17 Maja 2026, 11:00:19 czas Polski

Autor Wątek: Szopa Morświna...  (Przeczytany 41519 razy)

Offline sajo

Odp: Szopa Morświna...
« Odpowiedź #180 dnia: 21 Października 2016, 09:29:57 czas Polski »
Jeden to wyje jak banshee, a dwa?  ;D

Offline Morświn

« Odpowiedź #181 dnia: 21 Października 2016, 20:48:04 czas Polski »
Miałem kupić tego mocniejszego ale wygląda dużo gorzej i chciałem żeby stary miał kolegę ;P co do wycia to żaden nie wyje bo nie używam ich bez ochronnikow. Bo odkurzać nimi nie odkurzam są tylko do maszynek a szczotka do podłogi i tak jest do dupy psa bo tylko do tego się nadaje ;P najlepsza szczotka do odkurzania jaka do tej pory używałem to ta festoola :)

Offline Morświn

« Odpowiedź #182 dnia: 23 Października 2016, 16:37:29 czas Polski »
Więcej zdjęć niż tekstu:
Deska bukowa,
wykończenie olej kokosowy
Waga około 5kg
Klej poliuretan D4
4 nóżki i wybrania do podnoszenia
Górna krawędź sfazowana.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #183 dnia: 23 Października 2016, 17:00:08 czas Polski »
No jak dla mnie to super :o
Nie ma czego się przyczepić >:( * ;)
Chyba że zestawu szklanego z foto5 :P
+
*Taki  żarcik z groźną minką

Offline Morświn

« Odpowiedź #184 dnia: 23 Października 2016, 17:09:08 czas Polski »
Hehe butelki zbierane z pół roku, nie opłaca mi się jechać z jedną do sklepu a wyrzucić szkoda 😜 przeniosłem do warsztatu bo trzeba było je spakować a na dworze zimno. :D
Co najlepsze nie wiedziałem że widać he na zdjęciu :(

Offline krzyś48

« Odpowiedź #185 dnia: 23 Października 2016, 17:26:49 czas Polski »
Hehe butelki zbierane z pół roku
No trzeba mieć jakieś hobby ;D bez urazy ??? ;)
Miałem zapytać o ten olej kokosowy,to z biedronki ??? nie używałem ale z chęcią bym się dowiedział co oprócz olejowania deski można z nim zrobić ???
Chodzi o zastosowanie spożywcze :)

Offline Morświn

« Odpowiedź #186 dnia: 23 Października 2016, 17:50:44 czas Polski »
:D olej kokosowy ponoć ma właściwości odchudzające jak za dużo się go spożywa może zwiększyć występowanie chorób układu krążenia,ogólnie jest wykorzystywany do pieczenia ciast. Co ciekawe ma właściwości pzeciwgrzybiczne, antybakteryjne i antywirusowe.

Apropo buteleczkek przyjeżdżaj do czw to się ich kilka dorzuci:)

Offline Morświn

« Odpowiedź #187 dnia: 01 Listopada 2016, 12:06:30 czas Polski »
Miska z brzozy
Olej arachidowy

I dwie wiertarki za 30zl,  co dla mnie ciekawe ta IXION jest tej samej firmy co moja stołowa :) ta niebieska ma fajnie rozwiązana zmianę przełożenia

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #188 dnia: 01 Listopada 2016, 14:02:07 czas Polski »
Taką jak ta niebieska to pamiętam z dziadkowego garażu. Uwielbiałem ją bo to jedyna jaką mogłem się w tym wieku bawić :)

Offline Morświn

« Odpowiedź #189 dnia: 15 Listopada 2016, 22:42:10 czas Polski »
Hej,
Postanowiłem wrzucić kilka przebitek z warsztatu. Wreszcie po dość długawej przerwie mogłem się dobrać do mojej kochanej taśmówki :) co wiem napewno to tyle że szczotka która jest zamatowany obecnie na kole dolnym nadaje się do hasioka... W Felderze mamy taką szczotkę jak na foto,

ale ktoś mi podpowie z czego to dorobić by nie kupować Felderowskiej? Podobne nie są do smoły? No i w sumie możecie mi doradzić z jakiego drewna dobrać prowadzenie taśmy? Egzotyk jakiś, dąb, akacja? Obecnie z egzotyków (garapa,maseranduba,sapeli,bangkarai, może te się nadadzą?) lub jakieś krajowe łatwiej dostępne? I czy robić to z jednego klocka który się dotnie po docisnieciu czy z kilku listew?
Ogólnie mam czas zakupów i dozbrajam się w graty które już dawno powinienem mieć... Pierwsze skarby tj. głębokościomierze już są.

Tylko przedłużyć stopę w większym i będzie cymesik :) najgorsze jest zaczynanie czegoś i brak czasu by zakończyć, takim sposobem mam materiał na miski hustawke lampy i pełno innego dziadostwo które człowiek chce zrobić a nie ma kiedy :(

A i może macie jakiś patent by tyle urobku nie leciało pod nogi przy starych taśmówkach?
« Ostatnia zmiana: 15 Listopada 2016, 22:44:34 czas Polski wysłana przez Morświn »

Offline sajo

« Odpowiedź #190 dnia: 16 Listopada 2016, 11:49:53 czas Polski »
piękna sprawa.
Jakim brzeszczotem kroisz takie ładne kółka?

Offline Morświn

« Odpowiedź #191 dnia: 16 Listopada 2016, 17:51:32 czas Polski »
19mm 4 zęby na cal, jest do tego celu trochę za szeroka ale dać się da.

Offline Morświn

« Odpowiedź #192 dnia: 01 Grudnia 2016, 23:03:14 czas Polski »
Dla ciekawostki zdjęcie pokazujące różnice między 3M-kami I i III

Offline Lutek

« Odpowiedź #193 dnia: 08 Grudnia 2016, 09:03:05 czas Polski »
Taka niemiła niespodzianka mnie spotkała przy klejeniu, Scisk nie drogi bo jakies 15zl w OBI ale kurde tego się nie spodziewałem. Ogolnie uważam te ściski za dość fajne (w tym przedziale cenowym) ale mam nadzieje że z resztą tak sie nie stanie

Tak, ładne te ściski. ;) U mnie te najczęściej używane 160/80 szybko zaczęły się ślizgać. Próby ratowania odniosły połowiczny skutek.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #194 dnia: 08 Grudnia 2016, 09:52:23 czas Polski »
"...możecie mi doradzić z jakiego drewna dobrać prowadzenie taśmy? Egzotyk jakiś, dąb, akacja? Obecnie z egzotyków (garapa,maseranduba,sapeli,bangkarai, może te się nadadzą?) lub jakieś krajowe łatwiej dostępne?...)
Każde "tłuste"  i twarde drewno się nadaje a takie są egzotyki. Może być też dąb. Ja zrobiłem ślizgi z tekstolitu. Raczej utnij bloczek, jeden kawałek niż listwy.