30 Kwietnia 2026, 23:56:59 czas Polski

Autor Wątek: Makita MLT100  (Przeczytany 135770 razy)

Offline przemoprzem

Odp: Makita MLT100
« Odpowiedź #270 dnia: 14 Stycznia 2016, 22:43:24 czas Polski »
Haha - ja tam bojowo nastawiony nie jestem  ;D Właśnie ślęczę w solidedge i rysuję moją pilarkę :) Oczywiście życzę bezawaryjności!

Offline kinatS

« Odpowiedź #271 dnia: 15 Stycznia 2016, 02:06:51 czas Polski »
Co do wyrażenia "uwielbiana" - nie chcę nikogo urazić, żeby była jasność! Ale sami opisujecie wady tej piły - to jest prawie 2000 zł! To nie jest 800 zł i pal licho coś tam dorobimy, coś poprawimy. Może na zachodzie ta makita to taki fajny sprzęt dla hobbysty, ale ..... ich zarobki to nie nasze zarobki. Piszę o tym wszystkim, żeby ktoś nie miał złudzeń, że jak wyda 2000 zł to będzie miał "super" sprzęt.
Ten cały wątek chyba właśnie po to jest aby każdy w miarę możliwości mógł świadomie podjąć decyzję.
Jak już zostało to zauważone, dość jednoznacznie wypowiadasz się w tonie wyroczni, zdaje się nie mając możliwości przez chwile popracować na egzemplarzu, lub chociaż oglądnąć coś co nie stoi w markecie na ekspozycji.

Ale zakładając że masz rację, właśnie znalazłeś sposób na niezłe dorobienie do pensji.
Wybierz sobie jakiś agregat dostępny na rynku, dorób to wszystko o czym piszesz, skoro to taki nie problem i nie koszt w porównaniu do wywalenia na tą makitę 1700-1800zł, a jak już będziesz miał super precyzyjną piłę za pół darmo, pochwal się nią i wyceń, tak aby wszyscy którzy nie chcą wywalać takiej irracjonalnej kasy na taki szmelc jak mlt100, a nie mają takich zdolności jak Ty, albo tyle wolnego czasu lub też po prostu są zbyt leniwi mogli zakupić to cudo od Ciebie. Wszyscy będą zadowoleni, Ty zarobisz, inni będą mieli w rozsądnych pieniądzach coś co pozwala bez kombinowania precyzyjnie obrabiać materiał.
Ja mlt100 kupiłem w pełni świadomy jej wad, dorobiłem sanki które urobiłem z przydasiów które walały się tu i tam, i do moich potrzeb w tym momencie jest wystarczająca, nie liczyłem na to, że w pomieszczeniu 5x6 metrów kupując mlt100 będę miał formatówkę, którą przy okazji mogę wrzucić do bagażnika jeśli zdarzy się potrzeba ciachać coś w terenie...

Offline small67

« Odpowiedź #272 dnia: 15 Stycznia 2016, 06:16:04 czas Polski »
Witam.Czym się różni makieta mlt 100 od makity 2704 poza obrotami i czy w ogóle jestem w stanie kupić coś do 1500 zł jeśli chodzi o pilarki stołowe? Forum już przejrzałem i jakichś faworytów w tej cenie nie widzę. Proszę o poradę

Offline morosoph

« Odpowiedź #273 dnia: 15 Stycznia 2016, 10:20:08 czas Polski »
Nigdy 2704 nie widziałem w pracy, ale podobno jest to model do cięcia profesjonalnego. Na pewno ma lepszą przykładnicę podpartą z dwóch stron, mocniejszy silnik 1650 W, rozszerzenia stołów blokowane mimośrodami, a nie upierdliwymi podwójnymi śrubami. Nie wiem jak z blatem - płaskość, grubość, dokładność rowków, może już się tak nie kompromitują jak w przypadku mlt100. Po prostu mobilna w miarę dokładna pilarka. Tylko ta cena? Masz mocną konkurencję podpartą wiedzą forumową w postaci Bosha, De Walta,
Metabo. I trzeba pamiętać, że dużą część ceny przypada na ładny napis - Makita ;)   

mily68

• Gość
« Odpowiedź #274 dnia: 15 Stycznia 2016, 22:50:32 czas Polski »
Widziałem na żywo 2704. Blat tak samo krzywy jak w MLT100, rowki równie niedokładne. W zasadzie właściciel tej maszyny przesiadł się na nią właśnie z MLT i jak powiedział - jeśli chodzi o Makitę to nie warto płacić tyle kasy za 2704 - lepiej kupić innej firmy w tych pieniądzach.

Offline morosoph

« Odpowiedź #275 dnia: 16 Stycznia 2016, 11:10:12 czas Polski »
Osobiście troszkę się dziwię takiej przesiadce. Znając przywary mlt 100 /widoczne gołym okiem/  dołożyć ok. 2000 pln za równie widoczne olewanie klienta? Ja 2704 dla zasady bym bojkotował.

