27 Kwietnia 2026, 03:29:55 czas Polski

Autor Wątek: Misja : KUCHNIA  (Przeczytany 38060 razy)

radeks

• Gość
Odp: Misja : KUCHNIA
« Odpowiedź #30 dnia: 04 Stycznia 2016, 19:42:32 czas Polski »
i zmywarka musi być przymocowana do blatu od góry bo będzie inaczej się bujać..
otworzę karton ze zmywarką i sprawdzę jak ją tam się montuje :) bo blat przecież będzie na końcu montowany

radeks

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 04 Stycznia 2016, 19:49:27 czas Polski »
cześć,
dziś porobiłem kilka próbek kolorystycznych bejc.
i mam pytanie. Natryskuję pierwszą warstwę, czekam aż wyschnie, następnie druga pełna warstwa pistoletem i od razu wcieram bawełnianą szmatką.
efekt jest ok, ale na mdf z okleiną wychodzi ciemniejszy odcień niż na litym drewnie. Powinienem mdf na 1 warstwę bejcować czy raczej na litym drewnie dać jedną dodatkową warstwę aby przyciemnić odcień? jak wybiorę już kolor (tzn. żona wybierze :) ) to zrobię jeszcze raz próbę..

Offline michal4823

« Odpowiedź #32 dnia: 04 Stycznia 2016, 20:05:10 czas Polski »
Mógłbyś napisać jakiej bejcy używałeś? Podoba mi się ten odcień z lewego górnego rogu, może bym go sam kiedy zastosował na konstrukcję stołu. Co prawda zdjęcie to nie to samo co próbka, ale zawsze jest jakiś punkt odniesienia.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 04 Stycznia 2016, 20:09:57 czas Polski »
te pięć akurat są to Sopro. A ten górny lewy to brąz 22-51 (na zdj.3 to ta sama próbka z bliższej odległości)
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2016, 20:15:12 czas Polski wysłana przez radeks »

Offline michal4823

« Odpowiedź #34 dnia: 04 Stycznia 2016, 20:15:13 czas Polski »
Idzie dostać, gdzieś jakieś małe próbki bejcy, nawet za opłatą? Jakie jest najmniejsze opakowanie? 

radeks

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 04 Stycznia 2016, 20:38:58 czas Polski »
jak kupiłem w Meblopolu. Sprawdź na ich stronie gdzie najbliższy oddział mają. Najmniejsze opakowanie to 0,5L

Offline michal4823

« Odpowiedź #36 dnia: 04 Stycznia 2016, 20:40:40 czas Polski »
Za daleko szukałem, a u nich nigdy nie pytałem, nawet nie wiedziałem że mają bejce. Dzięki za wskazówkę.

Offline TomekG

« Odpowiedź #37 dnia: 05 Stycznia 2016, 08:13:18 czas Polski »
To bejce po nałożeniu pistoletem wciera się jeszcze szmatką?

kwita

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 05 Stycznia 2016, 09:34:38 czas Polski »
...by było równomiernie i bez zacieków... :)

Offline TomekG

« Odpowiedź #39 dnia: 05 Stycznia 2016, 13:11:07 czas Polski »
...by było równomiernie i bez zacieków... :)
ale na to idzie pózniej lakier bezbarwny?

radeks

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 05 Stycznia 2016, 14:42:01 czas Polski »
tak. na przykład dwie warstwy lakieru. pierwsza warstwa po przeschnięciu przeszlifowana.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 09 Stycznia 2016, 08:51:29 czas Polski »
Co do piekanika to pamiętaj, że musisz go obniżyć (przegrode poziomą na której stoi) o jakieś 0,9 cm bo wyjdzie ci brzydka szpara nad frontem.

Przemku, nigdy na to nawet uwagi nie zwróciłem, ale w mojej obecnej kuchni jest tak jak piszesz tyle że nie jest obniżone. Faktycznie za pięknie to nie wygląda.
Ja chyba po prostu front szuflady, która jest poniżej zrobię o te 9mm wyższy i też problem będzie rozwiązany.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #42 dnia: 09 Stycznia 2016, 09:03:40 czas Polski »
Ja chyba po prostu front szuflady, która jest poniżej zrobię o te 9mm wyższy i też problem będzie rozwiązany.
Wtedy front ci sienie zlicuje z tym po prawej. Chyba, że tam nie będzie szuflady lub będzie obniżony piekarnik o jedną szufladę.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 09 Stycznia 2016, 09:17:33 czas Polski »
Cześć Koledzy,
kolor bejcy wybrany.
wczoraj w końcu zakupiłem płytę wiórową i zacząłem ciąć :) W pierwszej kolejności formatki na słupek.
najpierw zgrubnie, wymiary zbliżone. Zacząłem też ciąć do konkretnych wymiarów i ogarniać wyrwania na krawędziach :P znowu.

Mam pytanie konstrukcyjne odnośnie otworów wentylacyjnych w słupku.
Planuje umieścić je w tylej krawędzi płaszczyzn poziomych przez pion. Chcę po prosu wyciąć z krawędzi otwór ok.30cm x 5m.
W szafce tam gdzie będą szuflady ,plecy z hdf umieścić przed czy za otworem wentylacyjnym?
Czy otwory wentylacyjne umieszczać również w tych dwóch górnych szafkach aż po sam sufit?

radeks

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 09 Stycznia 2016, 09:19:11 czas Polski »
i jeszcze kilka