Temat ogólny to "bieżące robot" na piłach włosowych ale ja sobie pozwolę wrzucić to moje pierwsze miski jakie robiłem jeszcze na oryginalnej wyrzynarce DEDRA 7762 zanim ją zacząłem przerabiać , na dziś owe miski już są wykończone i każda zabezpieczona pięcioma warstwami lakierobeljcy firmy Altax .
Większa miska była pokryta dwoma warstwami lakierobejcy o kolorze "dąb" i trzema warstwami w kolorze "sosna" , mniejsze miski pokryłem dwiema warstwami w kolorze "dąb" , jedną warstwą "tik" i dwiema w kolorze "sosna" .
Jak widać na zdjęciach po dobrym oszlifowaniu i pokryciu lakierobeljcą trudno dostrzec poszczególne warstwy z jakich te miski były klejone .
Większa miska była cięta pod kątem 78st czyli 12st od pionu ścianki były chyba trochę za cienkie bo tylko 6 mm minus to co wygryzły brzeszczoty bo poszło ich kilka , nie uwzględniłem jeszcze faktu że to będzie szlifowane tak że w środku już się bałem wszystko dokładnie wygładzić aby nie zrobić dziur .
Mniejsze miski ciąłem pod kątem 75st czyli 15 st od piony tu ścianki już zrobiłem grubsze bo 10mm więc bez obawy szlifowałem i od środka i z zewnątrz , chociaż szło to jeszcze zrobić lepiej niż jest bo w kilku miejscach zostały ślady po wiertle .
Wszystkie miski były cięte z deski o grubości około 2cm .
Myślę że tym postem z pracą nie będącą bieżącą zbyt mocno nie podpadłem

)
A ta nowa miska na dziś się skleja tak że najpewniej jutro się trochę pobawię z nią i spróbuję oszlifować . Mam też pomysł jak ją lepiej wykończyć ale to pokażę jak się uda całość zrobić wedle pomysłu .
Marek .