10 Czerwca 2026, 14:18:55 czas Polski

Autor Wątek: Drewniany stół z bukowej klepki  (Przeczytany 18179 razy)

Offline kipi

Odp: Drewniany stół z bukowej klepki
« Odpowiedź #60 dnia: 09 Stycznia 2017, 17:45:39 czas Polski »
Kipi co do strugarki to zobacz w załączniku.
fajna maszyna :-) nie podbiera materiału na końcach?

Offline Gerdo

« Odpowiedź #61 dnia: 09 Stycznia 2017, 17:56:19 czas Polski »
Gratuluje udanych blatów. Mnie przegoniła dzisiaj temperatura. W sumie tak od kilku dni jest, ale nie spieszy mi się.

Nie podbiera ani na końcu ani na początku. Ale może tak być, że po prostu klepki są lekkie i w związku z czym na stole odbiorczym powinieneś docisnąć materiał. Spróbuj.

Offline kipi

« Odpowiedź #62 dnia: 09 Stycznia 2017, 18:03:03 czas Polski »
Gratuluje udanych blatów
dzięki :-)

Ale może tak być, że po prostu klepki są lekkie i w związku z czym na stole odbiorczym powinieneś docisnąć materiał.
miałem na myśli grubościówkę. To jest strugarko-grubościówka?

Offline Gerdo

« Odpowiedź #63 dnia: 09 Stycznia 2017, 18:25:59 czas Polski »
Jesli chodzi o moją maszynę, to tak. Natomiast ja zrozumiałem, że Ci grubościówka ścina ostatnie cm i stąd moja sugestia byś spróbował docisnąć do blatu to co wychodzi. Ja tez miałem na myśli grubosciówke.
Ale jakby się zastanowić to fakt, trochę źle napisałem bo przecież grubosciowka ma jeden blat na wejściu i wyjściu :)

A tak teraz się przyglądam zdjęciom i widzę drzwi otwarte. Podziwiam prace na mrozie:)
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2017, 18:29:05 czas Polski wysłana przez Gerdo »

Offline kipi

« Odpowiedź #64 dnia: 09 Stycznia 2017, 18:41:11 czas Polski »
U mnie właśnie grubościówka ścina końcówki, ale to też zależy od jej humoru. Raz ładnie, gładziutko struga całą deskę, a raz na końcu i na początku takie wciny robi, że z 2 metrów widać.

Drzwi otwarte, bo na zewnątrz było cieplej niż w środku :-) Niestety nie mam żadnego ogrzewania ani ocieplenia. Chociaż dzisiejsze -5 w porównaniu do -20 sprzed kilku dni to jak nadejście wiosny  :)
W Rosji mówią, że nie ma złej pogody, jest tylko złe ubranie

Offline Gerdo

« Odpowiedź #65 dnia: 09 Stycznia 2017, 19:01:58 czas Polski »
No ale ścina Ci tylko klepki, czy np te blaty tez.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #66 dnia: 09 Stycznia 2017, 19:09:47 czas Polski »
Jak chcecie by wzdłużne szpary zniknęły to:
klei się segmentami  w deski  po dwie klapki na grubość, dobierając lepsze płaszczyzny do siebie. Ściskamy tam gdzie największe  szpary . Taką sklejoną długą deskę przepuszczamy  płaszczyzny lekko po górkach  przez  wyrówniarkę lub grubościówkę . No i potem wystarczy posklejać całość. Troszkę ubędzie nam szerokości blatu po tej operacji.

Offline kipi

« Odpowiedź #67 dnia: 09 Stycznia 2017, 19:13:25 czas Polski »
Do strugania blatów dokleiłem specjalnie takie przedłużenia widoczne na zdjęciach, żeby maszyna całą złość mogła zostawić na nich :-)

Podebrania wychodzą głównie na cienkich rzeczach, choć dzisiaj i grubą dechę zharatała konkretnie ;-)

Offline kipi

« Odpowiedź #68 dnia: 09 Stycznia 2017, 19:21:09 czas Polski »
Jak chcecie by wzdłużne szpary zniknęły to:
klei się segmentami  w deski  po dwie klapki na grubość, dobierając lepsze płaszczyzny do siebie. Ściskamy tam gdzie największe  szpary . Taką sklejoną długą deskę przepuszczamy  płaszczyzny lekko po górkach  przez  wyrówniarkę lub grubościówkę . No i potem wystarczy posklejać całość. Troszkę ubędzie nam szerokości blatu po tej operacji.
bardzo fajny koncept. Spróbuję przy kolejnym projekcie.

A tak BTW polecicie jakąś niedrogą pilarkę ręczną?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #69 dnia: 09 Stycznia 2017, 19:22:40 czas Polski »
Wystarczy dorobić ( przedłużyć   stół odbiorczy) deskę  lekko uniesioną w górę  , by strugany materiał był unoszony pod koniec  strugania , ślizgając się po  niej

Offline kipi

« Odpowiedź #70 dnia: 09 Stycznia 2017, 23:47:29 czas Polski »
Wystarczy dorobić ( przedłużyć   stół odbiorczy) deskę  lekko uniesioną w górę  , by strugany materiał był unoszony pod koniec  strugania , ślizgając się po  niej
trochę go ręcami własnymi wspomagałem ;-)

Offline kipi

« Odpowiedź #71 dnia: 10 Stycznia 2017, 00:18:47 czas Polski »
Po szczotkowaniu i olejowaniu taki efekt wyszedł:
1. Szczotka garnkowa/czołowa stalowa - druciana, cienki drut a'la miedziowany na szlifierce kątowej, praca wzdłuż i poprzek włókien
2. Szczotka garnkowa/czołowa stalowa - druciana, cienki drut a'la miedziowany na szlifierce kątowej, praca boczną częścią szczotki tylko w poprzek włókien
3. Szczotka stalowa - druciana, drut grubszy na wiertarce, praca wzdłuż włókien
4. Szczotka stalowa - druciana, drut cienki, a'la miedziowany na wiertarce, praca wzdłuż włókien

Wszystko raz poolejowane duńskim olejem.

Jedynka wg mnie odpada całkowicie, bo zmasakrowała drewno niemiłosiernie, dwójka chyba zbyt delikatnie z kolei.
Wybór będzie między 3 a 4.

Widziałem jeszcze w internecie szczotki nylonowe do postarzania drewna. Mieliście może styczność z takim wynalazkiem?

Offline kipi

« Odpowiedź #72 dnia: 10 Stycznia 2017, 00:20:20 czas Polski »
Jeszcze kilka zdjęć

Offline kipi

« Odpowiedź #73 dnia: 10 Stycznia 2017, 00:21:39 czas Polski »
i zbliżenie

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #74 dnia: 10 Stycznia 2017, 11:12:11 czas Polski »
Nie jedzie się szczotkami w poprzek . Nylonowe też są dobre mniej zbierają. Szczotkowanie wymaga dopieszczenia papierami ściernymi .