08 Lipca 2026, 08:26:42 czas Polski

Autor Wątek: Chiński cyklon za 103zł  (Przeczytany 88771 razy)

Offline velsyster

Odp: Chiński cyklon za 103zł
« Odpowiedź #90 dnia: 28 Sierpnia 2015, 13:40:23 czas Polski »
W Warszawie miałbym do pożyczenia taki chiński cyklon.

-- Tapatalk

Offline chrissbe

« Odpowiedź #91 dnia: 28 Sierpnia 2015, 13:43:05 czas Polski »
Ja z Zielonej Góry ;)

Offline prezio

« Odpowiedź #92 dnia: 28 Sierpnia 2015, 14:14:40 czas Polski »
A kto ci mowi ze masz kupic za 169 na allegro.
Wejdz na AliExpress i kupisz z wysylka za okolo 80-90 zeta.
http://www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-Cyclone-Dust-Collector-Bagless-Never-Plug-Low-Energy-Consumption-High-Efficiency-Cyclone-Dust-Collector/32244464521.html

Przesylka darmowa. Czas oczekiwania - ja czekalem 10 dni i mialem juz na miejscu

Pewnie ze mozna zrobic wiekszy, ale materaily wyjda cie podobnie. Pytanie czy musisz miec wiekszy cyklon. Rowniez musisz miec wiekszy odciag.

« Ostatnia zmiana: 28 Sierpnia 2015, 14:17:37 czas Polski wysłana przez prezio »
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline chrissbe

« Odpowiedź #93 dnia: 28 Sierpnia 2015, 14:34:23 czas Polski »
Faktycznie dość tanio, tylko że jak czytam jego opis to przeznaczony jest on dla odkurzaczy 18-22 kpa. Mój odkurzacz to 27kpa więc klamka zapadła :) zrobię hand made in Poland. Pewnie założę odrębny wątek.
Dzięki za szybkie odpowiedzi.

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #94 dnia: 28 Sierpnia 2015, 15:15:04 czas Polski »
Wejdz na AliExpress i kupisz z wysylka za okolo 80-90 zeta
  hej. nie wiedze info o średnicy wlotowej wiórów. Nadaje się ten cyklon to do grubościówko strugarki (jula)?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #95 dnia: 28 Sierpnia 2015, 15:23:49 czas Polski »
Zajrzyj na początek tego wątku (2 strona) - jest mowa o średnicach.

Offline prezio

« Odpowiedź #96 dnia: 28 Sierpnia 2015, 23:23:51 czas Polski »
Cyklon na wszystkich ma 55mm. Ja mam grubosciowke z wyjsciem na 50mm wiec nie powinno byc problemu. Wiem ze niektore, a nawet wiekszosc ma na 100mm. Trudno mi powiedziec. Jedyne co mam na 100 to pila tasmowa. I jakos nie narzeka

Wyslane z tableta przy uzycia Tapatalka, wiec moze nie byc polskich liter i trafic sie moga literowki. Przepraszam

------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline chrissbe

« Odpowiedź #97 dnia: 17 Września 2015, 15:09:31 czas Polski »
Wymiękłem i zamówiłem. Koszt 76zł. Mam nadzieję że odkurzacz nie będzie za mocny.

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka

kozio

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 17 Września 2015, 19:50:30 czas Polski »
;)

nie są wielkie piniendze a radość spora.

Offline prezio

« Odpowiedź #99 dnia: 17 Września 2015, 23:12:38 czas Polski »
Ja mam Hoover'a z regulacja 1200-1500 watt i smiga jak malina. Jeszcze itworzylem zaworek na wezu zeby mi sie beczka na podcisnieniu nie wyginala - maly przelocik i ciagnie az milo. Jak twoj odkurzacz ma za duze cisnienie , to otworz na wezu od odkurzacza zaworek powietrzny. Zmniejszysz cisnienie ssace.
------
Robert

Offline molu

« Odpowiedź #100 dnia: 18 Października 2015, 20:43:06 czas Polski »
Się okazało, że cyklon nie chce żreć wiórów ze strugania jaworu.. takie długie patyczki wylatują spod noża i nijak nie można ich zmusić do odwiedzenia rury. Podejrzewam, że potrzebna była by rura 100mm. Cała przestrzeń do której zbierają się wióry w podstawie strugarki jest zapchana ma maxa po kilku deskach i konieczne jest ręczne opróżnianie. Raz mi się zapchał nawet cyklon. Jak już zassało do rury to nie chciało wylecieć ze stożka. Jeszcze zauważyłem, że część wiórów zamiast wpadać do pojemnika  robi sobie karuzelę i opada dopiero po wyłączeniu odkurzacza. Czy to może być spowodowane za małą pojemnością zbiornika pod cyklonem?

T.

Offline chrissbe

« Odpowiedź #101 dnia: 19 Października 2015, 07:29:20 czas Polski »
Ja mam podobny problem. W moim przypadku winą jest zbyt mocny ciąg odkurzcza. Przymierzam się do dorobienia regulowanego otworu w wiadrze żeby to trochę rozszczelnić.

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #102 dnia: 19 Października 2015, 07:47:11 czas Polski »
To nie lepiej założyć regulator obrotów do odkurzacza? Zelmery miały regulację, a jak nie to nie wiem czy ściemniacz by nie wystarczył - byle amperaż miał odpowiedni.

Offline prezio

« Odpowiedź #103 dnia: 19 Października 2015, 10:39:27 czas Polski »
zawyczaj odkurzacze na rurach maja zawory/otwory - tutaj otworz wtedy bedzie mniejszy ciag. Nie rozszczelniaj pojemnika bo jak w zlym miejscu to zrobisz, to bedzie ci zasysal tez wiory z pojemnika przy duzym ciagu.
Ja mam ciagle problem z beczka. Jak mi sie zablokuja wiory w rurze (cienszej) to cisnienie sciska beczke - (poraz kolejny ) wiec otwieram na rurze zawor i juz nie mam tego problemu. Ja ide na grubszej rurze - to nie mam problemu
------
Robert

Offline krzyś48

« Odpowiedź #104 dnia: 19 Października 2015, 11:27:00 czas Polski »
A może spróbować zrobić coś takiego
https://www.youtube.com/watch?v=6lUl3kEBoss
Wiem ze to do komina, ale można coś w tym stylu zamontować w klapie beczki ( ciężarkiem doregulować siłę ssania która powoduje odkształcanie się beczki,jak nam się przytka).
Niektóre odkurzacze mają taki zaworek na sprężynie ,że jak się zatka rura ssąca to zasysa przez zawór(tylko brak regulacji)