07 Maja 2026, 19:43:23 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka stołowa Metabo TS254  (Przeczytany 66627 razy)

Offline bartnik

Odp: Pilarka stołowa Metabo TS254
« Odpowiedź #135 dnia: 22 Kwietnia 2017, 20:04:05 czas Polski »
Ja nie jestem zupa pomidorowa i nie potrzebuję, żeby mnie wszyscy lubili. Wyszedłem z wpisem, jak człowiek do ludzi. A ten mądraliński mógł najpierw odpowiedzieć na moje pytanie, a później delikatnie dodać, że fajnie by było, gdybym napisał coś o sobie, bo takie macie zwyczaje. A on od razu z aluzją. Więc piszę - nie lubię aluzji. Interesował mnie tylko wątek M2454 i tylko ten jeden wątek przeczytałem. Chciałem opisać swoje problemy ze sklepem i ostrzec innych przed tą siecią. Ktoś napisał, że regulamin określa pewne zachowania. Owszem. Czy aluzje też? Poza tym, chciałbym poznać taką osobę, którzy rzeczywiście czyta wszystkie regulaminy od A do Z. Być może są tacy - chylę czoła, ale czy wszyscy mnie krytykujący przeczytali dokładnie regulamin? Poza tym w pierwszym poście napisałem, że jestem pszczelarzem - sam nick o tym mówi. Uważam, że jeśli ktoś chce informacje o sobie zachować dla siebie, to inni powinni to uszanować. Może za jakiś czas nowa osoba zechce się otworzyć.

Offline Roland

« Odpowiedź #136 dnia: 02 Sierpnia 2017, 11:21:43 czas Polski »
Wracając do tematu Metabo TS 254, to niestety po użytkowaniu jej przez prawie 20 miesięcy rozczarowałem się do piły i serwisu. Mechanizm podnoszenia tarczy już raz wymieniono mi w ramach gwarancji, ale popsuł się ponownie-bardzo zawodny element łatwo ulegający zerwaniu przy dostaniu się tam pyłu.Chcąc zaoszczędzić na czasie  i kłopotach z wysyłką do serwisu gwarancyjnego (Stargard Gdański)(bo to trzeba zamówić kuriera, zapakować na paletę, łaskawie czekać jak przyjedzie kurier ( zapomnij, że przyjedzie na umówioną godzinę), ocena serwisu czy reklamacja podlega wymianie plus korespondencja mailowa a później droga powrotna) - przechodziłem to już raz i mdliło mnie na samą myśł, że mam to powtarzać. Zapakowałem więc piłę do bagażnika i podjechałem do serwisu "nieautoryzowanego" i tak leży tam sobie blisko 2 miesiące (sic DWA Miesiące), gdyż serwis głowny, nie realizuje zamówienia na mechanizm podnoszenia piły, bo nie mają na magazynie, a jak się nie podoba to można zrezygnować z zamówienia, proszę pytac w przyszłym tygodniu i tak co tydzień, (ostatnia wymówka, to że mieli wirusa w komputerze takiego jak na Ukrainie) i tak sobie czekam, w sumie nie wiem na co. Więc jak ktoś ma ochote to mu odsprzedam TS 254, jeszcze na gwarancji.
 Poza tym oceniam, że piła jest trochę za delikatna jak na cięcie twardego drewna, osprzęt jest lichej jakości, dla niektórych zaletą są rozkładane nogi, też myślałem, że sie przydadząi ale z perspektywy czasu był to błąd, obciążają maszyne, utrudniają jej przestawianie. Piłę i tak należy ustawić na solidnym stole najlepiej przesuwanym, wtedy można wygodnie się przemiaszczać wokół urządzenia, rozstawione nogi tego nie zapewniają. Ogólnie podsumowując, piły nie polecam, pora na model wyższy.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #137 dnia: 04 Sierpnia 2017, 09:56:03 czas Polski »
Wow. A nie lepiej zrobić/kupić SAM? Powiedzmy że regulacją kątów to ciężko trafić, ale regulacja wysokości piły choćby za pomocą blatu na zawiasie to banał.

