04 Maja 2026, 14:21:40 czas Polski

Autor Wątek: SJOBERGS ELITE 1500 raz jeszcze  (Przeczytany 59922 razy)

Offline wojo72

Odp: SJOBERGS ELITE 1500 raz jeszcze
« Odpowiedź #75 dnia: 13 Maja 2016, 12:28:25 czas Polski »
@m-kola

nie chcę wchodzić w szczegóły innych wątków ale nie do końca jest tak jak piszesz:  obejście prawa != złamanie przepisów wtedy gdy efekt końcowy jest również zgodny z przepisami a w niektórych opisywanych propozycjach tak nie było, zresztą ja osobiście jestem zwolennikiem jak najmniejszej ilości przepisów ograniczających swobodę obywateli więc mnie to nie razi, bardziej  hipokryzja i tworzenie na forum TWA.

Offline Konrad Popławski

« Odpowiedź #76 dnia: 13 Maja 2016, 12:36:19 czas Polski »
Do Sylwek - Szanowny Panie, proszę wskazać (zacytować) gdzie i kogo obraziłem. Jeśli nie umie pan tego zrobić to proszę o przemyślane wypowiedzi następnym razem.
I nie przechwalaj się, że taki super perfekcyjnie zrobiony, bo w wątku niżej jest napisane, że niektóre wymiary są złe!.
Wymiary nie są złe tylko właśnie specjalnie inne, bo jest to wersja poprawiona stołu, a zmiany są celowo wrodzone po dokładnym wcześniejszym przemyśleniu sprawy.

Po drugie co już ktoś wcześniej wyżej zauważył logo również jest zmodyfikowane tak aby
a) nie było wątpliwości, że to nie jest oryginał tylko wersja nasza (a nawet jeśli by zostało oryginalne to i tak niczego to nie zmienia)
b) był tutaj odzwierciedlony pierwiastek naszego wkładu własnego przy jednoczesnym możliwie bliskim odzwierciedleniu oryginału.

Nam się takie logo po prostu podoba i kropka.

W swojej wcześniejszej wypowiedzi nie odnosiłem się w żaden sposób do krytyki wykonania stołu. Uważam że każdy ma prawo podać konstruktywną krytykę i absolutnie tego nie neguje. Swoją drogą to nie widziałem, żeby ktoś napisał coś krytycznego. W poście odnosiłem się tylko i wyłącznie do zabobonnego podejścia w odniesieniu do loga firmy. Podkreślam jestem osobą prywatą i nie zakładam firmy masowo produkującej stoły wyglądające jak Sjoberga za 25% ceny rynkowej i udającej ze problem nie istnieje

Jeśli ktoś z firmy Sjogergs poprosi o usuniecie zdjęć z logiem to je usuniemy. Jakby kto pytał to informuje że zdzierać go nie będziemy ;). Inna sprawa, że cała ta akcja tak naprawdę działa na korzyść formy niż na jej szkodę. W końcu konstruujemy coś co nam się podoba i uważamy że jest świetne jakościowo, parafrazując nie kopiujemy byle czego.

Znawców prawa proszę o linka do przepisu prawa, który zabrania robienia fotografii z użyciem przerobionych materiałów promocyjnych firmy w domowym zaciszu i udostępniania ich publicznie w necie.
« Ostatnia zmiana: 13 Maja 2016, 12:38:15 czas Polski wysłana przez Konrad Popławski »

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 13 Maja 2016, 12:36:40 czas Polski »
obejście prawa != złamanie przepisów wtedy gdy efekt końcowy jest również zgodny z przepisami
Bez dwóch zdań!
...hipokryzja i tworzenie na forum TWA.

Każde forum ma swoje TWA dlatego ja nie spinam się tylko wyrażam swoje zdanie. Jeśli twórcy tego stołu stoją na stanowisku, że to logo sobie zostawią to ich sprawa. Jak użyją w ten sposób mojego wówczas będę się spinał.
Jak to mówią: racja jest jak d*pa, każdy ma swoją ;)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 13 Maja 2016, 12:47:32 czas Polski »
Znawców prawa proszę o linka do przepisu prawa, który zabrania robienia fotografii z użyciem przerobionych materiałów promocyjnych firmy w domowym zaciszu i udostępniania ich publicznie w necie.

