02 Maja 2026, 11:35:26 czas Polski

Autor Wątek: Bosch PTS 10  (Przeczytany 37034 razy)

Offline ekd

Odp: Bosch PTS 10
« Odpowiedź #30 dnia: 03 Lutego 2016, 00:17:43 czas Polski »
Nie mam tyle :) choć chętnie bym wziął niebieskiego Boscha... Czekam zatem na mój egzemplarz i liczę na Twoją pomoc, jako doświadczonego już użytkownika tej maszyny :)

Offline darkowski

« Odpowiedź #31 dnia: 03 Lutego 2016, 10:16:49 czas Polski »
Hej,
Też jestem szczęśliwym? posiadaczem tej maszynki. W moim egzemplarzu także element przesuwny jest wyżej niż reszta blatu nad czym boleje niezmiernie. Przyglądałem się mechanizmowy i tak jak mówi amigorg łatwo jest to zepsuć jeszcze bardziej  ;). Ogólnie z perspektywy czasu to lepiej żeby tego wózka w ogóle nie było.
Jak by ktoś znalazł patent na poprawienie tego elementu, lub jakiekolwiek inne modyfikacje to będę wdzięczny za info.
Ja będę się przymierzał do przedłużenia prowadnicy do przykładnicy. Mam już cześć elementów. Jak mi się uda to podzielę się informacją w tym wątku.
Ciąć, czy nie ciąć? Oto jest pytanie.

Offline ekd

« Odpowiedź #32 dnia: 03 Lutego 2016, 10:30:06 czas Polski »
A ja dalej mam w głowie obniżenie tego stolika :) Może dorobić nowe, niższe prowadnice z tworzywa, albo innego materiału? Tu gość wymienił na takie własnej roboty z drewna iglastego, żeby zlikwidować luzy :)

http://www.1-2-do.com/de/projekt/Schiebeschlitten-der-PTS-10-pimpen/bauanleitung-zum-selber-bauen/18598/

Offline darkowski

« Odpowiedź #33 dnia: 03 Lutego 2016, 10:39:48 czas Polski »
Hmmm....
Jest opcja, zawsze można wrócić do oryginału w tej koncepcji. Szkoda, że po niemiecku  :o

Offline ekd

« Odpowiedź #34 dnia: 03 Lutego 2016, 10:41:40 czas Polski »
Włącz tłumaczenie strony, ubawisz się :)

Offline darkowski

« Odpowiedź #35 dnia: 03 Lutego 2016, 10:47:26 czas Polski »
Włączyłem i powiem Ci, że chyba więcej rozumie nie znając niemieckiego w wersji niemieckiej niż po przetłumaczeniu.
Wracając do wózka to zastanawiam się poważnie nad wyrzuceniem go całkowicie i wstawieniem w jego miejsce kawałka blachy na stałe. 99% tematów załatwią sanki.

Offline ekd

« Odpowiedź #36 dnia: 04 Lutego 2016, 09:59:43 czas Polski »
Zobaczę na własne oczy i pobawię się, to pomyślę jeszcze co z tym stołem zrobić. Dotrze do mnie, mam nadzieję, w poniedziałek- wtorek.

Offline fireffox

« Odpowiedź #37 dnia: 02 Marca 2016, 22:55:16 czas Polski »
Też kupiłem ten model. Dziś zmontowałem całość i wykonałem pierwsze cięcia. Póki co jestem zachwycony :-) Nie miałem nigdy podobnego sprzętu i być może z czasem mój zachwyt minie. Teraz trzeba będzie pomyśleć o wbudowaniu urządzenia w większą szafkę/blat. Tylko zastanawiam się jak to zrobić, żeby nie stracić możliwości wykorzystywania wózka i tej wysuwanej z prawej strony przykładnicy. Na razie chyba tylko zrobię jakiś stolik pod pilarkę.

Offline velsyster

« Odpowiedź #38 dnia: 03 Marca 2016, 14:36:03 czas Polski »
Poszukaj wątku Amigorga - mobilny stolik pod pilarke.

Offline sokoltdx

« Odpowiedź #39 dnia: 22 Sierpnia 2016, 19:29:57 czas Polski »
Hej, zamierzam zakupic ten model, jednakze czytam o braku rownoleglosci rowkow do tarczy tnacej. Czy bedzie problem z prowadzeniem sanek( wlasnej roboty) ? Mowa o dwóch slizgach. Czy da rade to jakos ustawic ? Pozdrawiam ( wiem ze temat powoli przymiera, ale nie chcialem zakladac nowego)

Offline Scimitar75

« Odpowiedź #40 dnia: 25 Sierpnia 2016, 22:44:45 czas Polski »
sokoltdx ja mam od jakiegoś czasu taką piłę i jak na moje potrzeby jest zupełnie wystarczająca nie wiem o co chodzi z tymi nie równoległymi rowkami bo sanki jeżdżą bardzo dobrze nigdzie nie zacierają więc chyba jest ok. ma swoje wady - chociażby mało stabilne rozsuwane elementy poszerzające blat mało precyzyjne mechanizmy pochylania piły ale wszystko da się skontrolować za pomocą odpowiednich przyrządów pomiarowych ;) mógłby być mocniejszy silnik to tak naprawdę jedyna dla mnie wada przy cięciu wzdłużnym grubszych balików zwalnia jak diabli - może mam słabą nie taką piłę do tego zresztą :)
Lux perpetua

mily68

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 25 Sierpnia 2016, 23:00:42 czas Polski »
Hej sokoltdx a nie "zapomniałeś" o czymś ;)

Offline sokoltdx

« Odpowiedź #42 dnia: 26 Sierpnia 2016, 07:12:08 czas Polski »
Hej sokoltdx a nie "zapomniałeś" o czymś ;)

Załatwione ;)

@Scimitar75 - czytałem że owa piła ma problem z tym właśnie i stąd moje obawy do tego czy sanki bedą bez problemu śmigać :)

Offline armil

« Odpowiedź #43 dnia: 12 Września 2016, 11:00:08 czas Polski »
Z ciekawości. Czy ktoś używa dedykowanego do tej piły stolika PTA 2000? Jak z jego stabilnością?

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #44 dnia: 12 Września 2016, 20:26:30 czas Polski »
Ja kupiłem taki stolik wraz z pilarką. Problem tylko w tym, że stolik rozpakowałem ale nie zdążyłem rozpakować pilarki i jej złożyć, bo ćwiczyłem loty z dachu komórki z nędznym skutkiem. Jak mi zdejmą gips z nogi za 10 dni a potem pewnie jeszcze jakaś rehabilitacja, to spróbuję go rozłożyć i sprawdzę jego stabilność na "sucho" bez pilarki, bo tej póki co nie dam rady znieść z pięterka :(. Tak się cieszyłem z zakupu a sprawdzić nie mogę.