05 Lipca 2026, 16:32:37 czas Polski

Autor Wątek: Szafa w pokoju córeczki  (Przeczytany 16920 razy)

radeks

• Gość
Odp: Szafa w pokoju córeczki
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Listopada 2016, 19:13:11 czas Polski »
bigber  - dzięki !

arturs! fajnie Cię widzieć w moim wątku :) tak ostatnio myślałem czy się o ten filmik upomnisz :P jeszcze dzięki Tobie zostanę youtuberem :P . Arturs pomimo mojej awersji do wypowiadania się przed kamerą, specjalnie na Twoje życzenie zrobię taki  filmik :) w końcu mój oszałamiający debiut o polerowaniu odpalono 143 razy ! :P heheh

Ale zrobię go przy lakierowaniu troszkę mniejszych elementów bo tu w tym tygodniu to taka zadyma będzie że ho ho, szkoda kamerki :)

Offline arturs

« Odpowiedź #16 dnia: 06 Listopada 2016, 21:36:35 czas Polski »
no bo filmik o polerowaniu świetna sprawa.. a szczerze Ci powiem, że mam naszykowane elementy do malowania na górze (kolejne drzwiczki do górnych szafek, drzwi do szafy córki) i się wstrzymuję bo czekam na poradnik :) *
A że wychodzi Ci świetnie to trzeba się uczyć od mistrza..

* no dobra, na poradnik też czekam, ale oddałem pożyczony kompresor ;)

radeks

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Listopada 2016, 20:37:37 czas Polski »
najgorsze za mną.
dwa największe elementy polakierowane i spolerowane.
teraz mam nadzieję że już z górki :)

generalnie trochę żałuję że tak to zaprojektowałem. Zaprzyjaźniony stolarz powiedział mi, że w takich przypadkach nie robi się całych elementów grubości 38mm, a tylko  przy froncie pogrubia się do 38mm dla otrzymania efektu.... no cóż jest jak jest i tak juz zostanie. Nie będę już kombinował.
pozdrawiam
radek

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Listopada 2016, 21:19:17 czas Polski »
Zaprzyjaźniony stolarz powiedział mi, że w takich przypadkach nie robi się całych elementów grubości 38mm, a tylko  przy froncie pogrubia się do 38mm dla otrzymania efektu.... no cóż jest jak jest i tak juz zostanie. Nie będę już kombinował.

Tak się robi , pod warunkiem , kiedy szafa idzie do wnęki , natomiast w wolno stojącym meblu ten " numer " nie przejdzie :)

Offline L4

« Odpowiedź #19 dnia: 17 Listopada 2016, 21:37:48 czas Polski »
Tak się robi , pod warunkiem , kiedy szafa idzie do wnęki , natomiast w wolno stojącym meblu ten " numer " nie przejdzie :)

Rozwiniesz temat? Zakładam, że przy zabudowie do ściany po prostu można dać 18mm i tylko grubsze paski na widoczne krawędzie, ale u kolegi widzę grube ścianki też u w środku mebla - a to się chyba nie zmienia w zależności od zabudowania?

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Listopada 2016, 21:47:55 czas Polski »
Wszystko zależy ,czy będą fronty ,czy nie . W pierwszej opcji wystarczy zrobić doklejkę z mdf 38mm do czoła płyty między frontami , tak jak podpowiedział zaprzyjaźniony stolarz . Tylko tyczy się to wewnętrznych ścianek i zewnętrznych w opcji z wnęką . Natomiast , jeśli jest to regał otwarty , to żadne czary mary nie pomoże i pozostaje dźwiganie ciężkich elementów  ;)

radeks

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Listopada 2016, 15:57:04 czas Polski »
cześć,
przygotowałem elementy do podkładowania.
Mam bardzo dla mnie istotnie technologiczne pytanie.
Przed lakierowaniem chciałbym złożyć szafę "na sucho". Otwory pod kołki Domino wiercić teraz w surowej płycie czy dopiero po podkładowaniu? Jaka jest kolejność?
pozdrawiam

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Listopada 2016, 18:27:49 czas Polski »
Możesz wiercić teraz . Ja bardzo często , jak mam więcej czasu to meble składam sobie na sucho , wiercę , frezuję i po sprawdzeniu ,że wszystko jest ok , rozkładam i daję do lakierni . Istnieje wtedy mniejsze prawdopodobieństwo uszkodzenia elementu .

radeks

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Listopada 2016, 22:06:19 czas Polski »
dzięki  Przemku za podpowiedź. Tak zrobię

radeks

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Listopada 2016, 16:34:57 czas Polski »
Witajcie!
dziś poskładałem część szafy na sucho, za pomocą Domino.
Trochę się tego obawiałem... niesłusznie.  Najpierw na kawałku odpadu rozkminiłem co i jak, po czym poszło mi już gładko. Po prostu troszkę więcej pracy było przy nawiercaniu otworów prostopadle do materiału, musiałem  dorysować dodatkową  linię ,9mm od krawędzi  linii  stanowiącej grubość materiału (38mm). Trudno to wytłumaczyć trochę :P
Niesamowicie przydatne okazały się te dokręcane przykładnice, które ustalały odległości otworów względem siebie.

Także jutro podkładowanie mnie czeka.....

pozdrawiam
Radek

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #25 dnia: 20 Listopada 2016, 16:53:29 czas Polski »
Lakierujesz surowy mdf ?
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Listopada 2016, 17:10:37 czas Polski »
cześć Piotr!:)
nie surowy... teraz rozłożę to i po kolei, najpierw zapodkładuję , a następnie polakieruję każdy element.
Następnie skleję je już w pokoju. Strasznie to ciężkie wszystko, nie ma mowy o wnoszeniu całych konstrukcji.

po prostu teraz, aby uniknąć jakichkolwiek błędów ( np.w pasowaniu poszczególnych elementów) złożyłem część konstrukcji tylko na kołki, bez kleju, aby sprawdzić czy wszystko do siebie pasuje.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #27 dnia: 20 Listopada 2016, 17:14:19 czas Polski »
Nie no ja wiem, że zapodkładujesz ;D Chodziło mi bardziej o to, że ja daje laminowany. Mniej roboty z podkładem i lekko ładniejszy efekt końcowy.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Listopada 2016, 17:18:59 czas Polski »
aaaaa :P

w hurtowni nie mieli laminowanego o grubości 38mm.
musiałbym kleić dwie płyty po 19mm i doszło by doklejanie krawędzi.
Zauważ że w tej szafie praktycznie tylko krawędzie widać. Ale nawet mino to z podkładowaniem nie ma problemu. Mdf na płaszczyznach jest bardzo gładki i zbity , więć nie "pije" podkładu. Krawędzie trochę bardziej, ale i tu dwie warstwy podkładu dają radę.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Listopada 2016, 17:54:27 czas Polski »
I dobrze ,że nie łączyłeś dwóch 18 . Czasem wyłazi łączenie po jakimś czasie .