04 Czerwca 2026, 21:08:07 czas Polski

Autor Wątek: Bosch GTS 10 XC  (Przeczytany 111084 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Bosch GTS 10 XC
« Odpowiedź #60 dnia: 01 Lutego 2015, 10:21:02 czas Polski »
Recenzja, uwagi jak najbardziej przydatne.
Ostatnie zdanie:  "To tyle zeby nikt nie jeczal ze sprzetem potrafie tylko robic testy zrzucajac ze stolu :P"  całkowicie zbędne, ale poprawa jest, pracuj nad sobą dalej ;)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #61 dnia: 01 Lutego 2015, 10:24:17 czas Polski »
To tyle zeby nikt nie jeczal

To ja zajęczę :P
Czy dużo więcej czasu zajęło by koledze poprawne pisanie ze znakami i sprawdzeniem pisowni ???
Bo ja chyba więcej czasu tracę,na domyślanie się  :( np."Trzeba sprawdzic katownikiem co jes tirytujace"
Co nie zmienia faktu, że recenzja będzie pomocna :)
Pozdrawiam gorąco ;)
bez urazy ???

Offline MarcinW

« Odpowiedź #62 dnia: 01 Lutego 2015, 19:57:28 czas Polski »
A ja jako użytkownik tej pilarki od roku skomentuję to tak:

1) Odciąg nie wszystko łapie - fakt, ale tak jest w KAŻDEJ pilarce tego typu. Trzeba by uszczelnić wszystko pod stołem pilarki by wszystko łapał. Wg mnie zupełnie nie ma się czym przejmować. Co jakiś czas czyszczę to co spadnie pod spód i przy każdej wymianie piły swobodnie wyciągam pył końcówką odkurzacza od góry. Nie wiem co za większe kawałki Ci tam wpadają, ale ja tnąc różne materiały nie spotkałem się z żadnymi większymi kawałkami - same wióry

2) Nie spotkałem się z taki problemem u mnie. Może wystąpi później, ale jak na razie moja przykładnica trzyma OK

3) Końcówka na odciąg ma średnicę 50mm. Wg mnie tak jak pisałem w pkt 1 nie mam problemu z usuwaniem wiórów.

4) Tu całkowicie zgadzam się z Tobą. Ślady na blacie są. Z początku byłem zaskoczony, ale teraz już nie zwracam na to uwagi. Ale poza brzydkim wyglądem w żaden sposób mi to nie przeszkadza.

5) Muszę przyznać, że parę razy też mi brakowało długości przesuwu sanek. Gdzieś na początku tego wątku pokazałem na zdjęciu wartość przesuwu. Natomiast przy mniejszych elementach świetnie się sprawdzają. Jednak dorobiłem sobie przyrządy/sanki do cięcia i mi to nie przeszkadza.
Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z "za doplata nawet bylbym zadowolony jeśli by dali taka 1,2". 

Ja pracuję na tej pilarce całkiem sporo i po roku nadal uważam że to był świetny zakup. Jeśli dzisiaj szukałbym tej klasy maszyny to ponownie bym kupił Boscha GTS10XC.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 01 Lutego 2015, 20:43:21 czas Polski »
1.2m - braklo literki, chodzi o duzo dluzszy wozek :D  ja wiem ze sie da regulowac od spodu ale to tylko 10-20cm zyskasz.

Chodzilo mnie ze gdyby bosch sprzedawal dluzsze wozki to zapewne bym kupil... nie pieniadz a wygoda.

Z koncowka odciagu w zestawie na lancuszku masz jeszcze przejsciowke :D

Ogolnie za 4000 - 4500 lepszej nie znalazlem. Ktos sie na forum wypowiadal na temat makity ml100 bodajze ale mialem kilka razy z tym do czynienia i nie ma co... bosch go zjada na wejsciu.

Dzis znalazlem jeszcze cos takiego
http://www.tritontools.com/pl-PL/Model/WCA201

Ma fajne rozszerzenia i to za male pieniadze, nie znalazlem dystrybutora na Polske niestety

Offline MarcinW

« Odpowiedź #64 dnia: 01 Lutego 2015, 20:51:36 czas Polski »
Z koncowka odciagu w zestawie na lancuszku masz jeszcze przejsciowke
która ma 35mm średnicy :)

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 01 Lutego 2015, 21:07:59 czas Polski »
A moze moze ... nie bede teraz mierzyl ale prawdopodobnie jest to prawda.

Jak robiles wozek?

Jako zamiennik typu sklejka i 2 aluminiowe/drewniane sanki czy na oryginal sklejka w rowku prowadzacym?

