26 Kwietnia 2026, 06:37:46 czas Polski

Autor Wątek: Łączenie blatów  (Przeczytany 25611 razy)

Offline robson

Odp: Łączenie blatów
« Odpowiedź #105 dnia: 18 Lutego 2017, 23:29:00 czas Polski »
Jak na pierwszy raz ...  ;D jestem pod wrażeniem,
tylko taka myśl mi przyszła, co ten biedny Spec teraz nam pokaże   ;)     

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #106 dnia: 19 Lutego 2017, 08:31:52 czas Polski »
A co mam pokazać ? Jedynie, że da się (co zresztą inni już pokazali). I jak ja to robię. Dats it.
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2017, 08:43:40 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: 19 Lutego 2017, 13:46:29 czas Polski »
No właśnie... :) pokaż na filmie jak to zrobić bo ja i INNI tez by chcieli się nauczyć :D

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #108 dnia: 19 Lutego 2017, 15:38:16 czas Polski »
Dajmy już spokój.
Nak nakreci Piotr film to pokaże.
Bez presji.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: 19 Lutego 2017, 22:32:57 czas Polski »
Piotrek ja wiem, że masz mało czasu na kręcenie filmów (a raczej go nie masz) ale wielu z forumowiczów da sobie radę ze złożeniem korpusów, nawet z montażem Blum'ów bez pomarańczowych pomocników za ciężkie pieniądze (czyli zupełnie "na piechotę") za to zacięcie blatów tak, żeby to wyglądało to już coś, na co nie każdy się porwie nie wiedząc jak to dobrze zrobić (oczywiście bez kupowania szablonu). Z reguły takie połączenie większość zrobi raz czy dwa w swojej karierze tym bardziej więc każdy instruktaż jest bardzo cenny.
Panowie jeśli ktoś z Was robi takie zacinki to nie czekajcie na Piotrka i jeśli możecie nakręćcie film. Jak do tej pory tylko Pragmatyczny się odważył.
Póki co łączenie blatów urasta do pojęcia rzeczy tak trudnych, że aż prawie nie możliwych do zrobienia bez szablonu.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: 19 Lutego 2017, 22:50:14 czas Polski »
Miły , tak jak napisałeś , temat ciężki do wykonania za pomocą zagłębiarki . Gdyby to było takie proste , to nikt nie wydawałby kupę kasy na szablony . Widziałem zacięcia wykonane przy pomocy pilarki i powiem Ci jedno : robiąc je dla siebie przymkniesz oko , ale klient tego nie zrobi . I w większości są po prostu nie do przyjęcia . Kiedyś sam próbowałem zacinać w ten sposób z różnym wynikiem . Szablon jednak jest bardziej precyzyjny , bo po prostu masz prowadzenie . Z kolei tak jak napisałeś , jeśli ktoś ma do wykonania jedno lub dwa łączenia i nie ma wprawy w posługiwaniu się narzędziami to tym bardziej fachowo tego nie wykona , bo po prostu zniszczy materiał . Pozostaje tylko zamówienie takiej usługi , myslę ,że w większości wypadków wyjdzie na korzyść , przede wszystkim finansowo .

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #111 dnia: 19 Lutego 2017, 23:15:11 czas Polski »
Przemku, Przemku. Cenię Twoje (czasem ;D ) dobre rady ale tu się z tobą kompletnie zgodzić nie mogę. Bez lupy nie zauważysz różnicy cięcia między zagłębiarką a frezarką. Od kilku lat tak robię. A żeby było śmieszniej to kupiłem kiedyś szablon i użyłem 1 raz bo tak przywykłem do zacinki zagłębiarką. Faktem jest, że jest więcej stresu i trzeba uważać.
 A żeby porównanie wyszło rzetelnie trza by na jednym modelu blatu zrobić i tak i tak ale niestety już szablonu nie mam.
Możliwe, że w tym tygodniu przyjadą do mnie płyty na szafki do warsztatu to będzie dobra okazja by na wizji zaciąć blat. Mam jeden długi który właśnie czeka na te szafki.
I nie piszmy w tym kontekście o filmiku Pragmatycznego bo mam wrażenie, że momentami sobie w nim po prostu robił jaja (jak docinka wyrzynarką).

