21 Kwietnia 2026, 00:53:43 czas Polski

Autor Wątek: Kozłowy garaż.  (Przeczytany 277404 razy)

Offline Skog

Odp: Kozłowy garaż.
« Odpowiedź #135 dnia: 08 Listopada 2016, 22:50:38 czas Polski »
Wełna nie będzie miała od czego zamoknąć, deszcz tam nie pada.
Stare tynki/stare wapno to odparzenia i spękania. Pleśnie i grzyby będą atakowały "od tyłu" i pomiędzy. Przerabiałem już takie ściany.

Zawijanie szpachli - Upieram się przy swoim zdaniu. :P Przerobione hektary różnych szpachli za sobą.  Nigdy nie gruntowałem szpachli przed malowaniem (kilkanaście lat prac) gruntem typu wspomnianego już rozcieńczalnego Ceresitu.
Zawsze była to farba gruntująca lub tańsza wersja zwykłej farby akrylowej bądź lateksowej. Nigdy nic nie zawijało, nie puchło, nie łuszczyło się. Jedyną zawijającą się szpachlą była ta przywieziona z Polski :D - poszła na wysypisko. Zatem ewidentna wina szpachli.
Problem w tym, że ogranicza mnie moja wyobraźnia i brak mamony.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: 08 Listopada 2016, 23:35:30 czas Polski »
Nie musi padać deszcz,  żeby wełna zamokła

Offline krzyś48

« Odpowiedź #137 dnia: 09 Listopada 2016, 22:18:09 czas Polski »
Nigdy nie gruntowałem szpachli przed malowaniem

A ja przeciwnie,kupuję miękkie szpachle -bo bez wysiłku można szlifować a na to gruncik(i tu trzeba wyczuć czy wniknie głęboko łącząc się z podłożem,w tym przypadku nie rozrabiam ,albo zaschnie na powierzchni i wystąpi ,,zonk'' przy malowaniu i tu rozrabiam żeby wynikł głębiej)

Stare tynki/stare wapno to odparzenia i spękania. Pleśnie i grzyby będą atakowały "od tyłu" i pomiędzy.

,,Wapno jako wiążący środek jest znane i stosowane od wieków w budownictwie, ponadto niszczy drobnoustroje zapobiega powstawaniu pleśni i grzybów. ''
http://www.megola.com.pl/dzial/silikaty/wlasciwosci_silikatow
Jestem posiadaczem wapiennych tynków i powiem szczerze nie jest to trwały tynk,ale jak go się nie zaczepia obijając,rysując gwoździem to jest spoko.
Jedną z zalet wapiennych zapraw jest to że np.cegły można bez problemu odzyskać z budynku nie uszkadzając.
I żeby było że ,,wilk syty i owca cała '' to wiadomo jest dużo technik,jeśli chodzi o remonty, czyli indywidualne podejście do tematu i ocena jak i co po kolei trzeba zrobić.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: 09 Listopada 2016, 23:10:41 czas Polski »
Do wiosny zostanę tylko przy podłodze.

Poszły 3 warstwy gruntu na podłogę i mam nadzieję że styknie do wiosny. Potem może jakieś płytki. w najbliższym czasie elektryka czyli skrzynka. Oswietlenie i kilka gniazdek na siłę. Na ściany chyba pójdzie osb a co pod nią to czas pokaze. Nie zamierzam duzo inwestowac w ten warsztat bo jest za mało wydajny.

Zastanawiam się tylko jakie maszynki potrzebuję na 3 fazy a jakie na jedną...
Chodzi tu o strugarke. Pilarke stolowa.  Taśmówkę. Odciag. Frezarka dolnowrzecionową.
Strugarka chyba będzie na 230 bo czasem może przydać się w terenie...

Offline demolkaa

« Odpowiedź #139 dnia: 09 Listopada 2016, 23:48:31 czas Polski »
Tasmowke zlec amigorgowi on ma juz wprawe pyknie ci 16'
Nie ma haka na DIY cwaniaka.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #140 dnia: 10 Listopada 2016, 06:41:35 czas Polski »
Większe maszyny - formatówka, grubościówka, sfrugarka,itp. - mam na 3 fazy

kozio

• Gość
« Odpowiedź #141 dnia: 10 Listopada 2016, 06:57:49 czas Polski »
Większe tak ale ja będę miał małe ;)
I tak to madrzejszy mi powiedział że co się da i będzie stało w warsztacie to 3 fazy. A to co będzie potrzebne w terenie to na 230 bo nie każdy ma siłę.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #142 dnia: 10 Listopada 2016, 07:28:12 czas Polski »
dokładnie

Offline Gerdo

« Odpowiedź #143 dnia: 10 Listopada 2016, 21:10:36 czas Polski »
Najlepiej na siłę dawać wszystko co się tylko da ponieważ na kablu 3x2,5 możesz obciążyć go max 30A czyli jakieś 6-7 kw. W warsztacie co to jest 7kw. Pilarka+odciąg - te w wersjach na 220V. Dodatkowo jeszcze ktoś coś włączy i kable osiągają max przepustowość, a to nie dobrze.

Ja robiłem skrzynkę 2 miesiące temu, więc jak chcesz to mogę Ci porobić zdjęcia jak mam instalacje wykonaną, albo podrzucić jakiś pomysł.

Offline seba.kl

« Odpowiedź #144 dnia: 10 Listopada 2016, 21:45:15 czas Polski »
Gerdo nie wiem czy jesteś elektrykiem czy jakiś elektryk ci nagadał głupot ale jescze w swojej histori pracy z prądem nie spotkałem się żeby ktoś obciążył takim amperazem przewód 3x25 jeszcze tym bardziej jedno fazowy. Dla przykładu tu masz wszystko doborze opisane
http://leksykot.top.hell.pl/lx3/i/obciazalnosci_kabli
Jeszcze jest kilka dodatkowych współczynników wpływających na amperaz kabla takich jak temperatura pracy i miejsce ułożenia. Dla przykładu przewód 3x25 w temperaturze 31 stopni już ma współczynnik z tabelki już liczysz 0,94 ale przy 61 stopniach już tylko 0,35.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #145 dnia: 10 Listopada 2016, 21:54:30 czas Polski »
Seba mi ogarnie temat chyba ;)

Żeby nie było że tak całkowicie nic nie robię z warsztacikiem to dziś położyłem wykładzinę na stole ;)

Offline Gerdo

« Odpowiedź #146 dnia: 10 Listopada 2016, 22:03:51 czas Polski »
Akurat to sprawdziłem sam z tabelek dostępnych w sieci. Wszystkie jednoznacznie wskazują, że kabel o przekroju 2,5mm2
http://obrazki.elektroda.net/84_1287639754.jpg

Ale zdaję sobie sprawę, że to niezwykle karkołomne aby tak obciążyć kabel i to przy pracy w pojedynkę.
W sumie zapomniałem o tym, że nie wszystko na raz pobiera prąd
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2016, 22:05:22 czas Polski wysłana przez Gerdo »

Offline robson

« Odpowiedź #147 dnia: 10 Listopada 2016, 22:04:40 czas Polski »
 Królu Złoty , jak ładnie i krawędzie też pokryte  :)
szykujesz jakąś imprezkę ? czy jak ?

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #148 dnia: 10 Listopada 2016, 22:05:54 czas Polski »
No w tle widać barek na alko na parapetowe

Offline robson

« Odpowiedź #149 dnia: 10 Listopada 2016, 22:14:44 czas Polski »
Czyli jak,ten tego do Grójca jadziem czy jak?