29 Kwietnia 2026, 14:02:29 czas Polski

Autor Wątek: mefiu buduje kuchnię  (Przeczytany 15854 razy)

Offline mefiu

mefiu buduje kuchnię
« dnia: 07 Maja 2017, 11:32:18 czas Polski »
Witam ponownie,
projekt nowych mebli do kuchni się przyjął, czas na realizację.
Moja pierwsza Żona zapomniała mi wyjaśnić, że 'meble do kuchni' oznacza również wymianę płytek na podłodze w kuchni, korytarzu i wiatrołapie,
przemalowanie płytek w kuchni specjalną farbą, pomalowanie ścian i sufitów w całym domu i pomalowanie wszystkich drzwi, no ale szczęśliwie mam już ten etap za sobą. Płyty, okucia i akcesoria już są na miejscu budowy.

Stan początkowy jest dobry, ale nie beznadziejny:

Generalnie 20 letnia masakra do całkowitej wymiany :)
Po pierwszej wymianie blatu (dlaczego pierwszej to za chwilę), wymianie zlewu i pomalowaniu płytek dwuskładnikową farbą:

A po wymianie płytek na podłodze mamy kuchnie już na wstępie 10 lat młodszą:

No ale my tutaj nie o malowaniu ścian i kafelkach na podłodze.
Zaczynam działać :)

Offline mefiu

Odp: mefiu buduje kuchnię
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Maja 2017, 11:44:12 czas Polski »
Na początek sterta płyt w garażu.

Po 4 godzinach sprawdzania, sortowania i układania.

Przyjemna sprawa z naklejkami i z wymiarami.
Mój lokalny dostawca płyt zatrzymał się w czasie i takie ułatwienie dosyć długo nie było mu znane.

Robotę zacząłem w piątek o 15. Już przed północą zaczęły pojawiać się pierwsze nieśmiałe wyniki:

Póki co wszystko do siebie pasuje, ale nie oszukujmy się: składać kwadratowe klocki każdy może.
Przeboje zaczną się przy frontach i szufladach :)

Offline mefiu

« Odpowiedź #2 dnia: 07 Maja 2017, 11:50:49 czas Polski »
A jak to ma wyglądać?

Offline mefiu

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Maja 2017, 11:58:47 czas Polski »
I teraz pierwsze pytanie do Was.
Zrobiłem pierwszy słupek, po przykręceniu płyty HDF z tyłu wyszedł całkiem prosto.
Piekarnik leży na półce, która na razie trzyma się na 4 konfirmatach 6,4x50.
Pytanie: jak to najlepiej wzmocnić, żeby mi się półka pod piekarnikiem nie zarwała?
Na razie wstawiłem/zostawiłem pod półką, po obu stronach szablony z płyty, których używałem do równego zamontowania półki.
Użyć jakichś małych kątowników? Wstawić pasek płyty na całą głębokość szafy?
Generalnie pod piekarnikiem będzie wysoka szuflada, więc miejsce między prowadnicą/bokiem szuflady, a półką pod piekarnikiem jest.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Maja 2017, 12:05:12 czas Polski »
U mnie piekarnik stoi na pojedynczej płycie pod którą jest szuflada tyle że ja prócz konfirmatów dałem też kołki drewniane fi8 po 4 na każdą stronę. No i u mnie piekarnik w niskiej zabudowie pod blatem ale to w zasadzie nie ma znaczenia.
Wróć dałem po 6 kołków na każdą stronę, po jednym na lewo i na prawo przy każdym konfirmacie.
« Ostatnia zmiana: 07 Maja 2017, 12:09:30 czas Polski wysłana przez fyme »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Maja 2017, 12:12:25 czas Polski »
Ja na piekarnik daję 5 konfirmantów choć 4 bez problemu wystarczą.
Widzę, że w gornych szafkach nie masz nuta na hdfke. Tak będziesz przybijał ?
Nie pasuje mi też, że stawiasz boki na ziemii. Pomijając względy estetyczne będziesz miał problem z regulacją.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Maja 2017, 12:23:34 czas Polski »
Dokup ślizgacze z gwoździami. Można je zeszlifować żeby wypoziomować szafkę.