Ps. I żeby była jasność. Nie mówię, że nagram jakąś stuprocentową receptę dla wszystkich. Po prostu pokażę jak ja to robię i nie odpowiadam czy komuś będzie to wychodziło czy nie.
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2017, 23:25:07 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: 19 Lutego 2017, 23:22:07 czas Polski »
Przemek ja to wiem, rozumiem i przyjmuję do wiadomości :) tyle, że jak ktoś zrobił sam wszystko i tylko zostały mu blaty to zwyczajnie po ludzku i ten etap chciałoby się przejść samodzielnie (zwłaszcza jak przyjedzie "pan składacz kuchni" i dumny z siebie i swojego dzieła amator usłyszy "łoooo matko a kto Panu taką fuszerę odwalił?") Do tego nie każdy "pan składacz" będzie chciał wziąć same blaty a jeśli już to na pewno nie za "normalną" cenę. Ty zawodowo składasz m. in. kuchnie - ile byś wziął za taką zacinkę gdyby ktoś zadzwonił znienacka?
PS. Jeden jak napisałeś "przymknie oko" a drugi nie. Ja jestem ten drugi ;)
PS. Piotrek - Pragmatyczny w każdym filmie robi sobie jaja :)

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: 19 Lutego 2017, 23:28:41 czas Polski »
ile byś wziął za taką zacinkę gdyby ktoś zadzwonił znienacka?

Miałem na myśli hurtownie , w której kupujecie materiały . W Gdańsku w każdej z nich wykonują usługę zacięcia za kwote od 50 do 80 zł za 1 zacięcie . Osobiście nie robię samych zacięć z powodu dużej ilości zleceń , po prostu nie mam na to czasu ;)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #114 dnia: 19 Lutego 2017, 23:32:10 czas Polski »
Dodać muszę jeszcze jedno.
Mam znajomego który meble robi naprawdę megadokładnie. Aż momentami przesadza. Jest to gość któremu bez wachania powierzyłbym nawet zrobienie mebli do mnie do domu. Nie ma się do czego przyczepić. Ma jeden problem. Bardzo nie idzie mu rozmierzanie pod nawierty pod wiszące szafki. Banalna rzecz ale po prostu coś mu z tym nie idzie. Mozolnie przyklada każda po kolei szafkę i od niej mierzy następną. Możliwe, że Ty tak samo miałeś z zacinaniem blatów. Nie mówię tego złośliwie. Tak po prostu jest i już. Ja mam zawsze problem z pawlaczami. Nie podejmuję się ich wogóle bo po prostu mi nie idą. Dlaczego ? Nie wiem. Tak po prostu.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: 19 Lutego 2017, 23:36:44 czas Polski »
Przy wykonaniu zacinki zagłębiarką masz ostre wycięcie . Każdy laminat powinien mieć erkę ! Jest to związane z możliwością pęknięcia laminatu . Takie dane podaje producent danego materiału , czy to blaty z wióra , czy konglomerat .

mily68

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: 19 Lutego 2017, 23:38:17 czas Polski »
Przemek - co do pierwszej części Twojej poprzedniej odpowiedzi to podane przez Ciebie kwoty nawet jeśli się trochę różnią w innych rejonach kraju są jak najbardziej akceptowalne (bo takie zacinki robi pracownik na pensji). Pozostaje tylko zbadać miejscowy teren.
Co do drugiej części to w pełni Cię rozumiem :)
Piotrek tak to czasem bywa - życie ;D

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #117 dnia: 19 Lutego 2017, 23:40:15 czas Polski »
No i prawie zgadzam się z tym zgadzam. Prawie bo nie miałrm nigdy reklamacji z tego tytułu.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: 19 Lutego 2017, 23:43:44 czas Polski »
Ja tego nie wymyśliłem . Taką informacje podaje producent . Zresztą parę postów wyżej ktoś też zwrócił na to uwagę . A jeśli dany producent podaje taką informację , to coś musi być na rzeczy .

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #119 dnia: 19 Lutego 2017, 23:48:20 czas Polski »
Pewne informacje, jak we wszystkim zresztą, podawane są lekko na wyrost by nikt do producenta nie miał później pretensji. Laminat jest mega kruchy i delikatny w takim narożniku.