11 Września 2026, 19:53:59 czas Polski

Autor Wątek: Balustrada świerkowa  (Przeczytany 10108 razy)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Balustrada świerkowa
« Odpowiedź #75 dnia: 05 Lutego 2017, 18:49:27 czas Polski »
Kozio

Nie jest tak źle. Stary słupek można skrócić i dobarwić. To nie kłopot.
A ten stopień? No cóż. Jest to błąd, który mozna skorygować, ale ja też boję się już proponować bo jeden z kolegów juz mnie ja celownik wziął.
A tak poważnie to co ja bym zrobił, to w panelu wyciął bym miejsce na ten stopień, w podlodze wybrał jeszcze trochę i wkleił stopień na równo z panelami. Połączenie zamaskował bym listwą.

Myślę że dzięki temu projektowi sporo się nauczyłeś, i teraz wiesz na co zwracać uwagę.
Jedna porada z mojej strony na przyszłość: jak bedziesz montował cokolwiek na stałe, bez planów poprawiania, to montuj bezpośrednio do kostrukcji ( piję troche do montażu slupka na panelu).
Uniknie to problemów w przyszłości, bo do ciebie może być prośba aby wymienić ją, a wtedy to ty będziesz miał kłopot.

Krytyką się nie przejmuj, ale postaraj się wyciągnąć z niej wnioski na przyszłość.
Jeszcze raz gratuluję.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 05 Lutego 2017, 19:00:17 czas Polski »
Myślę że dzięki temu projektowi sporo się nauczyłeś, i teraz wiesz na co zwracać uwagę.
Za każdym razem się uczę ;) więcej niż myślałem ;D !

Krytyką się nie przejmuj, ale postaraj się wyciągnąć z niej wnioski na przyszłość.
Tak też uczynie gdyż wstydu jednak nie mam ;)

Offline vitter

« Odpowiedź #77 dnia: 05 Lutego 2017, 19:34:33 czas Polski »
Balustrady dolna i górna (słupki)powinny być skręcone razem , inaczej mogą pracować(przyciąć paluszki czy cuś 8) zwłaszcza po jakimś czasie).
Mocowanie do podłogi jak najbardziej+ słupek do słupka ,to usztywni też całość .
Słupki możesz jeszcze wyrównać zanim pomalują (mają jeszcze tą samą lakierobejcę)
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2017, 19:36:06 czas Polski wysłana przez vitter »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 05 Lutego 2017, 19:46:39 czas Polski »
No i cyk walenty na bok ekstrementy.
Tak pocznę.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #79 dnia: 05 Lutego 2017, 20:30:17 czas Polski »
Koledzy dobrze radzą , chyba doświadczeni. Ja latem w ubiegłym roku wymieniałem fragment balustrady w pewnym domku letniskowym, który uległ wyłamaniu podczas wieczornej lib..... to znaczy zbiorowego czytania książek. Młode towarzystwo twierdziło, że to jakoś tak samo się stało ;)
Balustrada sosnowa częściowo klejona i skręcana wkrętami (niektóre czopy miały..1,5 cm). Balustrada jak pisał Tomek musi czasami dużo wytrzymać.

Offline robson

« Odpowiedź #80 dnia: 05 Lutego 2017, 20:51:41 czas Polski »
Przyznam ,że co niektórych kolegów nie rozumiem za zbyt krytyczną ocenę jaką wystawili Tobie ,
rozumiem ,że ta balustrada jest pierwsza jaką robiłeś i oceniam ją dobrze .
Osobiście podparł bym ją pośrodku wstawiając słupek lub klocek do podłogi.

pozdrawiam

kozio

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 05 Lutego 2017, 20:56:25 czas Polski »
Miałem to zrobić ale naprawdę nie ma potrzeby. Jest sztywna jak wiecie co w młodym wieku.
Przykręcona gdzie się da i do czego się da ale nie będę z niej sera robił...

Offline vitter

« Odpowiedź #82 dnia: 05 Lutego 2017, 20:59:46 czas Polski »
Jak Będziesz starszy będziesz wiedział co się dzieje z balustradą po jakimś czasie ;) ;D

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 05 Lutego 2017, 21:59:49 czas Polski »
Mnie się wykonanie podoba, chociaż fotki mało wyraźne, więc może braki jakieś są.

Ale w samym projekcie nie podoba mi się ten podwójny słupek. Ktoś wcześniej wstawił fotkę montowania do słupka istniejącego z dodatkowym zakrętem balustrady o 90st. Wtedy też kolejny słupek wypada na środku pomiędzy skrajnymi słupkami obecnie. Może to kwestia gustu, ale jakoś taki podwójny słupek mi się nie podoba (nie krytykuje roboty, tylko sam projekt ;)

Mnie najbardziej nurtuje pytanie, ile czasu zajęłą Ci ta robota? Ja obecnie dorabiam do schodów bramkę dla dzieciaków (albo przeciw dzieciakom) i wlecze mi się strasznie ...

kozio

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 05 Lutego 2017, 22:08:15 czas Polski »
Zrobilem ja w jakies7 do o godzin dzieląc na kilka dni żeby klej wysechł.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 06 Lutego 2017, 07:40:28 czas Polski »
Miało być 7 do 10 godzin.