Kupujecie te bosche, makity, metabo za 1500-2500 zł i jak się czyta te wątki to masakra - krzywy blat, mechanizm podnoszenia się rozlatuje, a na "deser" serwis który ma cię w poważaniu. To już lepiej kupić pilarkę ręczną i zrobić sobie samemu blat - sam tak mam i daje się robić, mam regulację wysokości. Tyle że nawet jak popatrzycie na piły to tych sprzętów - czy pilarki ręcznej czy stolikowej - to te piły o średnicy 180 - 250 mm to nie jest ta sama jakość wykonania co piły o średnicy <300 mm. Sam mam tarcze Globusa 180-190 mm i jak reklamowałem bo było bicie to gościu mówił że to są tarcze do elektronarzędzi i mają inną "tolerancję" wykonania. Wystarczy porównać grubość tarcz o średnicy ok 200 mm a 350 mm - te cieńsze są bardziej wiotkie i choćby próba zfrezowania pilarką i piła się poddaje.

Offline Roland

« Odpowiedź #138 dnia: 04 Sierpnia 2017, 22:29:14 czas Polski »
Ja już przechodziłem etap SAM-a z pilarką ręczną jako pily głównej (makita za ok 350 zł jako urządzenie mogę polecic, daje radę bardzo dzielne i wytrzymałe), ale nie da się wszystkiego robić ręcznie.  Po to się inwestuje aby mieć zyski, ja zainwestowałem w Metabo TS 254 i oczekiwałem zysku w postaci komfortu pracy, precyzji, wygody. Życie zweryfikowało tą inwestycję jako "nierentowną" Jak ktoś mógłby polecić inna piłę z wyższej półki to bedę wdzięczny, mam kilka urządzeń Dewala, i chyba tam zainwestuję

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #139 dnia: 04 Sierpnia 2017, 23:10:29 czas Polski »
oczekiwałem zysku w postaci komfortu pracy, precyzji, wygody

To weź się zastanów jak dopracować tego SAMa żeby był precyzyjny i wygodny - bo wydałeś 2500 i co zyskałeś w stosunku do SAMa? Krzywy blat z aluminium, regulację na plastiku .... I jak coś to polecam SAMa ale z wałkiem i silnikiem indukcyjnym - gdzie założysz piłę 350 mm i tarcza będzie miała grubość 2,5 mm a nie jak przy tarczach o średnicy 160-230 mm raptem 1,6 mm.

Offline Roland

« Odpowiedź #140 dnia: 10 Sierpnia 2017, 21:08:39 czas Polski »
Pewnie masz rację, ale poprostu nie mam czasu, to jest co najmniej dwa tygodnie pracy. Ja za chwilę będę potrzebowała narzędzia, by robic inne sam-y.
(ps a możesz polecić jakiś projekt?)

Offline Nero

« Odpowiedź #141 dnia: 14 Sierpnia 2017, 14:44:14 czas Polski »
Pytanie do posiadaczy TS. Przyszedl czas ciecie plyt i chcialem zdemontowac klin za pila :] Za cholere nie moge go zdjac a nie chce niczego uszkodzic jak to zrobic?

Zapewne już sobie poradziłeś, ale co tam...
1. zdejmujesz plastikową osłonę
2. Podnosisz tarczę na maksa w górę
3. odkręcasz trzy śruby imbusowe, które utrzymują klin w takiej stopce za tarczą.

i gotowe!

gwd

• Gość
« Odpowiedź #142 dnia: 12 Stycznia 2018, 12:24:09 czas Polski »
Niestety Metabo TS254 ma nietypowy rowek T przykładnicy równoległej. Standard to 19 mm a tu jest 14 mm. Czy ktoś wie gdzie można kupić takie prowadnice?