Znawcą prawa nie jestem ale jeśli chodzi o plagiat to jest jawny i ukryty. Definicja za Wiki:
Plagiat ukryty występuje wtedy, gdy autor przejmuje fragmenty z cudzego utworu bez podania źródła i pierwotnego autora, a następnie wplata je do własnych wywodów[2]. Odnosi się to nie tylko do dosłownych zapożyczeń (słowo w słowo), ale również na odwzorowaniu danego utworu przy użyciu innych wyrazów, oddających jednak dokładnie tę sama treść i konstrukcję myślową (rodzaj wywodu).
W myśl tego to, że zmodyfikowaliście logo nie czyni go automatycznie "nieplagiatowym".
Co do użycia znaku to przykładów jest wiele (jak wspominane przeze mnie logo Lego jeśli czytałeś) lub np takie coś: http://znakitowarowe-blog.pl/cudzy-znak-towarowy/
Zrobione na własny użytek więc teoretycznie można dyskutować z mądrzejszymi w tej materii. Ja w każdym razie bym tego nie umieścił podobnie jak i bym nie zrobiła takiego cacka.
Producent nie każe Wam tego zlikwidować bo.. o tym nie wie. Poinformuj to to będziesz miał okazję się przekonać, jaka będzie jego reakcja.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #79 dnia: 13 Maja 2016, 12:56:54 czas Polski »
Strugnica jest świetna, pewnie jak będą skończone imadła, będą równie świetne, dyskusja natomiast nadmiernie ostra. Gdyby na stronach Sjoberga lub na jego wyrobach, przy logu było napisany wyraźna zakaz kopiowania ( co jest stosowane przez wiele firm) to dyskusja byłaby w pełni uzasadniona. Również gdyby plany rysunki były zdobyte nielegalnie, to byłby powód do hałasu ( sam już kilkakrotnie protestowałem przy próbie korzystania z nielegalnie zdobytych planów maszyn Matthiasa Wandela).
Inna sprawa, że jak chciałem wykonać maszyny na kulki oparte na projektach Paula Grundbachera, to mimo, że opierałem się tylko na zdjęciach i filmach i wprowadziłem w nich zmiany, to drogą e-mailową pytałem go o zgodę - uważałem, że tak będzie w porządku.

Offline Konrad Popławski

« Odpowiedź #80 dnia: 13 Maja 2016, 12:57:52 czas Polski »
Producent nie ma takiej mocy aby zmusić mnie do zniszczenia elementu stółu ze znakiem zawierającym jego logo. Jedynie co może i ma do tego prawo to oprosić o usunięcie zdjęć z logiem. Podkreślam ewentualne sankcje mogą mnie spotkać jeśli nie zastosuje się do jego prośby - tj. nie usunę zdjęć. Dotyczą one publikacji zdjęć a nie loga bo ja robię to na własny użytek. Wykonany stół jest moją własnością a nie Sjoberga i nie ma tu znaczenia że się na nim wzorowałem. To jest właśnie pobożne życzenie wszystkich producentów, aby ludzie nic niczego sami nie robili tylko kupowali od nich gotowe.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 13 Maja 2016, 13:07:56 czas Polski »
Mylisz się kolego w tym miejscu:
Wykonany stół jest moją własnością a nie Sjoberga i nie ma tu znaczenia że się na nim wzorowałem.
Zaczynamy mówić o dwóch różnych rzeczach. Ty mówisz o problemach związanych z tym, że zrobiłeś to sam. A my mówimy o logo. To ma znaczenie w dalszej dyskusji. Skoro producent udostępnia materiały umożliwiające zrobienie takiego samego stołu to to jest w porządku. Nikt nie pisał, że nie powinniście go robić.
Jeśli natomiast zaczynasz stosować znaki towarowe łudząco podobne do producenta to to jest nie w porządku. I o tym jest ta rozmowa.
Jeśli uważasz, że masz rację to napisz do producenta i zakończ tę dyskusję uzyskaną zgodą.
Kolega amigorg tak zrobił i było OK.
Kiedy zaczniesz produkować coś zarobkowo zrozumiesz o czym mowa.
Gdybyś przykładowo zdekompilował mój program, usprawnił/zmienił i pokazał światu to też byłby plagiat pomimo iż własnoręcznie przepisałeś go na swoim komputerze.

