: 09 Kwietnia 2017, 15:38:13 czas Polski »
Ile płacicie za ostrzenie noży do dw733?

Czy wiatraczek macie w tą samą stronę co na mojej fotce?

Za ostrzenie nozy zaplacilem chyba 10 zl albo 20 (nie pamietam dokladnie bo pojechalem ostrzyc noze a wrocilem z zaostrzonymi nozami i tarcza freuda ;)
Co do wiatraczka - tak mam w tym samym kierunku :)
A co do nozy (bo tez mi od razu jechal z rysami i to po czysciutkiej swiezo przygotowanej desce na okolicznosc przyjazdu 733) to uwazam, ze noz powinien przychodzic w stanie nienaruszonym.
« Ostatnia zmiana: 09 Kwietnia 2017, 15:41:13 czas Polski wysłana przez OOczy »

Offline OOczy

« Odpowiedź #132 dnia: 09 Kwietnia 2017, 15:44:50 czas Polski »
Teraz już nic nie poradzę, po prostu IMHO trzeba obejrzeć noże zanim się włączy strugarkę, szczególnie jak jest zapylona i wygląda jakby była używką.

Masz racje. Ja dzisiaj gdybym dostal jeszcze raz sprzet, ktory widac ze byl uzywany juz nic wiecej z nim nie robie tylko pakuje i zwracam z adnotacja ze zamawialem nowe i jak rozumiem kupuje w sklepie a nie jakims olxie, zeby zastanawiac sie nad tym co w nim jest jeszcze nie tak

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #133 dnia: 09 Kwietnia 2017, 15:55:49 czas Polski »
Kolego.OOczy.
Jak dluga jest strugana deska?

Offline OOczy

« Odpowiedź #134 dnia: 09 Kwietnia 2017, 16:15:30 czas Polski »
Jak dluga jest strugana deska?

Około  110 cm... Przy belkach o grubosci 5,5 cm i dlugosci 75 cm tworza sie takie same ale nie zauwazylem tego wczesniej...