26 Czerwca 2026, 16:37:10 czas Polski

Autor Wątek: Lite drzwi wewnętrzne  (Przeczytany 32500 razy)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
Odp: Lite drzwi wewnętrzne
« Odpowiedź #120 dnia: 27 Lipca 2022, 18:07:16 czas Polski »
Dwa skrzydła  to wychodzi 4 szt

Potrzebujesz jeszcze kantowe zasuwki 2 szt  na małe  skrzydło 
Uważaj :
Byś nie dobrał za długich ,by   Ci rygle górny i dolny od zamka zmieściły się
« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2022, 18:11:53 czas Polski wysłana przez tomekz »

Offline mario78

« Odpowiedź #121 dnia: 27 Lipca 2022, 19:49:21 czas Polski »
Dwa skrzydła  to wychodzi 4 szt

Potrzebujesz jeszcze kantowe zasuwki 2 szt  na małe  skrzydło 
Uważaj :
Byś nie dobrał za długich ,by   Ci rygle górny i dolny od zamka zmieściły się
Małe skrzydło jest stałe, więc tylko 2 szt zabezpieczeń. Do czego potrzebuję kątowych zasiłek na małe skrzydło? Na co mam uważać żeby nie było za długie?
Tak wyglądają drzwi od tyłu,miejsce na szybę.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #122 dnia: 27 Lipca 2022, 22:36:53 czas Polski »
Jak  małe skrzydło  zrobiłeś  na  stałe  , to nie potrzebujesz zasuwek kantowych  do jego  unieruchomienia

Offline mario78

« Odpowiedź #123 dnia: 28 Lipca 2022, 13:58:16 czas Polski »
Tomekz pisał żebym kupił zasuwe,kupilem pojedyńczy zamek,mam w drzwiach w domu i jest wystarczający.Lirorobert wspominał o zawiasach krytych,podobnie jak z zamkiem,mam zwykle i są ok. Mieliście rację a ja mam zamki i zasuwe w drodze,kupiłem zwykle zawiasy i blokady zawiasów. Jeśli bym Was posłuchał wydałbym mniej. Zawiasy Otlav fi20 przyszły,kupiłem też dedykowany szablon do wiercenia. Pomijając fakt że nie wiem jak go użyć,nigdzie nie ma instrukcji czy filmu. Pytanie,czy to odpowiedni czas na wiercenie czy po sklejaniu drzwi? Jest uszczelka taka jak wcześniej tylko kolor beż.Zamki Gerda i LOB zostawię,może się przydadzą. Odwiedziłem zaprzyjaźniony sklep Adler,zrobiliśmy próby. Podkład,warstwa pośrednia i jakiś budyń z pigmentem,zdjęcie próbki dodaję. Dziękuję już na tym etapie za pomoc,na prawdę duże piwo dla Was.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 28 Lipca 2022, 14:04:37 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline mario78

« Odpowiedź #124 dnia: 29 Lipca 2022, 09:37:04 czas Polski »
Przyszła dziś zasuwa i blokady zawiasów. Wstępnie jest skrecona,co dalej,szczerze nie wiem jak zabrać się za montaż,jak rozmierzyć? Ważyłem skrzydło drzwi,w tej chwili waży 53kg,szyba 1m2 tej co zamówiłem ma ważyć 30kg,ja mam 0,4m2 w drzwiach,dodatkowo zawiasy,inne okucia więc myślę że około 70kg. Zawiasy są na 120kg. Chyba nic złego się nie stanie jeśli w futrynie od strony muru nafrezuję dwa zagłębienia aby pianka weszła w szpary?

Offline mario78

« Odpowiedź #125 dnia: 29 Lipca 2022, 12:04:58 czas Polski »
Zasuwa ma 16mm grubości, 18mm część którą montuje się w witrynie. Ramiak drzwi i futryna,część gdzie montuje się zamek ma 32mm. Jak wyliczyć środek otworu na zamek? Trzeba uwzględnić uszczelkę?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #126 dnia: 30 Lipca 2022, 09:47:26 czas Polski »
Uszczelka  po zamknięciu  drzwi też da jakąś  grubość ,więc bierz pod uwagę .
Dobrze by  było mieć  wybraną  klamkę  i szyldy i do tego jaki rodzaj   wkładki   patentowej ( jej długość ) Pewnie  będzie   asymetryczna , wobec tego uwzględniając  jej położenie w drzwiach (by jej końce pasowały z płaszczyzną    szyldów ) określi ona ustawienie zamka w ramiaku , a   on da położenie   zaczepu w małym  skrzydle  Dobrze jest to wszystko zgrać  razem , byś wiedział  gdzie frezować rowek  na zamek .

Offline mario78

« Odpowiedź #127 dnia: 30 Lipca 2022, 10:45:06 czas Polski »
Więc to wszystko musze brać pod uwagę,robię dalsze zakupy. Wkładka około 90mm długości bedzie mi potrzebna. Drzwi są już z z frezami,faza tez jest zrobiona.Do montażu drzwi wystarczy pianka czy dodatkowo jakieś wąsy i kołki?
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2022, 10:52:17 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline mario78

« Odpowiedź #128 dnia: 30 Lipca 2022, 14:02:49 czas Polski »
Kupiłem wkładkę 35/50, prawie na środku wychodzi mi zamek,czy mogę w tym miejscu robić otwór? Tu mogę wszystko zepsuć więc wolę się upewnić.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #129 dnia: 30 Lipca 2022, 18:31:25 czas Polski »
Powinno pasować ,jeszcze możesz wkładkę włozyć do zamka i się upewnić . Jedynie języczek skośny od zamka wchodzący  w  zaczep będzie uderzał o krawędź ramiaka  zanim  wskoczy  w otwór.

