24 Kwietnia 2026, 10:21:25 czas Polski

Ankieta

Czy zamknąć wątek?

tak
11 (57.9%)
nie
8 (42.1%)

Głosów w sumie: 13

Głosowanie skończone: 10 Sierpnia 2015, 19:16:56 czas Polski

Autor Wątek: Emigrancie czy ci nie żal?  (Przeczytany 44721 razy)

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
Odp: Emigrancie czy ci nie żal?
« Odpowiedź #180 dnia: 23 Maja 2015, 09:16:53 czas Polski »
U mnie w Jarocinie jest Pylon Audio. Notowani na giełdzie. Byłem tam. Poznałem prezesa. Robią na pół Europy głośniki. Teraz zrobili 1 model dla... Unitra ☺ rosną w siłę... DiD zrobi jeden projekt z Nimi ☺
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Karol Kolanowski - KK Make

• Sr. Member
  • Ocena +11/-4
  • Keep on keeping on!
  • View Gallery
    • Moja strona na YouTube
« Odpowiedź #181 dnia: 23 Maja 2015, 09:24:30 czas Polski »
Jarocin - to miasto brzmi.
;)
A ja pracuje w Polskiej firmie w Anglii. Jestem jedynym pracownikiem w Anglii, reszta mieszka w Polsce i Niemczech. Dodam że firma produkuje materiały do nauki w Polsce, Niemczech i teraz Anglii.

Właściciel powiedział, że gdyby nie Polacy w Niemczech czy Anglii nie rozszerzył by działalności poza Polskę.
Lepiej coś zrobić a potem żałować, niż żałować, że się czegoś nie zrobiło!

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #182 dnia: 23 Maja 2015, 09:54:09 czas Polski »
Witam. A już myślałem że temat umarł.
Trzeba sie cieszyć że, polskie firmy rozwijają się.
Mam wrażenie że nie zostalem dobrze zrozumiany.  Nie jestem przeciw inwestowaniu obcego kapitalu w Polsce o ile jest zachowany balans pomiędzy inwestycjami zagranicznym u nas i naszymi poza granicami. A czy firma będzie "rozgrabiała" inny kraj to już zależy od tego jakie podatki tam zapłaci i na jakich warunkach będzie mogła tam funkcjonować.

A jeżeli chodi o tę firme w Anglii. Super ze radzi sobie dobrze, ale jast pytanie czy to jest filia z Anglii czy też główna działalność jest skoncentrowana w Anglii?

Ps. No i w końcu jest przeciek w sprawie głośników.
Ale kiedy uda się to wszystko zrealizować? Ogrod zimowy, nowa maszyna, głośniki, roboty od groma. Nie dziwię się jeśli ktoregos pieknego dnia dowiemy się że powstaje nowa hala warsztatowa i będą potrzebni ludzie do pracy. Pozdrawoam ze słonecznego dzisiaj Londynu.

Offline Karol Kolanowski - KK Make

• Sr. Member
  • Ocena +11/-4
  • Keep on keeping on!
  • View Gallery
    • Moja strona na YouTube
« Odpowiedź #183 dnia: 23 Maja 2015, 10:24:22 czas Polski »
Firmę założył jeden młody człowiek w Polsce, w 2 lata dorobił się kroci, bo to była jedyna taka firma w Polsce, wszedł na rynek niemiecki i powtórka z sukcesem. Próbował wejść na rynek angielski, ale zasady się trochę różniły. Teraz z moją pomocą firma wchodzi na angielski rynek i na razie także jest jedyna tego typu.
Dodam że w Polsce usługi są dla Polaków, w Niemczech dla Niemców a w UK dla Brytyjczyków.
Lepiej coś zrobić a potem żałować, niż żałować, że się czegoś nie zrobiło!

