Swego czasu odpisywałem koledze z forum na to pytanie i pozwolę sobie wkleić tę odpowiedź. Średnica rury stolika 45mm.
Usiadłem przed kompem i myślę co jeszcze napisać, bo tak naprawdę ta wstępna ocena niewiele się zmieniła.
Nie wiercę na tyle dużo i na pewno dla mnie jest wystarczająca, dokładność przyzwoita, a nawet dobra.
Moc... I tu mam pewne spostrzeżenia, które chyba też o niczym nie przesądzają - wiercąc w twardych drewnach
i metalu zdarza się jej przystanąć./nie jest to ślizganie na przekładni/ Zwalam to jednak na karb wierteł - jakiej jakości - takie wiercenie.
Troszkę wkurzają mnie wibracje w które wpada na wysokich obrotach, ale to też zauważyłem tylko przy
wiertłach łopatkowch i na pewnej głębokości w materiale. Zdarzyło się parę razy poluzować wiertło w uchwycie,
nie wiem czy słabo dociskam czy już kwestia m.i. China. Stolik chyba jednak delikatnie się ugina pod mocnym
naciskiem - nie ma jednak tragedii. Wkurzający jest jednak opisany w poście laser - totalnie odjechany o 2cm,
i dalej nie wiem czy jest kalibracja. Jeśli musisz się dokładnie wstrzelić w wytrasowany punkt to bardzo przydatny
bajer. Muszę się temu przyjrzeć. Czasochłonne i główkochłonne jest też rozwiązanie skali głębokości wiercenia -
trochę mnie denerwuje.
Komfort pracy jest przyzwoity, gdyby nie osłona przekładni pasowej, jeśli nie jest dobrze dokręcona/w moim przypadku dociśnięta/
trzęsie się jak galareta i oczywiście hałasuje, a przy częstej zmianie przełożenia chyba by mnie
pokręciło z gó........ą śrubką na krzyżak - zrobiłem sobie prościutki drewniany ścisk na całą osłonę i ok. Sama przekładnia
w miarę czysta - delikatny pyłek z pasków z pierwszych rozruchów.
Tyle mi przychodzi do głowy. Summa summarum wierci naprawdę ładnie - warunek - dobre wiertła/ nic nowego/.
Jeśli mogę coś doradzić to jeśli się zdecydujesz weź ją sobie na stanowisko serwisowe Casto i obejrzyj ją sobie
skrupulatnie. Jak słusznie zauważył kolega z forum przyłóż mały kątownik między rurę kolumny a stolik roboczy-
ważny parametr. Jak by nie było jest to tylko maszynka marketowa więc każda się może różnić.
Osobiście nie żałuję zakupu i cichutko mogę polecić. Jak coś to pytaj.