Dawno nie robiłem   frontowych  drzwi ,dlatego ifo daję  z pamięci i może nie  precyzyjne
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2022, 18:33:50 czas Polski wysłana przez tomekz »

Offline mario78

« Odpowiedź #130 dnia: 30 Lipca 2022, 19:44:49 czas Polski »
Jestem wdzięczny i póki co wszystko wychodzi dobrze. Wkładkę na próbę wkreciłem do zamka,z jednej strony od krawędzi ramiaka wystawała 7mm a z przeciwnej 9mm,przesunę o 1mm i w poniedziałek będę dłutował otwory na zasuwę. Robiłem dziś próbę dłutarki,użyłem jej tylko raz rok temu i leży,kompletnie zapomniałem jak się mocuje a bardziej ustawia dłuta. Nie chciało mi dłutować,wiertło spałem :(  Kilka dłut mam firmy JET,jedno tańsze a jest między nimi przepaść pracy.Dłuta JET mają napisane Japan,cena była dość wysoka ale nawet w Dębie idzie dobrze. To tanie,dziś rozpakowaniu dam do ostrzenia,zrobiłem coś źle a może bardziej do miękkich gatunków drewna się nadaje,nie wiem. Wracając do tematu zawiasów. Szablon który kupiłem,używaliscie czegoś podobnego? Jeśli nikt nie wie,zrobię kawałek ramiaka i futryny do zrobienia próby wiercenia z szablonem.
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2022, 19:53:52 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #131 dnia: 31 Lipca 2022, 12:49:57 czas Polski »
Mario sprawdź bo nie chcę wprowadzić  Cię  w  błąd a tak dawno nie używałem  szablonu , że już pamiec  zawodzi.

Wydaje mi się że moim szablonem wierciłem Na leżąco , mając drzwi położone na futrynie  w tym miejscu co mają byc docelowo . Można w wręg przymocować taśmą klejącą odpowiedniej grubości podkładki taki jaki ma być luz .Szablon powinien  mieć oznaczenia " L" i  "P"  oraz znak środka dołu i góry  zawiasy . mocujesz go  ściskami i wiercisz za jednym razem w drzwiach i futrynie . Do tego powinieneś mieć wiertło ( może być do  metalu )  przedłużane . Otwory pod   zawias    z bolcem ( tak  ma szablon ) będą naj prawdopodobnie  ustawione lekko   skośnie do futryny - tak  ma być .

Jak  będziesz mocował drzwi na pianę to też daj podkładki wypełniające luz  drzwi i futryny , będziesz miał pewność , że nic  ci nie  dodusi  szpary

Offline mario78

« Odpowiedź #132 dnia: 31 Lipca 2022, 14:02:59 czas Polski »
Powinno pasować ,jeszcze możesz wkładkę włozyć do zamka i się upewnić . Jedynie języczek skośny od zamka wchodzący  w  zaczep będzie uderzał o krawędź ramiaka  zanim  wskoczy  w otwór.
Patrzyłem i nie da się zrobić w tej zasuwie żeby języczek nie uderzał w ramiak. Obudowa zasuwy jest takiej samej szerokości co blacha czołowa. Natomiast zamek blachę ma wystającą więc można wpuścić kilka mm od brzegu.

Mario sprawdź bo nie chcę wprowadzić  Cię  w  błąd a tak dawno nie używałem  szablonu , że już pamiec  zawodzi.

Wydaje mi się że moim szablonem wierciłem Na leżąco , mając drzwi położone na futrynie  w tym miejscu co mają byc docelowo . Można w wręg przymocować taśmą klejącą odpowiedniej grubości podkładki taki jaki ma być luz .Szablon powinien  mieć oznaczenia " L" i  "P"  oraz znak środka dołu i góry  zawiasy . mocujesz go  ściskami i wiercisz za jednym razem w drzwiach i futrynie . Do tego powinieneś mieć wiertło ( może być do  metalu )  przedłużane . Otwory pod   zawias    z bolcem ( tak  ma szablon ) będą naj prawdopodobnie  ustawione lekko   skośnie do futryny - tak  ma być .

Jak  będziesz mocował drzwi na pianę to też daj podkładki wypełniające luz  drzwi i futryny , będziesz miał pewność , że nic  ci nie  dodusi szpary
Pamiętasz czy uszczelki trzeba założyć kładąc drzwi na futrynę do wiercenia z szablonem?  Mówisz o klinach u dołu i po bokach?
« Ostatnia zmiana: 31 Lipca 2022, 14:05:26 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #133 dnia: 31 Lipca 2022, 14:13:08 czas Polski »
Mówie o podkładkach  po  bokach i u góry  by zachować równy luz drzwi wobec futryny.

Robiłem bez uszczelek które wkładane były dopiero po malowaniu  drzwi.
Zawiasy masz  wkręcane wobec tego możesz nimi regulować więc nie musisz się tym  martwić

Offline mario78

« Odpowiedź #134 dnia: 31 Lipca 2022, 20:35:49 czas Polski »
Wspomniane podkładki tylko podczas pianowania futryny.