Offline hycel

« Odpowiedź #143 dnia: 12 Stycznia 2018, 15:38:50 czas Polski »
Witam .
  Ja zrobiłem takowe prowadnice drewniane z Jatobe,
Można zrobić innego gatunku drewna o by był bardzo twardy.
Doskonale nadaje sie deska tarasowa Maseranduba ,oczywiście
kawałek odpadu .

A co do samej pilarki ,użytkuję ją już jakiś czas i nie mam do niej
zastrzeżeń .Ostatnio przerobiła ponad pół kubika 50mm jesionu,
nie zrobiło to na nie żadnego wrażenia ,silnik nawet się nie zagrzał .
Precyzja cięcia jest jest doskonała ,pragnę zaznaczyć ,ze nigdy nie ciąłem
na niej płyty wiórowej .
 Gdybym miał kupować jeszcze raz kupiłbym to samo .

gwd

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: 12 Stycznia 2018, 16:28:59 czas Polski »
Mam trochę bangkirai więc może z tego zrobię. Twardość tak w połowie pomiędzy bukiem a jatoba. Najtwardsze jest jednak ipe.

Z piły też jestem z niej bardzo zadowolony. Zarówno z dokładności jak i z mocy. Tytułem eksperymentu ciąłem taką beleczkę 90mm suchego dębu i na tej tarczy z zestawu cięło bez żadnego problemu. Oczywiście to nie krajzega wiec posuw odpowiednio mały ale naprawdę gładko poszło.
Mam jednak zdarzające się od czasu do czasu problemy z wysuwem piły. Zresztą opisywane przez innych użytkowników w tym wątku.

Ostatnio porównywałem z piłą DeWalt DWE7491 i myślę, że nawet gdybym miał wybór w tej samej cenie to ponownie wybrałbym Metabo.

Offline hycel

« Odpowiedź #145 dnia: 12 Stycznia 2018, 17:31:07 czas Polski »
Witam .
    Wzeszłym roku zauważyłem ,ze podnoszenie tarczy idzie z
dużymi oporami . Zaniepokoiłem się ,bo ktoś pisał ,ze musiał naprawiać
ten mechanizm . W moim przypadku wystarczyła odrobina smaru i
 dzisiaj chodzi ,,jednym paluszkiem"..
 Pozdrawiam.

gwd

• Gość
« Odpowiedź #146 dnia: 12 Stycznia 2018, 17:32:48 czas Polski »
Jaki smar dawałeś?
Bo żeby się nie kleiło to albo suchy grafitowy albo silikonowy.

Offline hycel

« Odpowiedź #147 dnia: 12 Stycznia 2018, 17:35:20 czas Polski »
Witam .
   Przykro mi ,ale nie pamiętam (tyle tego mam).
Ale efekt sam mnie zaskoczył.
 Pozdrawiam.

Offline Andii

« Odpowiedź #148 dnia: 05 Lutego 2018, 20:10:22 czas Polski »
Mój bosch gts10 poszedł z dymem :'( więc nadszedł czas na nowa piłę stołową padło na tą 254 . Zamówiłem i drugiego dnia stoi w warsztacie. Jakież rozczarowanie blat piły krzywy środkiem opada o ok 2mm :( do tego poszerzenie stolika ma luzy po rozłożeniu z 2 cm więc dzwonię do firmy gdzie zamawiane i pytam pana czy maja proste sztuki . Po godzinie dzwoni pan z sklepu że na 5sztuk które mają moja jest najlepsza powiedział żebym im to odesłać oni swoje tez do metabo odesla bo to kpina w maszynie za 750e. Mi pozostaje dewalt 7491 w tej klasie zobaczymy

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #149 dnia: 05 Lutego 2018, 20:41:21 czas Polski »
w tej cenie wyrwiesz juz cos z zeliwnym blatem, o ile masz gdzie taka postawic i nie potrzebujesz mobilnosci.