Dzis kupilem 120x20 sklejki o grubosci 18mm i bede robil zamiennik - moze sie uda :D

Offline MarcinW

« Odpowiedź #66 dnia: 02 Lutego 2015, 09:38:57 czas Polski »
Jak robiles wozek?
Nie zrobiłem wózka. Mam przyrządy, które działają jak sanki. Jeden z nich opisałem w wątku amigorga: http://forum.domidrewno.pl/przyrzady/przyrzady-pomocnicze-do-pilarek-stolowych/
Taki przyrząd pozwala na swobodny przesuw wzdłużny i nie ogranicza mnie skok firmowych sanek w blacie.
Mam w planach wykonać jeszcze kilka innych przyrządów - czekam tylko na wolny czas i gotówkę :)

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 02 Lutego 2015, 10:28:29 czas Polski »
Amigorg jest jak Redneck :P wszystko sam zrobi...   ale zrobil pod siebie. Nie ma dlugiego blatu ani wozka... ten sam problem co u mnie.

Pewnie proste linie zaglebiarka kosi. Albo w inny wyszukany sposob na ktory malo kto by wpadl.

Dzis i jutro pomierze sobie sklejke co wczoraj kupilem, poprzenosze linie z wozka i bede frezowal, cial i sie znecal tym razem nad sklejka bo innej rady nie widze na dlugi wozek.

Zostawie orywinalne szyny pod sanki na gtsie.

Wczoraj tez kupilem 2 metrowki aluminium i juz dzialaja.

2cmx1cmx100cm  z alu wydatek okolo 30pln w leroyu. Sklejka w castoramie 120cmx20cmx1,8cm - koszt 25pln

Sanki przejechalem na gtsie tarcza multicut tym samym delikatnie robiac rowki tak zeby kawalki alu weszly w mocowanie na stoliku boscha.
Zajelo mnie to 10 minut na 2 sanki. Potrzebowalem suwmiarki i tarczy multi ... przydal sie tez papier scierny 240 do szlifniecia z zadziorow krawedzi alu oraz wd40 zeby prysnac w mocowania sanek.

Oczywiscie zasada im mniej luzu tym lepiej - sanki slizgaja sie super w srodku prowadnic teraz.

Teraz co trzeba zrobic to wyfrezowac delikatnie sklejke pod dlugosci co bedzie nie lada wyzwaniem a na koncu ulozyc idealnie wzgledem tarczy i zesrubowac z sankami.

Jak juz skoncze to sie pochwale... jak spieprze to tez sie pochwale i opisze gdzie spieprzylem :P

Zastanawiam sie dalej czy sklejka bedzie dobrym materialym na wozek czy nie lepiej deba.

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #68 dnia: 02 Lutego 2015, 14:06:39 czas Polski »
Kolega trochę może zmieni ton i nastawienie do innych,
Amigorg jest jak Redneck  wszystko sam zrobi...   ale zrobil pod siebie.
ja uważam to za obraźliwe, a to że nie posiada wózka czy przedłużenia stołu to już Jego sprawa, efekty Jego pracy znamy i widać nie są niezbędne.

http://pl.wiktionary.org/wiki/redneck
redneck
redneck (język angielski)[edytuj]
znaczenia:
rzeczownik
(1.1) pot. burak, prostak, gbur (stereotypizowany jako biały farmer z południa USA)
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2015, 14:13:00 czas Polski wysłana przez sebacmielow »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #69 dnia: 02 Lutego 2015, 15:09:27 czas Polski »
Amigorg jest jak Redneck  wszystko sam zrobi...   ale zrobil pod siebie
Zapewniam Cię, że nie jestem prostym, biednym białym farmerem z południa Stanów, a robię sam - bo tak lubię. Robię także maszyny - bo to trudne i też to lubię. Zapewniam Cię też że nie robię tylko dla siebie i wielu naszych użytkowników skorzystało  z mojej pomocy i z moich pomysłów.
Albo zacznij się zachowywać, albo wracaj na drzewo.
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2015, 15:14:40 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline MarcinW

« Odpowiedź #70 dnia: 02 Lutego 2015, 20:32:48 czas Polski »
Panowie spokojnie
W piosenkach country, które w ogromnej części pochodzą ze stanów południowych, słowo "redneck" jest używane w bardzo pozytywnym znaczeniu jako twardy facet, który potrafi o wszystko zrobić samemu.np tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=JXAgv665J14

I tutaj myślę, że to w dużej części zgadza się z amigorgiem - też potrafi wszystko zrobić sam.

Taki off  top

Ale zgadzam się ze stwierdzeniem amigorga - może lepiej dla jasnego zrozumienia nie używać dwuznacznych słów :)

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 02 Lutego 2015, 20:42:36 czas Polski »
"jako biały farmer z południa USA"  - to bardziej a chodzilo mnie o to ze wiele rzeczy robisz SAM wiec nie rozumiem o co sie czepiacie i doszukujecie sie czegos czego tak naprawde nie ma.

jesli Ciebie obrazilem to wielce przepraszam jesli sie tak poczules to tez przepraszam bo to nie bylo moim celem

Co do twoich projektow to sam widzialem i jestem pod wrazeniem co zreszta zdolalem skomentowac wiec tez nie wiem o co chodzi.

W czasie jak rejestrowalem sie na tym forum nie bylo takich spin, pozniej zaczela sie sraczka z plusami i minusami, doszli nowi userzy i zaczelo sie robic ciekawiej.

Rejestrowalem sie aby zadac mniej czy wiecej madrych lub glupich pytan zwiazanych z tym czy z tamtym a wynika to z poziomu wiedzy lub niewiedzy.

