30 Kwietnia 2026, 03:35:56 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka stołowa Metabo TS254  (Przeczytany 66561 razy)

Offline Paweł 46

Odp: Pilarka stołowa Metabo TS254
« Odpowiedź #90 dnia: 27 Października 2016, 15:05:49 czas Polski »
Chodzi o to, że posypanie oleju grafitem nie spełni swojej funkcji i odwotnie, ale wystarczy przemyć miejsce  smarowania benzeną ekstrakcyjną tzn odtłuścić i śmiało można sypać grafit.
Ja tak zrobiłem, wszystkie gwinty w pile i grubościówce odtłuściłem, posypałem grafitem. Starcza na kilka miesięcy.
Wióry ani pyļ nie przykleja sie, gwinty, zębatki są zawsze czyste i nasmarowane. A nawt jak się coś osadzi do wystarczy lekko dmuchnąć i wszystko spada, a nie jest przyklejone jak do oleju, czy smaru.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline stony

« Odpowiedź #91 dnia: 23 Grudnia 2016, 11:30:33 czas Polski »
Kupiłem ts 254 i zastanawia mnie brak instrukcji polskiej... czy to norma w przypadku tego sprzętu?

Offline doktor

« Odpowiedź #92 dnia: 27 Grudnia 2016, 14:38:21 czas Polski »
W mojej była instrukcja po polsku. To chyba zresztą wymóg prawny dla produktów sprzedawanych oficjalnie w Polsce.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #93 dnia: 27 Grudnia 2016, 15:38:40 czas Polski »
wystarczy przemyć miejsce  smarowania benzeną ekstrakcyjną tzn odtłuścić i śmiało można sypać grafit.
Podobny efekt smarowania-bo nie znam składu szczotek węglowych,a za proszkiem grafitowym jeszcze nie chodziłem,otrzymałem docierając szczotki do szlifierki,na papierze.
Odpad,czyli pył ze szlifowania nasypałem na chusteczkę higieniczną,i wmasowałem w klucz. I o dziwo wchodzi w zamek lekko bez oporu,nie tak jak przed smarowaniem.Nie bardzo wierzyłem w to co robię,ale pomogło ;)

Offline siemka

« Odpowiedź #94 dnia: 28 Grudnia 2016, 22:20:41 czas Polski »
Kupiłem ts 254 i zastanawia mnie brak instrukcji polskiej... czy to norma w przypadku tego sprzętu?

Niestety ja także nie otrzymałem polskiej instrukcji, zadzwoniłem w tej sprawie do sprzedawcy ElmetMarket.pl z Sokółki .....poziom rozmowy "dno i kilometr mułu"....jak to Pan Sprzedawca określił..."instrukcje w języku polskim mogę sobie ściągnąć z internetu bo sprzedawca nie ma obowiązku"....a na fakt braku klucza do montażu/demontażu piły nawet nie zareagował.....no cóż , moja wina, nikt mi nie kazał tam kupować. Swoja droga , bardzo trudno takimi "dealerami" zainteresować Rzecznika Praw Konsumenta czy UOKiK.....może METABO czyta ten post i zainteresuje się naszymi "dealera wszechczasów"
Dodam tylko, że stół jest krzywy....tak jak to opisują Koledzy w postach , a kąt piła/blat daleki jest od 90 stopni.....smutne.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: 29 Grudnia 2016, 10:04:09 czas Polski »
Czytając ten wątek cieszę się, że kupiłem DeWalta a nie Metabo. To metabo wygląda świetnie na stronie i w recenzjach (nawet na YT), ale rzeczywistość wydaje się inna.

Druga sprawa, to odnoszę wrażenie, że na polski rynek produkty metabo są gorszej jakości. Nie dotyczy to tylko tej piły, ale ogólnie wszystkiego. Recenzje sprzętu metabo (na YT) sprzedawanego w USA/Kanadzie są zawsze bardzo pozytywne, a te same modele u nas, wyglądają jakby robił je pijany chińczyk po godzinach.

Offline stony

« Odpowiedź #96 dnia: 29 Grudnia 2016, 21:15:00 czas Polski »
W sprawie instrukcji będę jeszcze dzwonił i mam nadzieję, że sprzedawca rozwiąże ten problem. Ściągnął bym sobie ze strony metabo ale tam nie ma polskiej! Co do blatu, to w mojej też jest krzywy - odesłałem do serwisu i zobaczę co wróci z powrotem :)

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #97 dnia: 29 Grudnia 2016, 23:34:06 czas Polski »
można tu przeklinać ?:) Bo jak czytam o maszynie za 3 koła papieru i krzywym blacie to cisną się "na klawiaturę" same niecenzuralne słowa...

Offline Dalbor

« Odpowiedź #98 dnia: 30 Grudnia 2016, 14:01:49 czas Polski »
W sprawie instrukcji będę jeszcze dzwonił i mam nadzieję, że sprzedawca rozwiąże ten problem. Ściągnął bym sobie ze strony metabo ale tam nie ma polskiej!
Bo jak czytam o maszynie za 3 koła papieru i krzywym blacie to cisną się "na klawiaturę" same niecenzuralne słowa...

Panowie sami jesteśmy sobie winni, że tak nas traktują. W Europie Zachodniej, a nawet na wschodzie nikt nie kupi maszyny jeżeli nie będzie instrukcji w rodzimym języku. Producenci i ich przedstawiciele zaczną szanować klientów na polskim rynku gdy Ci zaczną podchodzić do sprawy jak nasi sąsiedzi.

