07 Maja 2026, 08:31:22 czas Polski

Autor Wątek: Misja : KUCHNIA  (Przeczytany 38116 razy)

Offline Konrad94

Odp: Misja : KUCHNIA
« Odpowiedź #195 dnia: 19 Lutego 2016, 20:33:49 czas Polski »
W praktyce to wiadomo, że lodówka może być obok piekarnika bo piekarnik nie przepuszcza ciepła ale pytanie co z gwarancją (trzeba dobrze przeczytać warunki).  To tak samo jak ze szczeliną pod płytą , powinna być wdg. gwarancji, a rzadko się ją stosuje.
Ja wolę być ostatni, zamiast zostać na przedzie,
przynajmniej nie muszę się wciąż oglądać za siebie.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #196 dnia: 19 Lutego 2016, 20:40:15 czas Polski »
Na forach czytałem gdzieś, że lodówka pracuje w trybie ciągłym gdy używamy piekarnika. Ale stawiając dwa słupki,  lodówkę od piekarnika dzieli 36 mm płyty.

Offline velsyster

« Odpowiedź #197 dnia: 19 Lutego 2016, 20:58:50 czas Polski »
I pewnie ze 3 razy tyle materiału izolacyjnego ;)

Offline degie

« Odpowiedź #198 dnia: 19 Lutego 2016, 22:28:31 czas Polski »
Ja mam u siebie wąską szafeczkę na 15 cm między lodówką a piekarnikiem. Jak piekarnik grzeje to jednak meble robią się ciepłe, a po co grzać lodówkę.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #199 dnia: 20 Lutego 2016, 08:55:11 czas Polski »
Mam piekarnik Boscha w słupku i boki słupka są zimne, większość ciepłą odprowadzana jest do przodu, szczelina między panelem sterowania a drzwiczkami...

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #200 dnia: 20 Lutego 2016, 12:53:01 czas Polski »
Potwierdzam słowa kwity. Przed chwila robiłem pizze. Bok szafki od piekarnika (jakiś podstawowy bosch) zrobił się cieplejszy o 1 stopień.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #201 dnia: 27 Lutego 2016, 09:18:23 czas Polski »
cześć,
oto postęp prac.
miałem obawy co do montażu frontów do zmywarki i magic cornera, ale okazało to bardzo łatwe.
teraz czas na drugą ścianę i tu będę miał kilka pytań do Was.
pozdrawiam
radek

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #202 dnia: 27 Lutego 2016, 09:21:30 czas Polski »
Czy na szafke z magikiem doliczyles blende ? Jaki masz teraz wymiar od frontu do sciany ? Powien byc minimum 600 jesli blat masz 600 poniewaz korpus od sciany przy wystajacych uchwytach to 560 do tego grubosc frontu i absolutnie minimum 20 blenda do swobodnego otwierania frontow.
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2016, 09:23:28 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #203 dnia: 27 Lutego 2016, 20:01:03 czas Polski »
Specpiotr, od ściany do frontu jest 620mm. Myślę że coś wykombinuję.

Od poniedziałku mam plan zacząć robić szafki wiszące obok okapu.

Jak radzicie sobie z płytkami które wchodzą pod szafki?
W moim przypadku płytki (grubość od ściany 13mm) są po lewej stronie i od spodu. Jak powinienem zrobić? Lewy wieszak cofnąć? A może lewą ściankę i dolne zrobić krótsze?

Jak montujecie szynę pod wieszaki? wycinacie najpierw płytki kawałek?

z góry dzięki za podpowiedzi bo nie mam póki co wizji :P

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #204 dnia: 27 Lutego 2016, 20:03:47 czas Polski »
Jak masz 620 to picobello. Bedzie super. Blenda ok 60 i reszte zaslep plyta bo i tak to ukryte.

Zawsze kiszka jak czesc szafki wchodzi na kafle a czesc nie. Daj na lini gdzie beda haki kawalek sklejki 12stki lub nawet 10tki. Podziala jak dystans zeby haki nie byly za mocno wykrecone i ich nie wyginalo.
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2016, 20:06:05 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

radeks

• Gość
« Odpowiedź #205 dnia: 27 Lutego 2016, 21:32:53 czas Polski »
jak zwykle Piotr, sto lat bym myślał i bym nie wymyślił!! :) I bym kombinował jak koń pod górkę. A odpowiedź taka prosta.
dzięki ! tak zrobię. I sprawa rozwiązana!

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #206 dnia: 27 Lutego 2016, 21:34:49 czas Polski »
Mam Twoj watek w subskrybybrybory ... i mam zaraz na telefonie nowe posty. Po prostu moje klimaty ;)

radeks

• Gość
« Odpowiedź #207 dnia: 27 Lutego 2016, 21:39:16 czas Polski »
i całe szczęście! bez Ciebie (i kilku innym osobom) byłbym w czarnej .... :) dzięki
muszę już zacząć myśleć jak mam się zrewanżować :P

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #208 dnia: 27 Lutego 2016, 21:41:36 czas Polski »
Mysle, ze wypowiem sie za wszystkich. Maj pleżor  ;D W kwietniu targi jakby co ale to juz inny watek.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #209 dnia: 08 Marca 2016, 22:13:47 czas Polski »
cześć :) to znowu ja :P

kolejne szafki zrobione.
Zgodnie z podpowiedzią SpecPiotra, aby zlicować powierzchnię ściany z powierzchnią glazury, pod listwę metalową przykręciłem listwę drewnianą o tej samej grubości co glazura.

co do szafki i frontów to zrobiłem mega babola...i tu wychodzi mój brak jakiegokolwiek doświadczenia.
Najpierw zrobiłem korpusy...odległości między półkami są te same... po czym niczym wytrawny stolarz obliczyłem wymiary frontów :) myk myk myk ...wysokość korpusu minus szczeliny minus nałożenia na korpusy...łatwizna, wszystkie fronty takie same.

Jakież było moje dziś zdziwienie!! nie uwzględniłem jednego "drobiazgu" . Przy montażu patrzę że mi dolne fronty się nie mieszczą ! :) Po prostu w górnych frontach i dolnych frontach przy maksymalnym wyregulowaniu zawiasów puszkowych w górę (przy górnym froncie) i w dół (przy dolnym) fronty zachodziły na wierzch i spód korpusu jedynie na 12mm! Przez co środkowe fronty nie miały już miejsca.

Po kilkunastu minutach werbalnej rzeźni, postanowiłem że muszę jakoś ten problem rozwiązać. I wymyśliłem że podłożę pod mocowania zawiasów w dolnych półkach (w korpusach) 3 warstwy kawałków obrzeży.  O dziwo zdało to egzamin i szczeliny grają.

Czyli wychodzi na to że w takiej sytuacji fronty górne zawsze muszą być troszkę niższe , a dolne troszkę wyższe :P masakra
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2016, 22:15:55 czas Polski wysłana przez radeks »