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #184 dnia: 30 Maja 2015, 18:50:58 czas Polski »
Nie jestem przeciw inwestowaniu obcego kapitalu w Polsce o ile jest zachowany balans pomiędzy inwestycjami zagranicznym u nas i naszymi poza granicami.
O równowagę z powodu różnic w sile kapitału jeszcze przez jakiś czas będzie trudno, ale uważam że i tak radzimy sobie nieźle jak na kraj, który w kapitalizm wszedł prawie bez kapitału. Tu są twarde dane: http://wyborcza.biz/biznes/1,101716,17976121.html#MTstream

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #185 dnia: 30 Maja 2015, 22:21:24 czas Polski »
Dziekuje za ten artykuł.
Bardzo ciekawy i aż serce rosnie że wtym kierunku się rozwijamy.  Jednak nadal jest pytanie dlaczego tek wielu naszych rodaków decyduje sie w na wyjazd? Co jest źle że jak rozmawiam z ludźmi tu w Londynie to mówią że mają gdzieś to co się dzieje w kraju, że bardzo są rozgoryczeni i zawiedzeni sytuacją ekonomiczną? Bardzo to przykre i smutne. Czy dobrze się stało to co się stalo tydzień temu w niedzielę? Nie wiem. Na pewno dało to do myślenia wielu osobom. Miejmy nadzieję że wpłynie to pozytywnie na sytuację w Kraju.
Pozdrawiam.

Offline Robdrew

« Odpowiedź #186 dnia: 04 Czerwca 2015, 11:48:25 czas Polski »
witam ja również emigrowałem i od 2 lat sledze did z nl mam dopiero 22 lata lecz nie żałuje tej decyzji oczywiście nie zamierzam spędzić tu całego swojego życia wyjechałem za granic by spełnić swoje marzenia są one bardzo kosztowne ale z miesiąca na miesiąca coraz bardziej realne jestem tutaj ze swoja przyszła zona i jak narazie niczego mi nie brakuje . za 1 może 1.5 roku wrócę do kraju i zacznę tu żyć moje marzenia sie spełniają obrałem sobie cele związane z moim zawodem jak i pasja chciałem mieć swój kącik w domu chodzi o warsztat który juz wykończyłem teraz tylko wyposażenie . wielu moich przyjaciół oraz znajomych wyjeżdża za granice jedni by odłożyć sobie kasę jakaś lepsza by moc w przyszłości godnie żyć jedni bo maja plan na życie ale są tez tacy którzy nie zamierzają wracać co wcale nie jest dziwne :(

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #187 dnia: 05 Czerwca 2015, 09:12:56 czas Polski »
Witam.

Życzę powodzenia i do spotkania w Kraju ;). Oby wkrótce.

Pozdrawiam

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #188 dnia: 19 Lipca 2015, 10:36:49 czas Polski »
Witam.
Pozdrawiam wszystkich.

Pomyśałem sobie że dam namiar na film poświęcony emigrantom.
Dzisiaj, 19/07/2015 o godzinie 20:10 w telewizji republika będize emitowany dokument  poświęcony tejmu problemowi.

http://telewizjarepublika.pl/program-tv.html

Może być ciekawy.

Pozdrawiam.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #189 dnia: 19 Lipca 2015, 10:47:56 czas Polski »
Nie jestem przeciw inwestowaniu obcego kapitalu w Polsce o ile jest zachowany balans pomiędzy inwestycjami zagranicznym u nas i naszymi poza granicami.
O równowagę z powodu różnic w sile kapitału jeszcze przez jakiś czas będzie trudno, ale uważam że i tak radzimy sobie nieźle jak na kraj, który w kapitalizm wszedł prawie bez kapitału. Tu są twarde dane: http://wyborcza.biz/biznes/1,101716,17976121.html#MTstream
Co do gazety wyborczej jak i reszty mediów w Polsce (Przynajmniej 90%) manipuluja danymi i statystykami aby przeciętny Kowalski był przekonany, że mieszka w rozwojowym kraju. Ile z tych spółek podanych w artykule jeszcze jest polskich? Ile korzysta z tego polska?