Kto to słyszał żeby dzwonić do producenta i prosić się o instrukcję? Powinno się zadzwonić i zgłosić, że brak instrukcji po Polsku i dać 'termin prawny' na dosłanie instrukcji po polsku oraz dać możliwość aby firma zrekompensowała zaistniałą sytuację jakimś prezentem ;) (zgodnie z dobrymi obyczajami jakie są w UE i USA).

Jeżeli przedstawiciel będzie niemiły to poinformować, że zgodnie z polskim prawem instrukcja ma być w języku polskim i co ważne nie jakaś uproszczona wersja instrukcji, tylko 'oficjalna instrukcja' np. taka jaka jest np. w języku angielskim, podkreślić że są to przepisy nie tylko prawa krajowego, ale także prawa UE i podkreślić, że o zaistniałej sytuacji poinformujecie Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Jeżeli w odpowiednim terminie nie otrzymacie instrukcji, faktycznie należy złożyć zawiadomienie do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów
Uprawnienia w dziedzinie ochrony konsumentów:
prowadzenie postępowań w sprawach praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów. Mogą się one zakończyć nakazem zaniechania kwestionowanych działań, nakazem usunięcia trwających skutków naruszenia a także nałożeniem kary pieniężnej. Prezes UOKiK może również – jeszcze przed zakończeniem postępowania w sprawach praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów - wydać decyzję tymczasową, w której zobowiąże przedsiębiorcę do zaniechania określonych działań w celu zapobieżenia poważnym i trudnym do usunięcia zagrożeniom dla konsumentów.

Więcej informacji na stronie:
https://uokik.gov.pl/kompetencje_prezesa_uokik.php

Porady dotyczące wniesienia skargi na złe praktyki
http://www.konsument.gov.pl/pl/kontakt/skarga-do-eck.html

Jeżeli nie dochodzimy swoich praw, to sami narażamy siebie na ryzyko złego użytkowania sprzętu, a to znaczy, że np. gdy coś się zepsuje w maszynie będzie to naszą winą, a nie winą producenta. 
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2016, 14:04:11 czas Polski wysłana przez Dalbor »

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #99 dnia: 30 Grudnia 2016, 15:16:00 czas Polski »
Dla mnie większa komedia to krzywy blat w maszynie za taki chajs. Ale z tą instrukcją to serio - jak kraj 3 świata nas traktują! Patrzcie ile jest języków https://www.metabo-service.com/pl/manual/00668000 a nie ma PL! Może jakaś zorganizowana akcja na fajsbuku metabo pl?

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #100 dnia: 30 Grudnia 2016, 16:57:21 czas Polski »
Coś cie się doczepili tej instrukcji, przecież tego nikt nie czyta  ;)
Krzywy blat, to oczywiście skandal  8)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline wiszku

« Odpowiedź #101 dnia: 30 Grudnia 2016, 17:33:55 czas Polski »
Ta instrukcja "wielojęzykowa" jest także w j,polskim od str 185, ale fakt zaznaczona na stronie nie jest.

Offline Nero

« Odpowiedź #102 dnia: 31 Grudnia 2016, 15:53:56 czas Polski »
A czego nie wiesz, że potrzebna Ci instrukcja? Masz wyraźnie zaznaczone włącznik i wyłącznik, jak pokręcisz pokrętłami to zobaczysz jak ustawia się tarcza... wtyczka do gniazdka i jazda...

Offline stony

« Odpowiedź #103 dnia: 04 Stycznia 2017, 10:52:42 czas Polski »
Ta instrukcja "wielojęzykowa" jest także w j,polskim od str 185
Faktycznie! dzięki za podpowiedź! :) Widocznie papierowa, dostarczona ze sprzętem jest nieaktualna.

A czego nie wiesz, że potrzebna Ci instrukcja?
prawdę mówiąc to mam takie małe "zboczenie", że przed użyciem bardziej skomplikowanego sprzętu czytam instrukcję... Czasem się to przydaje :)

Offline stony

« Odpowiedź #104 dnia: 02 Lutego 2017, 22:44:00 czas Polski »
przygoda z Metabo - ciąg dalszy... Oddałem pierwszy egzemplarz (krzywy blat, brak instrukcji polskiej) i kupiłem drugi... no i zgadnijcie co z nim nie tak!? TAK!! - krzywy blat i brak instrukcji polskiej!! :'( na pudle po rusku coś na naklejce napisane. już nie wiem czy to są jakieś odpady dla gorszej części świata czy co... czy pozostali użytkownicy metabo ts 254 mają w swoich piłach równe blaty? w pierwszym jak i w drugim egzemplarzu charakter ugięcia jest podobny (może jakaś felerna seria z taśmy zjechała) i uniemożliwia dokładne cięcie - materiał się chwieje. pomijam nierówność wkładki przy tarczy (można dorobić inną) czy przykładnicy (jej powierzchnia nie jest prostopadła do stołu) ale wklęsły stół to już masakra. za pierwszym razem powiedzieli mi na serwisie, że to w granicach normy... Także i tą mam zamiar oddać. Szkoda, bo ogólnie sprzęt mi odpowiada. może "do trzech razy sztuka" ;) chyba dołożę te parę stów i kupię dewalta albo boscha gts-a. czy w tych zabawkach przynajmniej stół jest równy? czy też zależy to od szczęścia? już nie wiem co mam zrobić :-\