Na czacie jak zadam pytanie odnosnie zaglebiarki czy glupiego struga jest sraczka i rzucanie tekstem "NAPISZ POSTA bo czat jest dla luznych pogaduch" jakby to mialo zbawic swiat.

Ja rozumiem ze to dla wiedzy innych ludzi ale bez podniety... bo niedlugo wszystko co dobre bedzie nielegalne, niemoralne lub bedzie powodowac tycie

Po to sie rejestrowalem na tym forum zeby dostac jakas konkretna odpowiedz na zadane pytanie.
Nie pytam czym spawacie swiatlowody i czy robicie na miedzi w kat. 7 czy kat. 5 albo w jakim stopniu zawirowania elektromagnetyczne maja wplyw na rozmnazanie sie konikow morskich tylko pytam o konkretne sprawy zwiazane z drewnem i jego obrobka.

Wiec skoro amigorg jest lub poczul sie dotkniety faktem ze padlo to wyrazenie o ktore sie tutaj rozchodzi to albo wpadl w jakis stan depresyjny albo poszedl za za ciosem kogos kto nie pomyslal co dokladnie autor mial na mysli... a moze to moje skroty myslowe

Wiec wyjasniam:
"Amigorg jest jak Redneck  wszystko sam zrobi..."  - bo oni duzo rzeczy robia sami poniewaz maja swoja wizje usprawnien pewnych rzeczy i ja to tez tak odbieram!!! A nie buractwo i inne gowno ktore sobie ktos z wikipedi skopiowal i zablysnal niczm meteor nad Czelabinskiem

"ale zrobil pod siebie" - zrobil rzeczy pod swoje wymagania, wzglednie co mu bylo chwilowo lub na dluzsza chwile potrzebne!!!

Wiem ze moje skroty myslowe moga niektorych bolec ale jednak Amigorg nie spodziewalem sie tego po Tobie niejako ze masz leb na karku i go uzywasz!  Jesli chcialbym Ciebie obrazic to zrobilbym juz to dawno i w mniej cywilizowany sposob!!! Ale chyba juz o tym pomyslales ...   ?!?!?!

Kolejny raz pisze Amigorg ze jesli sie poczules dotkniety moimi skrotami myslowymi ktorych duzo uzywam to bardzo przepraszam bo nie to bylo moim zamierzeniem.

Na drzewo nie bede spadal poniewaz o 20:37 obecnie za wielkim przeproszeniem gowno teraz widac na zewnatrz. Chyba ze nie takie bylo zamierzenie przekazu ( i to taka mala ciekawostka ktora powinna Tobie teraz dac do zrozumienia ze nadimpretacja pewnych slow jest glupsza niz faszyzm).

A powracajac do tematu gtsa sklajka 12 mm bedzie lepszym rozwiazaniem niz 18 mm poniewaz godzine temu posprawdzalem i wychodzi ze sanki maja teraz 6mm a oryginal 5mm. Blat ma 12mm zatem wystarczy ze kupie sobie sklejke i przejade bebnowka 150 ziarnem pol mm a nastepnie frezy w ruch.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #72 dnia: 02 Lutego 2015, 21:43:12 czas Polski »
Nie ma sprawy.
...."Chodzi mi o to, aby język giętki
Powiedział wszystko, co pomyśli głowa...."
J.S Beniowski

Przez dziesiątki lat to co napisałeś: "Amigorg jest jak Redneck" było określeniem pogardliwym. Widocznie w dzisiejszych czasach interpretacja się zmieniła. Skoro tak, to jest OK!

Offline MarcinW

« Odpowiedź #73 dnia: 02 Lutego 2015, 21:43:50 czas Polski »
Tu całkowicie zgadzam się z Tobą. Ślady na blacie są. Z początku byłem zaskoczony, ale teraz już nie zwracam na to uwagi. Ale poza brzydkim wyglądem w żaden sposób mi to nie przeszkadza

Jeszcze, żeby nie straszyć forumowiczów, że powstają na blacie jakieś dziwne straszne ślady, ale by pokazać stan faktyczny to zrobiłem zdjęcia jak to wygląda:

Offline cyrulik

« Odpowiedź #74 dnia: 02 Lutego 2015, 22:07:09 czas Polski »
Macinie, dwa pytania dotyczące wózka i jedno extra, miałem już wcześniej pisać PW w tej sprawie ale skoro temat się odświeżył to pisze tutaj:
1. Zablokowany wózek jest całkowicie unieruchomiony? Nie rusza się ani na boki, ani ani w żadną inną stronę? :) Pytam z powodu tego że na nim jest jeden z rowków w stole, a zależy mi na tym by spokojnie móc dorobić różne przykładnie pomocne w cięciu.

2. Ruchomy wózek jak się sprawuje, czuje że nie ma szału, skoro dorobiłeś sobie skrzynkę do cięcia prostokątnego?

3. Rowki w blacie są idealnie równoległe do tarczy? Nikt na to nie narzekał, ale lepiej się upewnić :)
Pozdrawiam - Michał