Offline jara

« Odpowiedź #82 dnia: 13 Maja 2016, 13:13:46 czas Polski »
Pomijając logo to stół i ściski super. Może ktoś z forumowiczów zaczął by takie stoły robić i sprzedawać za rozsądną cenę? Na polskie realia to cena sjobergs jest abstrakcyjna a przecież jak się ma sprzęt i dojście do dobrego/taniego materiału to taki stół można zrobić za ułamek ceny oryginału (oczywiście bez logo i nieco zmodyfikowany by się nie przyczepili z sjobergs).

Offline velsyster

« Odpowiedź #83 dnia: 13 Maja 2016, 13:18:23 czas Polski »
Gratuluje cierpliwosci budowniczym stolu. Dzielicie sie  zdobytym doswiadczeniem a w odpowiedzi nic nie warta gownoburza.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 13 Maja 2016, 13:25:05 czas Polski »
Gratuluje cierpliwosci budowniczym stolu. Dzielicie sie  zdobytym doswiadczeniem a w odpowiedzi nic nie warta gownoburza.

Dlaczego jeśli ktoś ma jakieś uwagi to zaraz jest to gównoburza? Czy każdy powinien ślepo godzić się na wszystko co mu pod nos podkładają?
Nikt nie odbiera zasług budowniczym stołu, nikt nie kwestionuje ilości włożonej pracy i świetnego efektu.
Pomimo burzliwego tematu udaje nam się utrzymać w miarę rzeczową i spokojną dyskusję. Czy nie po to jest forum?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #85 dnia: 13 Maja 2016, 14:40:51 czas Polski »
Skoro producent udostępnia materiały umożliwiające zrobienie takiego samego stołu to to jest w porządku.

Mam pytanie do wykonawcy . Czy na tych planach  też  było narysowane  logo w miejscu jego występowania ?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #86 dnia: 13 Maja 2016, 15:30:17 czas Polski »
A taki fajny był wątek.
Proponuje zamknąć temat praw autorskich w tym wątku i otworzyć nowy temu tematowi poświęcony.
I mam nadzieję że autor wątku dalej bedzie kontynuował dzielenie się podtepami w pracach i nie obrazi się . Moglbym podzielić się kilkoma uwagami na temat oryginalnosci wykonania, ale nie bardzo mi wypada jako autorowi takiego samego wątku.

Pozdrawiam.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 13 Maja 2016, 16:33:39 czas Polski »
W końcu konstruujemy coś co nam się podoba
To tak gwoli ścisłości.
Skonstruowane, to było przez producenta. Wyście tylko wykonali lekko zmodyfikowaną kopię.

Poza tym:
I zapomniałeś, że pierwszy wątek to przedstawienie się-

Panie mistrzu fotoszopa :) Jeszcze tutaj:
:D :D :D :D

A stół do d... ;) ;) ;)

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #88 dnia: 13 Maja 2016, 16:39:29 czas Polski »
Wykonanie rewelacja. Jakby autor napisał o tym kosztorysie to byłoby super. No i ile mniej więcej czasu zajęło wykonanie? Co do logo to jakieś niepotrzebne zamieszanie. Jakby zarobkowo produkować to byłoby nie w porządku a na własny użytek jest ok.

Offline Konrad Popławski

« Odpowiedź #89 dnia: 13 Maja 2016, 16:47:31 czas Polski »
W pełni popieram propozycje aby zamknąć wątek praw autorskich. Ja ze swojej strony przedstawiłem argumenty kierujące naszym działaniem. Jeśli ktoś się z tym nie zgadza... no cóż trudno. Skupimy się na dalszym dokumentowaniu postępów budowy. Chętnie odpowiemy na techniczne pytania.

Pojawiło się pytanie:
Czy na tych planach  też  było narysowane  logo w miejscu jego występowania ?
Na samych planach loga nie było - to jest rysunek techniczny i nie zawiera takich detalów jak usłojenie drewna i miejsce umieszczenia loga. Miejsce to można było łatwo wyznaczyć oglądając dostępne w intrenecie dobre jakościowe zdjęcia oryginalnego produktu (np. spośród dostępnych materiałów samego producenta).

Ktoś wspomniał jeszcze o sytuacji: a co jeśli ktoś inny zacznie masowo podrabiać stoły w oparciu o nasz projekt? Cóż mogę powiedzieć - jego sprawa i ryzyko poniesienia konsekwencji z tego tytułu. To już jest jawne łamanie praw i zarabianie na czyimś biznesie.