01 Maja 2026, 20:55:19 czas Polski

Autor Wątek: Makita MLT100  (Przeczytany 135821 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Makita MLT100
« Odpowiedź #75 dnia: 03 Lutego 2014, 11:05:08 czas Polski »
nie są zamontowane osłony na piłę. czy one przeszkadzają, że są demontowane
Wiele prac wymaga zdjęcia osłony, ponadto na filmach często osłony są zdejmowane w celach demonstracyjnych - lepiej widać czynności.
Ja dodatkowo stosuję sanki do różnych prac i na sankach, nad brzeszczotem mam przykręconą przeźroczystą osłonę z paska pleksi - i widzę i jest bezpiecznie. Generalnie polecam pilarkę stołową zamiast ukośnicy, jest bardziej uniwersalna. Przede wszystkim można nią rozcinać materiał wzdłuż i w poprzek a ukośnicą w większości w poprzek.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #76 dnia: 03 Lutego 2014, 11:07:20 czas Polski »
Nakusek - PTS7 ma tarczę 190mm (7 cali) a PTS 10 ma tarczę 254mm (10 cali). Ten Bosch PTS10 jest bardzo podobnej wielkości jak Makita MLT100.

Ana - oczywiście najlepiej mieć i ukośnicę i pilarkę stołową. Ukośnica lepiej się nadaje do cięcia długich elementów na konkretną długość. Pilarka stołowa jest bardziej uniwersalna w tym sensie że może ciąc i na szerokość i na długość, chociaż na długość to z elementami kilku metrowymi będzie spory kłopot. Z tego co pisałaś Twoja "twórczość" ma dotyczyć raczej rzeczy mniejszych. Tak więc pilarka stołowa będzie się lepiej nadawała niż ukośnica - da Ci więcej możliwości

Offline Ana

« Odpowiedź #77 dnia: 03 Lutego 2014, 11:18:41 czas Polski »
Pomoc nieoceniona :) Wciągam na listę MAKITĘ MLT100 i szukam kolejnych maszyn. Dziękuję!!!

PS. A o tych sankach w wolnej chwili muszę koniecznie poczytać i pooglądać, żeby się podszkolić :) Może jakieś podpowiedzi albo zdjęcia/filmiki?
Robię to co kocham, kocham to co robię

Offline RobRob

« Odpowiedź #78 dnia: 03 Lutego 2014, 11:24:58 czas Polski »
Ana
ukośnicę można tez zastąpić zagłębiarką z szyną i stołem własnej roboty
Tylko wysokość cięcia 55 mm większość zagłębiarek
Festool ts 75 tnie 75 mm

Offline RobRob

« Odpowiedź #79 dnia: 03 Lutego 2014, 11:28:05 czas Polski »
Ana
Ja na tą listę wciągnął bym jeszcze zagłębiarkę z szyną
obejrzyj sobie filmik ponizej
https://www.youtube.com/watch?v=MBBozODQQy8

Offline MarcinW

« Odpowiedź #80 dnia: 03 Lutego 2014, 11:35:50 czas Polski »
wydaje mi się że zagłębiarka to bardziej do cięcia dłuższych odległości i to raczej w kierunku wzdłużnym, a nie w poprzek małych elementów. jasne, na montażu można tak zrobić. Ale w warsztacie nie zaprzęgałbym zagłębiarki do przycięcia listwy na długość (o szynie nie wspominając)
pilarka stołowa da naprawdę większą uniwersalnośc

mily68

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 03 Lutego 2014, 11:44:43 czas Polski »
Poza tym każdorazowe ustawianie szyny - przy jednym, góra kilku cięciach to tak i przy szerokich elementach ale przy drobnicy to się idzie zaorać - przydałby się MFT Jarka (tylko, że robi się kwota taka, że za te pieniądze można już kupić pilarkę stołową sporo lepszą i dokładniejszą jak sądzę od MLT 100 czy PTS 10). Zagłębiarka to bardzo fajna i przydatna maszyna ale może niekoniecznie jako jedyna piła w warsztacie i/zwłaszcza na samym początku jego wyposażania...

Offline Ana

« Odpowiedź #82 dnia: 03 Lutego 2014, 11:45:16 czas Polski »
zdecydowana jestem na tę Makitę, nie będę raczej ciąć długich elementów, raczej krótkie i w poprzek. Bardzo mi pomogliście w decyzji :)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #83 dnia: 03 Lutego 2014, 12:03:21 czas Polski »
Dobry wybór!
Niech ci dobrze służy!

Tylko poszukaj w necie naprawdę dobrej oferty :)

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 03 Lutego 2014, 12:11:25 czas Polski »
Witam,

też się na wiosnę przymierzam do zakupu makity mlt 100. Na allegro i ceneo ceny wahają się od 1500zł w górę (bez stołu). Macie jakiś namiar na dobrą i sprawdzoną ofertę?

pozdrawiam

Offline MarcinW

« Odpowiedź #85 dnia: 03 Lutego 2014, 12:25:41 czas Polski »
Sylwek - obawiam się że niewiele można w tym temacie zdziałać. tyle to kosztuje. możesz jeszcze przeglądać allegro i może się uda upolować jakąś krótkoterminową promocję (ja tak trafiłem frezarkę górnowrzecionową o 20% taniej :D)
no chyba że zadowolisz się używką....

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #86 dnia: 03 Lutego 2014, 13:01:43 czas Polski »
Cytat:
 "A o tych sankach w wolnej chwili muszę koniecznie poczytać i pooglądać, żeby się podszkolić :) Może jakieś podpowiedzi albo zdjęcia/filmiki?"

Niżej masz zdjęcie takich sanek, których używam na co dzień, przesuwają się w prowadnicach pilarki BOSCH PTS 10 ( odpowiednik Makity MLT 100).
Jeżeli chcesz mieć wygodę i porządek wokół pilarki, to zajrzyj tu:  http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/szafka-pod-pilarke-stolowa/.

Offline Ana

« Odpowiedź #87 dnia: 03 Lutego 2014, 13:15:32 czas Polski »
Jestem po ogromnym wrażeniem - zerknęłam na ten wątek! Jaki porządek i świetne zagospodarowanie przestrzeni. Poczytam sobie na spokojnie "do poduszki" :)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #88 dnia: 03 Lutego 2014, 13:44:51 czas Polski »
Niżej masz zdjęcie takich sanek, których używam na co dzień, przesuwają się w prowadnicach pilarki BOSCH PTS 10

Super zrobione! Jak zawsze u mistrza amigorga!
Tylko chyba starcza na małe przedmioty o krótkiej linii cięcia? Gdyby wyrzucić pierwszą ściankę i zrobić usztywnienie pleksi na drugiej ściance (możesz zamontować głębiej, tak na tym elemencie skośnym nawet) to mógłbyś ciąć dłuższe elementy. Myślałeś nad czymś takim?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #89 dnia: 03 Lutego 2014, 16:10:54 czas Polski »
Na razie nie widzę potrzeby. Sanki mieszczą deskę o szerokości do 300 mm, do szerszych mam inne sanki, właściwie platformę montowaną po prawej stronie tarczy, bez osłony z pleksi ( zakładam klin i osłonę fabryczną). Mam jeszcze dużo mniejsze sanki do małych elementów i sanki do cięć skośnych 45 stopni, np do wykonywania ramek. Do długich elementów montuję blat-stolik składany widoczny na zdjęciach z linku wyżej. Ten blat wykorzystuję również przy szlifierkach bębnowych i pile taśmowej.