Offline Yar0

« Odpowiedź #276 dnia: 16 Stycznia 2016, 13:24:35 czas Polski »
Mam MLT100 ale płaciłem za nią 1,5 roku temu za nówkę niecałe 1500zł. Aktualna cena jest nie do przyjęcia, tyle bym w życiu nie dał. Generalnie miałem robić sam pilarkę z agregatu piły budowlanej ale odpuściłem. Potrzebowałem narzędzie na już, nie miałem czasu na budowę. Na makicie zrobiłem masę rzeczy w tym meble sosnowe do lokalu siostry. Sporo tego było. Przesiadka na wyższy model makity czy nawet dewalta moim zdaniem nie ma sensu. Płacić tyle kasy głównie  dla lepszej przykładnicy chyba mija się z sensem. To dalej będzie tylko mała piłą stołowa, chyba że ktoś jeździ po klientach to co innego. Do mlt100 będę robił nową culagę z profili stalowych na wzór profesjonalnych pił . Jeśli będę kiedyś zmieniał piłę, to tylko na starą polską z żeliwnym blatem. Największa zaletą makity jest trwały agregat i wzorowa dostępność części. Ostatnio padło mi chińskie narzędzie, dostępność części brak...śmietnik >:( Spotkał się ktoś w ogóle z przypadkiem spalonego silnika w mlt100?

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #277 dnia: 20 Stycznia 2016, 19:25:41 czas Polski »
Makita MLT 100 (Castorama Kraków - obok Ikea) -
- luzy na wózku, nie wiem czy do skasowania.

Bosch PTS 10 - OBI Lublin -
- to samo co w makita, inny mechanizm wózka.

(jak się wkleja filmy youtube na stronę?)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #278 dnia: 20 Stycznia 2016, 19:57:41 czas Polski »
Kasuj literę "s" w linku - będzie "http" zamiast "https"

Offline void

« Odpowiedź #279 dnia: 20 Stycznia 2016, 21:27:20 czas Polski »
luzy na wózku, nie wiem czy do skasowania
Luz na wózku makity jest chyba jej immanentną cechą. Na filmie ruszasz nim do góry, w praktyce takich ruchów przy cięciu raczej nie wykonasz ;), bardziej przeszkadza luz na boki. Po jakimś czasie przeprosiłem się z wózkiem i po nabyciu pewnej wprawy oraz przy użyciu samoprzylepnej taśmy aluminiowej :) może być rzeczywiście przydatny przy cięciu szerokich elementów.

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #280 dnia: 20 Stycznia 2016, 22:10:32 czas Polski »
A gdzie przyklejasz ta tasme aluminiowa? czy redukuje luzy w jakis sposob?

Offline piotrek123

« Odpowiedź #281 dnia: 21 Lutego 2016, 21:23:05 czas Polski »
Jeśli komuś się uszkodził aluminiowy gwint od podnoszenia piły (agregatu) z silnikiem to mam na to sposób. Info na PW. Niestety nie ma szans dokupić takiej "nakrętki" i przymocować jaj do aluminiowej części gdyż gwint jest lewy, podwójny a do tego w mierze calowej.

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #282 dnia: 21 Lutego 2016, 21:30:41 czas Polski »
Piotrek 123 pochwal się patentem a forum ogólnym, bo ja już miałem taką przypadłość- całe szczęście że w czasie trwania gwarancji więc serwis naprawił, ale może temat wrócić.

Offline piotrek123

« Odpowiedź #283 dnia: 22 Lutego 2016, 20:38:18 czas Polski »
Temat wróci na pewno, bo nie ma siły żeby stalowa śruba nie zajechała aluminiowego gwintu. Mój znajomek ślusarz dorabia gwint z jakiegoś twardego stopu i mocuje w tym elemencie ruchomym, do którego przymocowany jest silnik i piła. Mi też się to posypało więc znam problem i postanowiłem zarzucić temat tutaj bo i może komuś z Was się przyda taka modyfikacja. Mi zrobił i działa wyśmienicie, precyzja podnoszenia stołu zwiększyła się wielokrotnie, delikatny luz został tylko na plastikowych trybach ale jest on inaczej wyczuwalny więc wiadomo kiedy jest luz a kiedy kręci się śruba unosząca agregat. Kolega wycenił sobie taką usługę na 100zł z odsyłką części do właściciela. Może i dużo ale po pewnym czasie używania nie ma nawet śladu zużycia, a w oryginalnej części z aluminiowym gwintem która kosztuje ok 50zł problemy z podnoszeniem były już po kilku dniach używania. U mnie ten gwint wytrzymywał ok 2-3 miesięcy, odkąd mam gwint z twardego stopu - problem przestał istnieć, a zużycie gwintu praktycznie żadne, tyle że się dotarł do śruby i śmiga aż miło.

Offline qaz121

« Odpowiedź #284 dnia: 07 Marca 2016, 20:23:49 czas Polski »
Cześć,
jako nowy forumowicz witam wszystkich.
Zastanawiam się nad zakupem pilarki. Zastosowanie amatorskie. Czytałem o  MAKITA MLT100 i PTS 10. Róznica cenowa około 300 zł. Wady podobne. Doradzcie czy warto dołożyć i kupić makitę?