Co do filmu Lirorobert to jest na yt. Oglądałem juz

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #190 dnia: 19 Lipca 2015, 11:12:47 czas Polski »
Jeżeli dysponujesz innymi, bardziej wiarogodnymi danymi, to wskaż źródło, chętnie się zapoznam. Ciekaw również jestem, które to media stanowią owe pozostałe 10%,rozumiem, że wg Ciebie bardziej wiarygodne i  nie zmanipulowane.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #191 dnia: 19 Lipca 2015, 11:36:28 czas Polski »
Przede wszystkim internet i media niezależne.  Obecne stacje telewizyjne jak i prasa, są mocno powiązane (czyt. Skorumpowane) z rządem i wielkimi spółkami zagranicznymi. Dziennikarze nie znają pojęcia etyka, a treści udostępniane przez te media są mocno filtrowanie przez "zarzad".
Czasem oglądam telewizję republika bo dosyć Trzeźwo spoglądają na poczynania obecnego rządu, niestety zauważyłem że coraz bardziej ukłaniają się PiS owi.  Co mi się nie podoba, bo główna rola mediów jest niezależność

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #192 dnia: 19 Lipca 2015, 11:39:31 czas Polski »
Dziekuję za informację.
Nie wiedziałem że ten film jest na YT.
Obejżę sobie puźniej.
A manipulowanie danymi było, jest i będzie.
Jedni mówią że jest żle inni że dobrze, a pradwa pewnie jak zwykle jest gdzieś pośrodku. i tego trzeba mieć świadomość.
Moim zdaniem jest lepiej niż było, ale jaszcze nie tak dobrzę jak byśmy sobie tego życzyli.
Właśnie wczoraj wróciłem z wakacji z Polski. Odwiedziłem Kraków, Warszawę i Białystok i muszę powiedzieć że zmiany są ogromne. Na lepsze.
Mogę tylko mówić o tym co widzę, bo przeciesz nie mieszkam w Polsce. Wizualnie jest naprawdę lepiej. Miasta (przynajmniej te gdzie bywam) pięknieją, a drogi są coraz lepsze. Ludzie dbają o domy i własne otoczenie. Jadąc pociągiem z Krakowa do Warszawy niemal wszystkie domy widoczne z pociągu są odnowione a gospodarstwa zadbane. To jest piękne i budujące. Szkoda tylko że tak ciężko jest się dogadać naszym politykom, aby było lepiej pod względem ekonomicznym.
Mam tyko nadzieją że zamach na kraj jaki funduje nam pan Komorowski w referendum nie powiedzie się.

Ps. Zanim padną oskarżenia pod moim adresem że prubuję dzielić i wprowadzać zamieszanie na forum, to proszę tego tak nie odbierać. Nie jetem zdecydowanym zwolennikiem żadnego ugrupowania i nie dyskwalifikuję kudzi pod względem przekonań czy wiary. Uważam że można dyskutować na różne tematy kulturalnie i na poziomie.

Pss. Właśnie przeczczytałem wiadomośc Amigorg. Prawda jest taka, że każdy będzie chwalił i manipulował w większym lub gorszym stopniu danymi w zależności od tego jak się odnajduje w danej rzeczywistości. Myślę że troszkę nierozsądne jest ślepo wierzyć lub odrzycać w to co jest nam przekazywane w mediach.
Zachowujmy dystans i rozsądek zapoznajac się zarówno z przekazem mediów pro-rządowych jak i opozycyjnych.

Pozdrawiam z szacunkiem.

Offline przeniek

« Odpowiedź #193 dnia: 19 Lipca 2015, 11:41:37 czas Polski »
Zawsze śmieszy mnie, że narzekają na nie polskie firmy w Polsce ci, którzy wyjechali za granicę. .. korzystając przy tym z tego,  że będąc w EU mają socjal na,  który zapracowali obcy. ... I nie,  nie lubię uni (z wielu względów ), ale naprawdę trzeba się natrudzić, by nie zobaczyć,  że w Polsce jest ogólnie dużo lepiej.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #194 dnia: 19 Lipca 2015, 11:46:04 czas Polski »
http://wpolityce.pl/m/media/228272-jachowicz-jestem-pelen-najgorszych-przeczuc-o-przyszlosc-polskich-mediow
Niestety dopiero po wyjeździe z kraju otwierają się oczy na pewne sprawy (nie mówię tu o wszystkich lecz o sobie i o niektórych znajomych) zaczynamy zauważać i doceniać to co dobre w Polsce i to co ją niszczy. Artykuł z linku który wysłałem jest pierwszym lepszym wynikiem w Google.  Śledząc dzisiejszą scenę polityczna łatwo można do niego Przy pasować wiele sytuacji oraz afer z ostatnich lat