Offline mefiu

« Odpowiedź #7 dnia: 07 Maja 2017, 12:27:12 czas Polski »
U mnie piekarnik stoi na pojedynczej płycie pod którą jest szuflada tyle że ja prócz konfirmatów dałem też kołki drewniane fi8 po 4 na każdą stronę.
Wróć dałem po 6 kołków na każdą stronę, po jednym na lewo i na prawo przy każdym konfirmacie.
Na moje kołek fi8 będzie jeszcze gorszy niż konfirmat fi6.4, bo grubszy, więc mniej płyty zostaje, żeby to utrzymać.

Ja na piekarnik daję 5 konfirmantów choć 4 bez problemu wystarczą.
5 czy 6 konfirmatów?
Bo mam jednostronną niesymetrycznosć:)

Widzę, że w gornych szafkach nie masz nuta na hdfke. Tak będziesz przybijał ?
Masz na myśli podcięcie z tyłu pod HDF?
Już zrobiłem. Plecy z 3mm HDF jest już zainstalowany.

Nie pasuje mi też, że stawiasz boki na ziemii. Pomijając względy estetyczne będziesz miał problem z regulacją.
To jest słupek wolnostojący. Specjalnie nie będzie go do czego regulować. Ewentualnie ze ścianą.
A same boki stoją na nóżkach plastikowych 5mm grubości.

Dokup ślizgacze z gwoździami. Można je zeszlifować żeby wypoziomować szafkę.
Jak wyżej. Kupione. Zainstalowane.
Problem jest taki, że sufity w kuchni mamy niestandardowo niskie, a szafki są robione od podłogi po sufit. Zostaje ledwie 1cm odstępu do sufitu.
Od biedy można całą szafę przechylić lekko na bok i szlifować nóżki od dołu.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #8 dnia: 07 Maja 2017, 12:27:13 czas Polski »
Można je zeszlifować żeby wypoziomować szafkę.

Nie powiedziałeś tego. Pomyliłeś się. Przejęzyczyłeś. Cokolwiek ale błagam Cię powiedz, że nie miałeś tego na myśli.
;)

A co do hdfki mam na myśli rowek a nie felc. Jak zamontowałes hdf w słupku piekarnikowym ? Zostawiłeś z tyłu miejsce na odprowadzanie ciepła ?
« Ostatnia zmiana: 07 Maja 2017, 12:35:00 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

fyme

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Maja 2017, 12:34:00 czas Polski »
Na moje kołek fi8 będzie jeszcze gorszy niż konfirmat fi6.4, bo grubszy, więc mniej płyty zostaje, żeby to utrzymać.
No co ja poradzę że tak mnie w szkole uczyli ;) że to kołek stabilizuje połączenie a konfirmat tylko trzyma wszystko w kupie by nie trzeba było używać ścisków przy składaniu korpusów mebli gdy klej wiąże.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #10 dnia: 07 Maja 2017, 12:36:34 czas Polski »
Fyme ma rację. A eśli robisz już na kołki to po co wogóle konfirmanty ? Będzie estetyczniej z gładkim bokiem.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Maja 2017, 12:41:56 czas Polski »
@ SpecPiotr oczywiście są zbędne pod warunkiem że ma się czym korpus ścisnąć. Jak się nie ma czym to zostaje konfirmat niestety.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #12 dnia: 07 Maja 2017, 12:46:40 czas Polski »
Zgadza się. Zakładam po prostu, że jest to wtedy klejone. To nie brw ;) tylko porządne meble na wymiar.

Offline mefiu

« Odpowiedź #13 dnia: 07 Maja 2017, 12:47:11 czas Polski »
A co do hdfki mam na myśli rowek a nie felc. Jak zamontowałes hdf w słupku piekarnikowym ? Zostawiłeś z tyłu miejsce na odprowadzanie ciepła ?
Plecy są zainstalowane na całej wysokości szafy w podcięciu 3mm, które zrobiłem frezarką w dłuższej krawędzi boku.
Wszystkie półki są cofnięte od tyłu na 5 cm, więc przez całą wysokość szafy jest komin wentylacyjny.
W cokole na dole oczywiście wstawię kratkę.
U góry też wytnę jakiś prostokątny otwór w plecach pod wentylację. Tu od razu pytanie: czy są jakieś estetyczne, plastikowe kratki, żeby je w plecach zainstalować?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Maja 2017, 12:51:10 czas Polski »
Piekarniki mają swój "wciąg" powietrza więc nie musisz kratki w cokole wstawiać. Ale jak zawsze wysyłam do instrukcji danego modelu.
A jaką i po co chcesz kratkę w plecach ?